Забутий Шевченко

Темы:
Динамо

Я не про Тараса Григоровича. Ні. Кобзар символ і уособлення нації. Забути його – злочин. Хоч і розумію, що ледве знайдеться хоча десята частина українців, що прочитали бодай третину Кобзаря, навіть того першого з восьми віршів і поем. А про те що Великий Тарас писав не лише революційні чи антимосковські вірші, а ще й лірику знають і читали раз – два і не більше.

Може й пам’ятають «Садок вишневий…», а ось «Утоптала стежечку…» чи «Із-за гаю сонце сходить» - це для більшості нинішніх українців вже вища математика. Дай бог, щоб я помилявся.

Я також і не про Андрія Шевченко. Його, мешканця Лондону, Героя України, кавалера п’яти орденів, без перебільшень знає вся Україна, навіть немовлята в колисці.

Я про першого (так мені здається) Шевченко в київському Динамо. Про Віталія Шевченко. Про трагедію форварда.

Віталій Шевченко без сумнівів був одним з найталановіших нападників радянського футболу. Дебютував в Нефтчі в матчі з Араратом 2 травня 1968 року, коли йому було лише 16,5 років. Шістнадцятирічним за Нефтчі зіграв 12 ігор і забив один гол. А вже в 19 років, граючи за той же Нефтчі, Віталій забив 10 голів в 23-х іграх. В тому сезоні 1971 року вони разом з Анатолієм Банішевським забили рівно дві третини голів бакинської команди (20 з 30-ти).

В 19 років дебютував за збірну СРСР і в своєму дебютному матчі проти сильної на той час збірної Югославії забив гол. До речі в цій грі дебютував і Колотов, який також відмітився голом. Власне переможний гол Шевченко проти збірної Іспанії (перший забив Колотов) в Москві влітку 1971 року і вивів нашу збірну в фінальну частину першості Європи 1972 року, де команда нашої колишньої країни зайняла друге місце, програвши в фіналі збірній ФРН (але в тій грі Віталій вже не міг грати). До 21 -го року, за півтора року, Віталій Шевченко встиг зіграти в збірній СРСР 13 ігор, забивши 4 гола.

Не дивно, що перехід Віталія в наше Динамо на початку 1972 року визвав ажіотаж у динамівських вболівальників, який можна порівняти лише з ажіотажем парижан щодо переходу Мессі в ПСЖ.

Ми на той час розуміли, що Хмельницький вже завершує свою футбольну кар’єру. Легендарному динамівцю вже йшов 29-ий рік, який в радянському футболі вважався пенсійним, та й травми давали себе знати. Тому в колі вболівальників, в їх супечках і мріях, вибудовувся вже новий дует – Бишовець і Шевченко. Хоч Анатолій через травми і зіграв лише 17 ігор в чемпіонському сезоні 1971 року і не забив жодного голу, ми, вболівальники, все ж надіялись, що Биш вилікується і знову буде тим Бишовцем, що наводив жах на суперників ще в 1970 році, та й віку то йому було лише 26 років.

А про Блохіна на початку 1972 року майже ніхто з некиївських вболівальників не чув. Гра в останньому турі 1969 року на протязі двох наступних сезонів так і залишалась для Блохіна єдиною.

Але вболівальник гадає, а бог розпоряджається.

1972 рік почався для Шевченко дуже вдало. В своєму першому ж матчі за Динамо на Кубок СРСР проти Текстильника з Камишина Шевченко відкрив лік голам за нову команду. В матчі - відповіді він забив знову. А далі були матчі на Кубок СРСР з СКА (Ростов). Обидві гри Шевченко грає. Але в другому матчі, 16 березня, в зіткненні з воротарем хоч і отримує надрив меніска, на жаль, залишається на полі. І після цого місяць лікується.

В першому турі чемпіонату СРСР 1972 року, 4 квітня, в холодну дуже вітряну погоду Севідов виставив в основі проти Зорі і Бишовця, і Хмельницького. Цю гру Динамо з тріском програло. Майбутній чемпіон розгромив діючого чемпіона з рахунком 3:0. Це був шок. І це була остання гра Віталія Хмельницького за Динамо.

Якби Шевченко був здоровим він би грав в наступній грі. Тому на гру з армійцями з Ростова разом з Бишовцем в нападі вийшов Блохін. Кияни виграли, а Бишовець забив обидва голи.
Переможний склад не міняють і в наступній грі, в третьому турі, проти дебютанта чемпіонату, Дніпра Лобановського, Севідов кинув тих же гравців, що обіграли армійців. Та починаючи з 25 хвилини Дніпро перемагало киян. Динамо світив черговий програш від української команди і тому, на 58-ій хвилині Севідов замість Бишовця кинув в бій з незалікованою ще травмою меніска Шевченко. Це допомогло перевернути гру і вони з Блохіним забивають два голи (відквитав рахунок Блохін, а переможний гол в своїй першій грі за Динамо в чемпіонаті СРСР забив Віталій Шевченко).

Ми вболівальники були на сьомому небі і мріяли про те, щоб цей тандем був надовго плідним і результативним.

А через чотири дні, 19 квітня, Шевченко вже грає в Москві за збірну СРСР, а ще через три дні - 22 квітня – грає за Динамо проти Карпати. В цій грі знову дала знати травма меніску і на 69 хвилині Шевченко був замінений Бишовцем. Це була остання гра Віталія Шевченко до травня 1974 року.

Лікування меніску, потім невдала операція апендициту зробили Віталія в 21 рік з ногою, що не гнулась, майже інвалідом. Але він витримав все. Ці напасті його не зламали. І 14 травня 1974 року Шевченко виходить на другий тайм гри в Одесі з Чорноморцем.

Та в Києві вже були інші кумири: Блохін і Оніщенко стали улюбленцями киян.
Що думав тоді Шевченко – не знаю, адже Блохін до травми власне був його дублером, а Оніщенко бігав в Зорі. Лобановський їм повністю довіряв. І тому наступну гру Шевченко зіграв аж 21 листопада в останньому турі проти Зеніта, замінивши на 68 хвилині Буряка.

А легендарному сезоні 1975 року він лише тричі виходив на заміни. А потім був Чорноморець, де за 5,5 сезонів зіграв 163 гри, забивши лише 34 голи. Закінчив грати в Локомотиві.

Так згасла яскрава зоря Віталія Шевченко, що здавалось буде світити в крайньому випадку - десятиліття, але світила лише мить. Що сталось, те вже не змінити. Як сказано в біблії: "Лише бог судія - одного опускає, другого - підносить". Чому так - один лише той бог і знає.

А далі у Віталія Шевченка була вдала тренерська нива.

З повагою,
Скіф.

Автор: (Skyf)

Статус: Эксперт (9894 комментария)

Подписчиков: 41

22 комментария
Лучший комментарий
  • Skyf из Кропивницкого(Skyf) - Эксперт
    11.08.2022 15:16
    "... Нередко во время этого матча с трибун доносились долгие и дружные аплодисменты. Это киевляне, ценители Футбола, выражали свое восхищение замечательной игрой, которую показал в Киеве Футбольный коллектив ЦДКА.
    В состав нападения "Динамо" были введены Орлов и Горохов. Команда играла старательно, особенно центр защиты Кузнецов и Виньковатов в нападении. Но все же москвичи имели преимущество и в технике, и в тактике, и в быстроте, причем защита ЦДКА без особых трудов одерживала энергичный, но тактически примитивный напор хозяев поля.
    В то же время гости играли очень свободно, уверенно и спокойно. Уже на 9-й минуте Федотов, поймав передачу Гринина, головой забивает мяч в сетку "Динамо". На 27-й минуте тот же Федотов, заканчивая комбинацию слева, удваивает счет. В конце тайма Гринин подает угловой удар. Мяч отбит. Федотов повторяет удар, и после отскока мяча Бобров, получив передачу от Федотова, забивает гол. 3:0 еще до перерыва.
    В начале второго тайма москвичей постигла неудача. Федотов, принимая мяч, повредил колено и ушел с поля. Его заменил Щербатенко. Вскоре на штрафной площадке киевлян Бобров во время дриблинга также растянул себе ногу. Москвичи остаются вдесятером, но легко удерживают счет.
    Хорошо судил Дмитриев".
    Л. КОВАЛЕВСКИЙ.
    "Советский спорт", 1946, 1 июня.

    Це опубліковано на третій день після гри. І ніяких носилок.
    Бобров та Федотов травмувались самі.

    "Сталинское племя" (майбутня "КоЗа") 29 травня (на наступний день) пише:
    "на десятой минуте [второго тайма] покидает поле Федотов, получивший повреждение ноги. Спустя 20 минут - Бобров"

    • 4
Еще комментарии
Комментировать Еще комментарии