Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Огляд ЗМІ. Курчат рахуватимемо... влітку

2024-04-23 09:08 Усе сильніше відчувається подих футбольного літа, котре обіцяє бути найспекотнішим для представників України. Окрім дорослої збірної, ...

Усе сильніше відчувається подих футбольного літа, котре обіцяє бути найспекотнішим для представників України. Окрім дорослої збірної, в епіцентрі уваги вболівальників перебуватимуть національні команди U19 і U17, які також вибороли путівки до фінальних стадій європейських першостей, і, звісно ж, олімпійська дружина – учасник Ігор у Парижі.

Кожна з команд на звітному тижні отримала свою порцію різного штибу новин. Вони, втім, не відсувають на задній план перипетій боротьби в національному чемпіонаті. Саме ці змагання, попри солідний загін наших легіонерів у топ-лігах Старого Світу, є основною кузнею, основним полігоном кадрів для головної команди країни, «молодіжки» та збірної олімпійського гатунку.

МАТЧ ТРИВАЛІСТЮ В 4,5 МІСЯЦІ

Київське «Динамо», яке залишається базовим клубом для збірних нашої держави, поповнило турнірну скарбничку шістьма очками, обігравши «Минай» (3:1) і житомирське «Полісся» (3:0).

«У реаліях воєнної доби футбольні матчі в Україні подеколи проходять у чудернацькому форматі, – дослідив обставини, що супроводжували дуель столичного колективу із закарпатцями, автор сайту «Футбольний клуб» Сергій Воронюк. – Київське «Динамо», попередня зустріч якого в Олександрії тривала 4,5 години, не зі своєї волі стало учасником прецеденту: гра з «Минаєм» не лише розтяглася на 4,5 місяці, а ще й проводилася в двох містах!» (Footclub.com.ua, 17.04.24).

Дійсно, коли 3 грудня сирена сповістила про повітряну тривогу в містечку Минай, суперники встигли зіграти трохи більше хвилини. Через відсутність освітлення на домашній арені однойменного клубу поновити дуель так і не вдалося, згідно з домовленістю сторін, догравався поєдинок уже в столиці.

У стартовому складі киян уперше у весняній частині першості з’явилися разом Андрій Ярмоленко та Віталій Буяльський. Натомість занедужав Володимир Бражко, за підсумками попереднього туру визнаний найкращим гравцем УПЛ (серед тренерів не було рівних Олександру Шовковському, вдруге за останні півмісяця).

За відсутності юного новоспеченого лідера колективу заспів підсумкової перемоги зробили в першому таймі саме досвідчені виконавці: Буяльський відзначився швидким голом, Ярмоленко змусив вразити власні ворота захисника команди-суперниці.

«До цих м’ячів кияни могли додати ще кілька доволі легко й невимушено, але реалізація підводила в останній момент. На щастя для «Миная», бо з такою пасивною грою можна було отримати повну торбу ще в першому таймі й на другий узагалі не з’являтись», – констатує Football.ua (17.04.24).

Оглядачі відзначають, що на тлі кволого, немовби приреченого «Миная» номінальні гості виглядали до перерви натхненно, діяли розкуто й злагоджено, «обстрілювали» ціль з різних позицій, іноді не відмовляючи собі в задоволенні пограти й «на публіку».

Упала у вічі емоційна налаштованість гравців «Динамо».

«Про бойовий настрій фаворита свідчив, зокрема, епізод за участю Ярмоленка, – упіймав момент «Футбольний клуб». – Ветеран, котрий, повернувшись після травми, продовжує атакувати бомбардирські рекорди національної першості, на один із змарнованих шансів відреагував пристрасно та голосно» (Footclub.com.ua, 17.04.24).

Іще один яскравий і, безперечно, позитивний штрих до колективного портрету команди, якій якщо й можна щось закидати, то аж ніяк не байдужість. У попередньому огляді ЗМІ ми вже звертали на це увагу, змальовуючи емоції підопічних Шовковського після нелогічної втрати очок у двобої з черкаським ЛНЗ.

Треба віддати належне «Минаю» за те, що він не дозволив перетворити другий тайм на формальність, попсувавши «біло-синім» нерви, забивши ефектний м’яч і відпустивши жар-птицю інтриги лише за кілька хвилин до фінального свистка, коли красиву та стрімку комбінацію завершив Назар Волошин.

«Ми провели два різні тайми, в першому повністю домінували, мали ігрову перевагу, забили два м’ячі, могли забивати більше, – прокоментував гру на прес-конференції О.Шовковський. – Але те, як грали в другому таймі, як на мене, команда рівня «Динамо» не має так грати» (Fcdynamo.com, 17.04.24).

ЛЕГКІСТЬ – ОЗНАКА КЛАСУ

Наскільки визнання раптових проблем передбачає за тим роботу над помилками, доведення командного механізму до оптимальних налаштувань, усі мали побачити в наступному поєдинку «Динамо».

Міцне «Полісся», одне з відкриттів першого кола поточного чемпіонату, в рідних стінах сенсаційно обіграло тоді ще команду Мірчі Луческу. За реваншем румунський фахівець спостерігав безпосередньо на стадіоні, відвідавши Київ із дружнім візитом.

Можна не сумніватися – він отримав насолоду від дій «біло-синіх». Як отримали її всі ті, хто, маючи щасливі квитки з дозволеної квоти, просидів понад півтори години під прохолодним дощем. Це був один із кращих матчів команди в сезоні, й цінність перемоги з розгромним рахунком примножили непоступливий суперник і важкі погодні умови.

Дехто з оглядачів, аналізуючи гру «Динамо», навіть дійшов висновку, що виграш дався підопічним Шовковського напрочуд легко. Що ж, це – також оцінка. Легкість, невимушеність, кураж, голи для гурманів – це ознаки класу. І вже інше питання, скільки поту треба пролити на тренуваннях, щоби отак тішити не лише вболівальників, а й журналістів.

«3:0, рахунок цілком відображає ту тотальну і беззаперечну перевагу, яку в цій грі мало «Динамо», зігравши максимально злагоджено, дисципліновано, не залишивши суперникам жодного шансу, – резюмував Євген Савчук (Footboom1.com, 21.04.24). – Господарі навіть не відчули те, що команді не змогли допомогти в цій грі дискваліфікований Волошин і хворий Бражко. «Динамо» скорочує відстань від лідируючого «Шахтаря» до одного очка і продовжує зберігати шанси на золото».

«Сьогодні нам багато чого вдавалося, – заочно погодився з репортером Олександр Шовковський. – Вдячний хлопцям за ставлення, мотивацію, дисципліну, яку вони показували впродовж усієї гри. Це приємні моменти, які дозволяють отримувати задоволення від роботи, яку виконуєш... Ми здобули важливі три очки і рухаємося далі. Для нас нічого не закінчено. На кожну гру зараз налаштовуємося, як на фінал» (Footclub.com.ua, 21.04.24).

У прекрасному настрої спілкувався з пресою президент «Динамо» Ігор Суркіс.

«Я дуже задоволений, – поділився він враженнями з кореспондентом динамівського сайту Шурика (Dynamo.kiev.ua, 21.04.24). – Ми домінували весь поєдинок, рахунок 3:0, а міг бути 5:0 чи 6:0. Команда добре готова функціонально і тактично. Шовковський дуже добре виконує свою роботу. Сподіваюсь, що ми будемо тільки прогресувати».

Президент клубу підтвердив, що сподобався матч і Мірчі Луческу, принагідно відзначивши внесок румуна в становлення цього колективу: «Я йому вдячний за все, що він зробив для «Динамо». Ті хлопці, які зараз грають – його вихованці, саме він їм дав дорогу у великий футбол» (Dynamo.kiev.ua, 21.04.24).

Персональної похвали заслужив за гру з «Поліссям» і Тарас Михавко. Повернення 18-річного центрального захисника до основного складу, де він почувається все впевненіше – привід згадати один із матеріалів-прогнозів, що його минулого тижня опублікував на сайті «Футбол 24» Сергій Тищенко, спробувавши зазирнути в недалеку перспективу.

«Майбутнє київського «Динамо» – очевидне та зрозуміле, – пише футбольний віщун. – Альтернативи власним вихованцям немає через ряд причин. Усі вони також на поверхні, тому всоте не розписуватиму про війну, фінансові можливості і так далі. Це єдиний правильний шлях, адже три головні активи зараз є вихованцями власної академії – Ванат, Шапаренко, Бражко. Топ-продажі останніх років – Миколенко, Забарний, Циганков – це не тільки понад 50 млн євро (тримаємо в умі потенційну суму за майбутній трансфер Віктора), але й робота своєї школи» (Football24.ua, 16.04.24).

На думку С.Тищенка, в резерві колективу вистачає тих, хто наполегливо доводить своє право на місце під футбольним сонцем. Дехто із завтрашніх зірок уже «прописався» в основі, інші – рішуче стукають у двері головної команди, а про когось поки знають лише ті, хто відслідковує хід юнацьких першостей.

«Прогнози у футболі – річ не дуже вдячна. Особливо на юнацькому рівні, де все може змінитися, – пропонує автор читачеві замість висновку. – Але я спробую спрогнозувати основу «Динамо» через 4-5 років: Нещерет (Суркіс) – Гусєв (Рибак), Третяк (Захарченко), Михавко (Коробов), Вівчаренко (Дикий, легіонер, новий гравець) – Іщенко (Озимай) – Калин (Кремчанін), Осипенко (Редушко), Білий (Люсін), Маткевич (Пашко) – Пономаренко» (Football24.ua, 16.04.24).

Що ж, звіримося десь у 2028-му. За всієї умовності викладених аргументів, стаття, здається, не без раціонального зерна. Хоча б як ґрунт для суперечок, які урешті-решт наближають нас до істини.

А от із чим важко сперечатися, так це зі статистикою. По-перше, «Динамо» подовжило до 14 матчів безпрограшну серію, що є найвищим досягненням поточного чемпіонату. По-друге, підняло планку історичного рекорду, вразивши ворота суперника в 37-му поєдинку поспіль!

Востаннє столична команда йшла з поля без забитого м’яча на початку травня 2021 року, коли нульовою нічиєю завершилася дуель із «Маріуполем». Попередній рекорд – 34 результативні зустрічі – належав донецькому «Шахтарю».

ВІСБАДЕН СТАНЕ СИНЬО-ЖОВТИМ

Поруч із Луческу у VIP-ложі динамівського стадіону на матчі «Динамо» та «Полісся» розташувався Сергій Ребров. Менш ніж за 100 днів до початку Євро-2024 головний тренер збірної України використовує будь-яку нагоду для поповнення масиву інформації про кандидатів до головної команди.

Напередодні він відвідав тренування «Динамо», де присутні представники ЗМІ влаштували фахівцеві імпровізовану прес-конференцію.

«Мені дуже подобається і гра «Шахтаря», і гра «Динамо», й те, в якому стані перебувають гравці збірної, – цитує Реброва офіційний сайт київського клубу. – Це особливо важливо, вони показують свою готовність у матчах. У нас перед Євро-2024 є багато інформації, щоб якнайкраще підготуватися до старту на турнірі...

Вважаю, ми зробили важливу справу для всієї країни, але тепер потрібно не просто їхати на Євро-2024, а гідно представляти нашу державу. Дуже важливо і мені, і гравцям підготуватися, аби показати нашу силу» (Fcdynamo.com, 19.04.24).

Наставник окремо висловився про Бражка, котрий відмінно проявив себе у матчах плей-офф кваліфікації проти команд Боснії-Герцеговини та Ісландії. Та про Ярмоленка, котрий на той момент, на жаль, не допоміг команді, відновлюючись після пошкодження, але зараз стрімко набирає кондиції.

«Задоволений, що він отримує достатньо ігрової практики після тривалої відсутності через травму, – сказав Ребров. – Спостерігатимемо не лише за Андрієм, слідкуватимемо за всіма футболістами, які виступають у нашому чемпіонаті, а після його завершення вже будемо дивитися на їхній стан» (Fcdynamo.com, 19.04.24).

Поки наставник розбирається з ігровими аспектами функціонування збірної, його однодумці з УАФ вирішують завдання забезпечення команді комфортного побуту під час Євро-2024. Зокрема, стало відомо місце квартирування української делегації в Німеччині – містечко Вісбаден, столиця федеральної землі Гессен.

«У Вісбадені наша команда мешкатиме та тренуватиметься на місцевому стадіоні, – інформує офіційний інтернет-ресурс УАФ (Uaf.ua, 17.04.24). – Зі свого турнірного табору національній команді буде зручно діставатися до всіх трьох міст проведення матчів групового етапу. Найбільша відстань до Мюнхена, де збірна України проведе стартовий матч Євро з Румунією (17 червня) – 400 км. Туди «синьо-жовті» планують прибути за два дні до гри. А от до двох наступних міст групової стадії, Дюссельдорфа та Штутгарта, фактично однакова відстань – близько 200 кілометрів. Сюди українці планують діставатися автобусом».

Уже відомо, що збірна України розпочне підготовку до фінального турніру 30 травня в Нюрнберзі, де 3 червня проведе товариський матч із господарями Євро-2024. Наступного дня наша команда вилетить до Польщі, де 7 червня зіграє товариський поєдинок із місцевою збірною. Заключною грою передтурнірного збору стане зустріч із національною командою Молдови 11 червня в Кишиневі. Наступного дня Ребров і його підопічні прибудуть до місця постійної дислокації на турнірі.

Серед тих, чиї позиції в остаточному заявочному списку збірної на сьогодні не піддаються жодним сумнівам, двоє легіонерів іспанської Ла Ліги – Андрій Лунін і Артем Довбик. Обидва на звітному тижні заслужили місце на перших шпальтах і в хедлайнах спеціалізованих видань черговими своїми досягненнями.

Голкіпер став героєм серії післяматчевих пенальті в чвертьфіналі Ліги чемпіонів, де «Реал» на виїзді здолав головного фаворита турніру – «Манчестер Сіті».

«Лунін провів свою найкращу гру в складі «Реала», – написала наступного дня авторитетна Marca (18.04.24). – Він витримав нескінченну облогу «Сіті», гравці якого подали аж 18 кутових. «Манчестер» атакував цілий матч, а Лунін грав як Тібо Куртуа. Хосеп Гвардіола нічого не зміг із цим вдіяти. А далі українець заслужив славу, відбивши ще два пенальті у післяматчевій серії».

«Його холоднокровність вивела команду в півфінал, – констатувала інша впливова іспанська газета – AS (18.04.24). – Він вийшов із цього поєдинку більш ніж зміцнілим воротарем, здатним стати номером один у «Реалі».

Форвард «Жирони» Довбик, своєю чергою, в блискучому стилі провівши вже 18-й гол у чемпіонаті, не лише зміцнив положення найвлучнішого снайпера елітного іспанського дивізіону, а й допоміг каталонському клубові вперше в історії пробитися до міжнародних змагань. «Жирона», одним із лідерів якої також є колишній київський динамівець Віктор Циганков, не збирається задовольнятися мінімумом, задекларувавши мету – потрапити до Ліги чемпіонів.

ХИТРОСПЛЕТІННЯ ОЛІМПІЙСЬКИХ КІЛЕЦЬ Повертаючись до інтерв’ю Сергія Реброва, не можна обійти увагою запитання одного з журналістів про те, як здійснюватиметься розподіл гравців між національною та молодіжною збірними.

«Завжди у пріоритеті була національна збірна, – відповів наставник. – Запитай у будь-якого футболіста, де він хоче грати, і всі скажуть, що в національній команді. Це – обличчя країни. А далі вже розберемося з кандидатами до молодіжної збірної» (Sport.ua, 19.04.24).

Дійсно, коли одразу чотири національні команди є учасниками фінальних турнірів престижних змагань, це, з одного боку, грандіозний здобуток вітчизняного футболу, але з іншого – певний головний біль для тренерів і функціонерів. Хочеться сподіватися, що статус Реброва, котрий обіймає також посаду віце-президента УАФ, сприятиме оптимальному розв’язанню ситуації. Таке сумісництво вбачається доцільним на нинішньому етапі й, вочевидь, має дати результати в перспективі – завдяки побудові єдиної вертикалі збірних України, від наймолодших юнаків до першої команди.

Дещо осібно в цій структурі стоїть наразі олімпійська збірна. Згідно з регламентом Ігор, склад гравців, не старших 23 років, можуть посилити троє виконавців будь-якого віку. Хто саме ними стане – остаточно визначатиметься пізніше. По-перше, відгомонить Євро-2024 в Німеччині. По-друге, кінець липня-початок серпня (терміни футбольного турніру Олімпіади) – традиційна пора старту чемпіонату України та кваліфікаційних раундів єврокубків. Відтак постає питання: наскільки охоче клуби УПЛ погоджуватимуться відпускати гравців на Ігри в Парижі?

Значущість турніру, напевне, не варто зайвий раз підкреслювати. Як і делікатність проблеми, обговорення якої необачно відкладати «на потім». Тому, мабуть, є сенс у виникнення в інформаційному полі думки одного з тренерів олімпійської збірної Володимира Єзерського.

«Дебют на Олімпійських Іграх – знаменна подія для України, для її футбольної історії, – наводить його слова сайт Pressing.net.ua (15.04.24). – Тим більше в такий важкий час. Я впевнений, що кожен із футболістів хоче взяти участь в Олімпіаді. Переконаний, що за належного підходу до цього питання, за якісної підготовки наша команда може досягти не просто виходу з групи, а значно більшого. Вважаю, тренерському штабу та УАФ колегіально потрібно зробити так, щоб тих гравців, які відповідають рівню олімпійської збірної і яких хоче бачити Руслан Ротань, у їхніх клубах відпустили. Сподіваюся, представники наших клубів максимально проникнуться розумінням того, що відбувається. Це історичний момент, знакова подія».

Кроком назустріч Олімпіаді стала робоча нарада президента Української асоціації футболу Андрія Шевченка з очільником Національного олімпійського комітету України Вадимом Гутцайтом. На ній були присутні віце-президент УАФ Олександр Шевченко, генеральний секретар асоціації Ігор Грищенко та керівництво Національного антидопінгового центру.

Під час зустрічі підписано меморандум про співпрацю між НОК України та УАФ.

«Крім того, учасники зустрічі обговорили питання, пов’язані з підготовкою та виступом чоловічої збірної України з футболу на Олімпійських іграх в Парижі влітку 2024 року, – повідомив офіційний ресурс НОК (Noc-ukr.org, 16.04.24). – Зокрема, було обговорено питання формування складу команди футболістів, особливості їх навчально-тренувальних зборів, логістичного й транспортного забезпечення команди та інше».

Пан Гутцайт акцентував увагу на тому, що участь українських футболістів у міжнародних змаганнях такого рівня є надзвичайною подією для нашої держави та для тисяч футбольних фанів. Тож відповідні організації мають врахувати усі моменти, вирішити всі питання, щоб забезпечити успішний виступ команди на Олімпіаді.

«Керівництво НОК, УАФ та НАДЦ обговорило основні питання підготовки до Ігор, особливості формування складу збірної України з футболу й співпраці з футбольними клубами країни, проведення навчально-тренувальних зборів, дотримання антидопінгових правил та логістично-транспортне забезпечення команди», – доповнив інформацію сайт УАФ (Uaf.ua, 16.04.24).

17-РІЧНІ – НА ПІВДЕНЬ, 19-РІЧНІ – НА ПІВНІЧ

На тижні суперників по групі в фінальному турнірі Євро-2024 дізналася юнацька збірна України U19, одна з восьми найсильніших команд Старого Світу в своїй віковій категорії.

Нагадаємо, 26 березня вона завершила боротьбу в еліт-раунді відбору, по черзі обігравши суперників із Північної Македонії (2:0), Латвії (3:0) і Швейцарії (3:0). Підопічні Дмитра Михайленка переконливо здобули путівку до вирішального раунду, який проходитиме 15-28 липня в Північній Ірландії.

Саме господарі змагань стали одним із опонентів «синьо-жовтих» у групі А, куди жереб також відправив збірні Норвегії та Італії. Групу В склали Данія, Туреччина, Франція та Іспанія.

«Хороша група, хороший вибір, – лаконічно прокоментував Михайленко підсумки жеребкування. – Із усіма суперниками можна грати й усіх можна перемагати» (Ua.tribuna.com, 18.04.24).

За словами головного тренера, він уже має певне уявлення про рівень і манеру гри супротивників. Звісно, до старту Євро-2024 ця інформація повинна суттєво поповнитися. Легких ігор ніхто не очікує, але результати наших молодих співвітчизників у відборі не можуть не дарувати надію.

Для української збірної U19 це буде восьмий фінальний турнір чемпіонату Європи. 2009 року, приймаючи континентальні змагання в Донецьку та Маріуполі, Україна здобула золоті нагороди.

Першими з наших юних надій поведуть боротьбу за європейський титул наймолодші – представники команди U17. Їхній фінал прийматиме 20 травня – 5 червня Кіпр.

Саме на Острові Афродіти пройшов черговий тренувальний збір, під час якого збірна Юрія Мороза провела два спаринги проти команди Кіпру (2:0, 1:2).

«Крім хлопців, які викликалися раніше, тренерський штаб також задіяв найближчий резерв, – наводить коментар наставника офіційний ресурс Дитячо-юнацької футбольної ліги України (Duflu.org.ua, 15.04.24). – І матчі проти Кіпру, особливо перший поєдинок, показали, що потенціал у цих футболістів є. Конкуренція в команді зростає, і місце в складі на чемпіонат Європи ні для кого не заброньовано.

Самим збором я залишився задоволений, він був корисним як для гравців, так і для тренерського складу. Футболісти почали розуміти наші вимоги, принципи гри, і це добре напередодні Євро».

Участь у Євро для 17-річних братимуть 16 збірних. Українці розпочнуть змагання в групі А, де також виступатимуть Кіпр, Сербія та Чехія.

Національні збірні – верхівка айсбергу відповідальності УАФ. Свого часу прикро було дізнаватися, що для зборів команд керівники асоціації чомусь не знаходять коштів, що зарубіжні делегації скорочуються за рахунок технічних працівників колективів, і в підсумку трапляються казуси на кшталт покарання збірних технічними поразками: не тільки на юнацькому, а й на дорослому рівні!

Чому таке було можливим? Чи не пов’язане це з цифрами та фактами, викладеними в попередніх результатах незалежного аудиту діяльності УАФ за 2015-2023 роки, оприлюднених на офіційному сайті асоціації й розтиражованих більшістю ЗМІ країни?

Перевірку, ініційовану новим керівництвом УАФ, здійснювала компанія AC Crowe Ukraine, член солідної міжнародної аудиторської мережі Crowe Global.

«На даному етапі AC Crowe Ukraine виявила відтік активів УАФ у розмірі 1 млрд 342 млн 900 тис. грн, – ідеться в релізі. – Основні збитки спричинено операціями з офшорними компаніями, втратами коштів через використання депозитів, витратами, пов'язаними із завищенням вартості придбаних товарів/робіт/послуг» (Uaf.ua, footballhub.ua, sport24.ua, pressing.net.ua, dynamo.kiev.ua, football24.ua, profootball.ua, footclub.com.ua, sport-express.ua, sport.informator.ua, terrikon.com, news.finance.ua, finance.liga.net, uazmi.org, rbc.ua та інші, 18.04.24).

Згідно з повідомленням аудиторів, наведені дані є попередніми та підлягають затвердженню. Остаточні результати перевірки стануть надбанням громадськості після завершення аналізу. Втім, думається, цією статистикою вже сьогодні можуть оперувати правоохоронні органи – заради справедливого вердикту щодо винних, заради чистоти й прозорості всього нашого футболу.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

23.04.2024, 09:08
23.04.2024, 09:08
572837 0
S.Vasiliev
Автор:
(S.Vasiliev)
Статус:
Читатель (15 комментариев)
Подписчиков:
34
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Чемпионат Италии Торино Болонья 0 : 0   3 мая 21:45
Чемпионат Франции Ланс Лорьян - : - 3 мая 22:00
Чемпионат Англии Лутон Таун Эвертон - : - 3 мая 22:00
Чемпионат Испании Хетафе Атлетик - : - 3 мая 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть