Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Фактори політичного успіху

2020-04-24 10:20 Коли говоримо про болючі проблеми своєї країни і про події у ній, то варто було б ...

Коли говоримо про болючі проблеми своєї країни і про події у ній, то варто було б і порівняти – а як щось подібне відбувалося десь і колись. Скажімо, а як там у Америці. Країна це з немалим досвідом демократії і немалими суспільними досягненнями. А демократія – це ж лише механізм, що дозволяє вирішувати проблеми тієї чи іншої країни.

Або механізм працює і проблеми вирішуються. Або навпаки. І тоді механізм (як казали у мої студентські роки про той чи інший радіоелектронний пристрій... ну, наприклад, підсилювач або магнітофон!) просто... не фуричить.

Як мислять у Америці... ну, виходячи з того, що доводилося чути і колись читати... у напрямку – кого ж обирати президентом?! Або можливий кандидат – людина, що знаходиться, можна сказати, «неподалік від керма». Це або хтось з сенаторів, або той, хто попрацював десь в урядових структурах. Або це, так би мовити, людина, що знаходиться «від керма на віддалі». Це або хтось з губернаторів штатів або, скажімо, як Трамп – бізнесмен і шоумен.

У кожного варіанта є свої плюси і мінуси. З точки зору виборця, певна річ. Щодо першого варіанта. У такої людини певний досвід в управлінні державою. І вона дуже сильно не накосячить. Але ж такі хлопці і дівчата можуть вести себе, так би мовити... як жирні коти. І надто вже тягнучи ковдру на себе, можуть і забувати про виборців. І якщо люди першого варіанту надто перегнуть палицю щодо цієї тенденції, то тоді і диригенти від політики, а потім вже і виборці згадують про другий варіант.

Люди, що йдуть по другому варіанту, досвід можуть мати. Але недостатній. І це може призводити до помилок. Але такі люди з точки зору виборців... так би мовити... вибачайте за слово... ще остаточно не спаскудились. І виборці покладають на це надію.

Отож не акцентуючи увагу на вищій математиці політичного мислання, перейдемо до простенької арифметики. Скільки в Україні президентів?! Шість... З них тих президентів, що були до обрання «неподалік від керма» – п’ятеро... А той президент, що до обрання був, можна сказати, «від керма на віддалі» – лише один. Шоумен, що досвід у політичній сатирі має, а у політиці не дуже.

Те, що, обираючи на роль кандидата (ну, за другим варіантом...), не робили акцент на когось з обласних керівників – зрозуміло. Області різні. Людину, авторитетну на Закарпатті, на Харківщині можуть не підтримати і навпаки.

Мені згадуються не останні, а попередні президентські вибори. У рамках цього заходу в Черкасах «гастролював» Віталій Кличко. Помітно було, що він усе ж не видатний оратор. Але і у цьому розумінні підготовка у нього була належна. Йому задали питання:

– Ви видатний спортсмен... відома людина... Але що ви можете в управлінні державою?!

І Кличко відразу ж відповів:

– Щоб стати чемпіоном, треба, щоб поруч була надійна команда. І щоб кожен з них був кращим у своїй справі.

Відповідь звучала дуже переконливо. Ну, хоча б тому, що у нас в Україні, на жаль, більше орієнтуються не на кращих, а на з якоїсь причини потрібних.

Кращими кращих називають не зразу, до них придивляються. Кращим не показують на двері при перших неприємностях. Кращі і самі знають, що варто говорити... а що не слід. Що варто робити, а де слід і подумати.

Але у Кличка уже був політичний досвід.

У Зеленського такого досвіду не було. І з політичними гастролями по областях під час президентської кампанії він, здається, не їздив. І подібних питань йому не задавали. Мабуть, іміджмейкери, що його розкручували, та і він сам на це просто не зважились.

І ще. Буду вкрай суб’єктивним... а то і зовсім помилковим! Яку б високу посаду не займала людина, вона тільки – ланка... у немалому ланцюгу. І щодо того – бути кандидату кандидатом! Чи ні... – приймають рішення не тільки сам кандидат, а й інші. Може, хтось, сприяючи висуванню кандидатом у Президенти популярній, талановитій, але ще до певної міри недосвідченій у політиці людині, і розраховував на те, що вплив найближчого оточення на свіжоспеченого Президента буде значно більшим, ніж у подібних випадках. Тобто до певної міри враження, що не тільки Президент обирав собі команду, а і його найближче оточення, можливо, підбирало... ну, можна сказати, привабливе обличчя для майбутньої рекламної кампанії.

Але це лише припущення. І не будемо втрачати надії, що наш президент, як людина талановита, зможе повести себе, як досвідчений гравець, і у найтяжчі хвилини, що випадатимуть на його долю.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

24.04.2020, 10:20
auto-volodimir-danik
Статус:
Наставник (1000 комментариев)
Подписчиков:
4
Медали:
Выбор редакции × 5
Топ-матчи
Чемпионат Франции Лилль Ланс - : - 29 марта 22:00
Чемпионат Испании Кадис Гранада - : - 29 марта 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть