Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

На 25-річчя сайту

2023-04-24 03:30 Хотів написати коментар до посту Шуріка, але зрозумів, що хочу сказати дещо більше, ніж просто поздоровлення ...

Хотів написати коментар до посту Шуріка, але зрозумів, що хочу сказати дещо більше, ніж просто поздоровлення з ювілеєм. Добре, коли захоплення стає професією, справою всього життя. Такі люди щасливі, отже що їм ще можна побажати? ) Залишатись щасливими і надалі.

З цим сайтом я, як і багато з дописувачів, практично 25 років (вболівальницький стаж на декілька десятків років більший).

Хоча можливо почав відвідувати не 98, а 99 року. Тоді зійшлось усе разом: початок Інтернету у країні, жага до власного контенту, шалена популярність третьої Великої команди Лобановського, яка збирала по 100 000 на трибунах і, звичайно, прогресивна ідея сайту, відкритого для вболівальників. Тому і відвідуваність, і слава, і конкуренти, і все, що пов'язано зі словом "успіх". Зараз звичайно багато що змінилось. Немає такої популярності футболу у країні, молоді віддають часто перевагу іншим розвагам і для них поганяти м'яча у дворі зараз далеко не на першому місці. Змінився і сам інтернет, прийшли нові технології і нові фріки, стару Стіну "вбили" свого часу, і поріг для спілкування став більш високим. Але ресурс живий, навіть не зважаючи на війну, що триває вже 9 років і на ось це "повномасштабне", що триває більше року і хтозна, коли закінчиться.

Я дещо думав про те, як вболівання за футбол та сам феномен Київського Динамо сприяли незалежності України. Раніше, за часів союзу цьому не приділяли уваги, і ми самі не помічали нічого. Але протистояння з москвою, московськими клубами, перш за все, спартаком, впливало на настрої людей тут (я це пам'ятаю). Воно підкреслювало "інакшість" - "ми не такі, ми інші", ми мали перемагати та перемагали, а проти нас використовували підлі методи тиску з москви та брехливі статті у "центральних" виданнях. І ось ці перемоги 60-70х, а потім - і 80х років заклали підвалини національної свідомості, перш за все, - у киян, які в усьому іншому були звичайними, часто - відданими, громадянами радянського союзу. Парадокс і іронія у тому, що у Динамо більшість керівництва стояла на твердих прорадянських позиціях, а негласним шефом команди був Щербицький. Але ж розбудова сильної місцевої футбольної команди природним чином протиставила її тодішнім лідерам - московським командам. І московській точці зору на футбол зокрема. Тобто, оформився та розростався конфлікт, який охоплював і речі, що не відносилися безпосередньо до футболу. У всіх інших областях подібні конфлікти у союзі подавлялись, а у футболі, якимось дивним чином, - ні. Тому коли у кінці 80х почали зростати сили, що відстоювали незалежність, до них приєднались і багато вболівальників, у яких на той час вже були свої рахунки з москвою. А треба сказати, що цих вболівальників було навіть більше, ніж тоді, коли з'явився цей ресурс.

Зараз багато відданих вболівальників Динамо (і не тільки) воюють за нашу незалежність, даючи можливість, в тому числі, іншим писати блоги. На жаль, часто ми бачимо у некрологах прізвища вболівальників, що віддали свої життя на цій війні. Колись у кінці 2000х я йшов зі стадіону, за мною йшли ультрас, які вигукували "Слава Україні - Героям слава!". Ну і так далі, ви знаєте... Так ось, я тоді був вражений: як так, націоналістичні гасла і все таке, це не моє. Але зараз (правду кажучи - вже з майдану) мені стало зрозуміло, що я був неправий, а ті молоді хлопці були і є праві. І ворогам дійсно має бути смерть.

Взагалі футбольні протистояння часто у світі є відлунням інших протистоянь. Згадаємо Барселону та Реал, Селтік та Рейнджерс. Хтось каже, що футбол дозволяє сублімувати агресію, і поки грають у футбол, - не воюють. Це правда, але не вся. Часто футбольні протистояння підживлюють агресію, як у випадку з Динамо та московськими командами, або, на жаль, як у випадку з протистоянням Динамо та Шахтаря. Я зараз хочу тільки подякувати ультрас Шахтаря, які воюють за Україну. Але політика протиставлення Києва та Донецька з початку 2000х дуже вдало підігрівалась саме футбольними пристрастями. І коли у 2014 московити вирішили розхитати Донбас, їх закиди Києву також лягли на підготовлений грунт.

Може бути питання, навіщо я це все пишу і при чому тут 25 років сайту. Мабуть тому, що футбол завжди більше, ніж просто гра (за це ми всі його і любимо). А ресурсу та Олександру Попову я бажаю пережити важкі часи та надалі об'єднувати та надихати прихильників Динамо.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

24.04.2023, 03:30
auto-alex-bo
Автор:
Статус:
Читатель (5 комментариев)
Подписчиков:
0
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции ПСЖ Гавр 3 : 3 Закончился
Чемпионат Украины Заря Оболонь - : - 28 апреля 13:00
Чемпионат Италии Интер Торино - : - 28 апреля 13:30
Чемпионат Франции Мец Лилль - : - 28 апреля 14:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть