Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Огляд ЗМІ. Шева знає – як?

2024-05-06 18:36 За підсумками минулого тижня в боротьбі за «золото» УПЛ залишилися два клуби. «Динамо» продовжує переслідувати «Шахтар», ...

За підсумками минулого тижня в боротьбі за «золото» УПЛ залишилися два клуби. «Динамо» продовжує переслідувати «Шахтар», що поки має 4-очкову фору, але на боці киян симпатії преси та вболівальників. І тому є пояснення.

Із завершенням кожного ігрового дня в українській Прем’єр-лізі додається все більше ясності нагорі турнірної таблиці.

Після 26-го туру вибув із чемпіонських перегонів «Дніпро-1». Минулий вік-енд викреслив із числа мисливців за золотими нагородами «Кривбас». Цікаво, що криворіжці навіть не встигли зіграти (їх двобій із дніпрянами був запланований на цей понеділок), – за них усе вирішили конкуренти.

А наступної суботи, 11 травня, гірники прийматимуть киян у центральному матчі сезону. І результат цього протистояння може як достроково визначити переможця УПЛ, так і вкрай загострити інтригу.

НЕ СТАЛО МИХАЙЛА ФОМЕНКА

...Та розпочався минулий тиждень, на жаль, із надзвичай сумної звістки. На 76-му році життя зупинилося серце видатного футболіста київського «Динамо» та екс-тренера збірної України Михайла Фоменка.

Вітчизняний футбол зазнав важкої втрати – пішла в засвіти людина, яка збагачувала його своїми знаннями, досвідом, непересічними професійними та особистими якостями.

Михайло Фоменко був зірковим виконавцем легендарної команди Валерія Лобановського. Три чемпіонства СРСР, два Кубки країни, Кубок Кубків та Суперкубок УЄФА здобувалися за його безпосередньої участі. У складі збірної СРСР він став віце-чемпіоном Європи 1972 року та бронзовим призером Олімпіади-1976.

До речі, як тренер Михайло Іванович у сезоні 1992/1993 років привів «Динамо» до першого чемпіонського титула в незалежній Україні. А згодом він також став одним з найуспішніших керманичів нашої національної збірної, очолюючи її з 2012 по 2016 рік. Найбільшим успіхом його роботи з головною командою країни був вихід на Євро-2016.

Київське «Динамо» висловило співчуття родині Михайла Івановича, усім його рідним та близьким. (Fcdynamo.com, 29.04.24).

Вшанування пам’яті Фоменка також передувало початку матчу 26-го туру УПЛ, в якому колишня його команда «Динамо» грала на полі непоступливого «Дніпра-1»...

ЕКСПЕРТНА ДУМКА ЛЕОНІДА БУРЯКА

Незважаючи на сумні звістки, що їх, на жаль, приносить нам повсякдення, а також на вибухи і постійні повітряні тривоги в містах усієї України, здавалося б, настільки непередбачуваний фініш національної першості мав би надихати та сповнювати гордістю усю футбольну спільноту.

Та існує одне «але». Усі ми помічаємо, що ця боротьба відбувається не лише на зелених газонах стадіонів, а й у темряві закулісся. Що й підтвердив поєдинок між «Динамо» та «Дніпром-1», а точніше – арбітраж цієї зустрічі, зухвалість якого викликала обурення навіть в експертному середовищі.

Зокрема, щодо подій на «Дніпро-Арені» відверто висловився і багаторічний партнер Михайла Фоменка по фантастично зірковому складу киян та тодішньої збірної країни Леонід Буряк.

«Матч у Дніпрі увібрав у себе дуже багато безладу, проте він є лише ланкою в низці ігор, позначених сумнівними рішеннями арбітрів. І лише незрячий не помітить чіткої тенденції, коли один клуб тягнуть за вуха нагору, а його конкурентам встромляють палки в колеса», – зазначив він в інтерв’ю популярному сайту Dynamo.kiev.ua, навівши чимало прикладів, коли обставини якимось дивом грають за «Шахтар» (02.05.24).

«Арбітр Юрій Іванов був налаштований максимально ускладнити життя «Динамо», яке тим не менш взяло своє – завдяки характеру, майстерності і всупереч рішенням рефері. Не варто бути знавцем, аби відзначити непослідовність і нерівнозначність одразу декількох його вердиктів. Ті, хто слідкував за подіями в матчі на «Дніпро-Арені», розуміють, про що саме йде мова», – додав Буряк. (Dynamo.kiev.ua, 02.05.24).

Очевидно, що фахова оцінка свавілля, що досі панує в українському клубному футболі, рано чи пізно мала пробитися назовні. Адже в інтернет-мережі дискусії на цю тему тривають вже не один рік. Не вистачало хіба що кваліфікованого підтвердження того, що давно зрозміли журналісти з уболівальниками.

А тому не дивно, що інтерв’ю колишнього наставника збірної України викликало шалений інтерес серед читачів. Лише за першу добу цей матеріал отримав понад 12 тисяч переглядів!

Утім, із думками Буряка мали змогу ознайомитися користувачі й інших порталів, оскільки «найгарячіші» його цитати активно розлетілися по сторінках багатьох електронних видань. Адже в своїх звітах про матч у Дніпрі ЗМІ й самі зазначали, що в першому таймі, коли гра давалася господарям, до суддівства особливих питань не виникало.

Але після перерви ситуація змінилася докорінно.

«Однобічних суддівських рішень назбиралося достатньо. Наприклад, коли дніпрянин Бабенко навмисне зніс Вівчаренка, не отримавши за це жовту картку, а за хвилину схоже порушення правил Андрієвським призвело до попередженння. Або коли Очеретько навмисним блокуванням зупинив швидкісний прорив Волошина, рефері теж обмежився лише свистком...» (Pressing.net.ua, 03.05.24).

Тому цілком можна було зрозуміти несприйняття наставником «Динамо» Олександром Шовковським епізоду із покаранням лідера киян Ярмоленка «гірчичником» за те, що він просто зачепив суперника, який володів м’ячем.

«І це теж достатньо показовий момент, адже Олександр зазвичай тримається незворушним і спокійним, – справедливо наголосив Л.Буряк. – Та тренер усвідомлював, що всі ці так би мовити дрібниці мають потенційний вплив на результат. Він бачив, як вони виводили з психологічної рівноваги його підопічних, провокували їх на певні необдумані дії» (цитата з першоджерела, Footboom1.com, 03.05.2024).

Надалі була жовта картка для Дячука за рух рукою в боротьбі з Очеретьком, хоча так само діяв у відборі й Гуцуляк, коли відкривав рахунок. Не отримав справедливого покарання Бабенко, котрий обома руками жбурнув на газон Шепелєва, одразу двоє суперників завалили Ваната, але арбітр навіть не побачив у цьому порушення правил…

ЩО МОЖЕ І НЕ МОЖЕ VAR?

Кульмінація ж «роботи» Іванова припала на 88-му хвилину зустрічі. Під час виконання «Динамо» кутового він проігнорував падіння в карному майданчику «Дніпра-1» Бражка, якого відверто руками обхопив і завалив на газон захисник Сарапій.

Ситуація гарантовано була з розряду тих, які зобов’язаний розбирати VAR. Динамівці навіть для пришвидшення процесу вибили м’яч в аут. Але втручання відеоасістента рефері не відбулося. Адже інакше в грі виникла б обов’язкова пауза на розгляд епізоду.

«Я б іще зрозумів, якби Іванов наполіг на чистоті вчинку захисника після перегляду повторів, але він навіть не пішов до монітору! Хоча коли, як не в таких випадках і має бути застосований VAR?! – упевнений Буряк. – Тим більше, що в даному випадку мова йшла про дуже важливу з турнірної точки зору гру, підсумки якої цілком могли стати визначальними» (цитата з першоджерела, Footclub.com.ua, 02.05.24).

Не приховуючи емоцій, аналогічно висловлюється і головний редактор Dynamo.kiev.ua Олександр Попов, що безпосередньо перебував на місці події, працюючи на тому матчі у Дніпрі.

«VAR створювався якраз для таких ситуацій. Саме для таких! У цьому сама суть VAR. Невикористання VAR у таких ситуаціях – це те ж саме, що за необхідності помити руки та наявності умивальника, ви не стали відкривати кран із водою і залишилися з брудними руками. Ну так ось у цій ситуації судді VAR теж, образно кажучи, залишилися з брудними руками» (Dynamo.kiev.ua, 29.04.24).

На жаль, змістовної відповіді щодо ключового моменту центрального матчу 26-го туру не надав і Комітет арбітрів Української асоціації футболу.

«Обґрунтування: «Гравець № 5 («Дніпро-1»), ризикуючи, обіймав гравця № 6 («Динамо») обома руками. Ми не можемо стверджувати, що ці дії впливають і призводять до падіння нападника й є утримуванням, що перешкоджає його руховим можливостям, – цитує коментар Комітету арбітрів офіційний сайт УАФ (Uaf.ua, 02.05.24). – Тому розглядати подібне як порушення через відсутність відчуття впливу є суперечливою ситуацією. Ми вважаємо, що треба продовжувати гру саме тому, що сам факт тримання не впливає на гравця, який, послизнувшись на газоні, втрачає рівновагу та падає, і ми не хочемо призначати «легкі» пенальті».

А далі – іще цікавіше трактування правил застосування VAR від Комітету!

«...Із причин, описаних вище, не маючи чітких зображень, що демонструють вплив обіймів на падіння нападника, ВАА справедливо обмежився проведенням мовчазної перевірки. Вважаємо за доцільне зазначити, що навіть у разі призначення пенальті ВАА не зміг би втрутитися з тих самих причин, оскільки не зміг би чітко продемонструвати, що між обіймами та падінням нападника був відсутній будь-який зв'язок» (Uaf.ua, 02.05.24).

Така казуїстика, м’яко кажучи, шокувала журналістів і вболівальників. На конкретне запитання: «чому не був застосований VAR під час суперечливого епізоду Сарапій – Бражко?» вони не отримали жодних адекватних та компетентних пояснень. Лише набір неоднозначностей, з яких тоді випливає ось що:

Яке б рішення не прийняв головний арбітр Іванов, відеоасистент нічим йому не міг допомогти... Отже, за все, що трапилось, відповідати має лише суддя Іванов! А ті, хто відповідає за роботу VAR, за роботу Комітету арбітрів УАФ – коли треба – можуть вмивати руки?!

Риторичне зпитння – то навіщо ж вони тоді потрібні?..

З іншого ж боку, складно навіть уявити, якою була б критика від прихильників найпопулярнішого клубу в країні, не витягни кияни на жилах дніпровську перемогу.

«Факт залишається фактом: «Динамо» ледве не втратило бали, яких потім могло не вистачити на фініші, – зауважив Буряк у згаданому вище інтерв’ю (цитата з першоджерела, Pressing.net.ua, 02.05.24). – Однак наслідки суддівської сліпоти Іванова команда все одно відчула. Адже в ситуації «50 на 50» він вилучив Тимчика, показав попередження ще чотирьом футболістам, а Шапаренко і Дячук через це отримали «бан» на гру проти «Вереса».

Зрозуміло, що вирішувати проблеми, які назріли багато років тому, доведеться новій команді УАФ, очолюваній Андрієм Шевченком.

Чи до снаги їй одразу взяти під необхідний управлінський контроль усі процеси в Будинку футболу? Шева знає – як? Адже суддівське питання наразі завжди було і досі залишається одним із ключових, і воно має неабиякий вплив на стабільність футбольного пульсу.

«Не сумніваюся, що Андрій Шевченко – з його менталітетом, досвідом, досконалою обізнаністю у футболі, наполегливістю та принциповістю – з часом глибоко зрозуміє, що і як тут відбувається насправді, – зауважив Буряк (цитата з першоджерела, Sport.ua, 02.05.24). – Мене не треба переконувати в тому, наскільки щиро він любить футбол. Без цієї відданості Шева не досяг би такого фантастичного успіху ні як нападник, ні згодом як доволі мудрий і розважливий тренер.

Тепер настав час для Андрія Миколайовича послужити футболу в президентському чині. Не думаю, що його влаштовуватиме ситуація, коли про його поле діяльності, за яке він особисто тепер відповідає, зокрема, і перед світлою пам'яттю свого вчителя Лобановського, знову говоритимуть як про щось другосортне, провінційне, заточене для задоволення его якоїсь людини» (Sport.ua, 02.05.24).

Для Буряка очевидно, що очолювана Шевченком УАФ і підпорядкована федерації ліга мають створити умови для того, щоб усі клуби отримали рівні умови для справжньої спортивної боротьби і могли вирішувати свої справи виключно на футбольному полі.

«...Як це відбувається у найсильніших турнірах, у Лізі чемпіонів, де будь-яка монополія неможлива апріорі, – резюмував Леонід Буряк (цитата з першоджерела, Ua-football.com, 02.05.24). – Так, для Шевченка і в цій царині не існує секретів. Так, і аудит УАФ, і використання поліграфу – це добре, це на часі. Але на фініші складного сезону всі чекають більш дієвих і оперативних кроків, спрямованих на створення сучасного, дійсно конкурентного середовища у нашому футболі».

СЦЕНАРІЙ ШОВКОВСЬКОГО, ГОЛОВНА РОЛЬ ЯРМОЛЕНКА

До честі «Динамо», в самому клубі напередодні нових іспитів не стали загострювати ситуацію навколо подій, що залишилися в минулому. «Біло-синім» та їх тренерському штабу наразі просто нема коли відволікатися на пересуди та суперечки.

Вже в середу на киян чекав перенесений поєдинок 5-го туру з «Вересом», а в неділю так зване регіональне дербі з «Колосом».

«Динамо перенесло так багато матчів восени, що тепер грає практично в єврокубковому темпі. Восьмий матч за 32 дні! – напередодні матчу нагадав сайт Football.ua. – Взагалі, з таким темпом дивно, що команда Шовковського за цей час втратила очки лише двічі за 15 ігор. Одного разу з цих двох, при цьому, саме з Вересом (01.05.24).

Це рівно половина дистанції, і на ній новий тренер показав результати у вигляді тринадцяти перемог та двох нічиїх. Це темп набору очок, що дорівнює 91,11% від абсолютного максимуму. Практично в будь-якому сезоні цього достатньо було б для чемпіонства – і якби Шовковський розпочав роботу хоч би з початку сезону, Динамо могло бути впевненим лідером УПЛ», – порахував Football.ua (01.05.24).

Утім, після виснажливої вольової вікторії у Дніпрі (2:1) та, згадуючи нічию (1:1) на рівненському «Авангарді», журналісти і вболівальники доволі стримано висловлювались у своїх прогнозах щодо нового побачення столичного гранда з колективом Олега Шандрука.

Та все ж підопічні Шовковського здобули важливі для них три очки, вигравши з рахунком 3:0.

«Пам’ятаючи про дуже прикру і не зовсім справедливу осічку в гостьовому матчі, а також з урахуванням кадрових втрат, кияни не чекали легкої гри. Щоправда, і суперники не змогли виставити оптимальний склад, хоча у цілому їм вдавалось достатньо ефективно оборонятись, майже постійно перебуваючи всією командою за лінією м’яча», – відзвітував про гру з «Вересом» Footclub.com.ua (01.05.24).

Слід зазначити, що план гостей працював добре, але це тривало до першої помилки. Її рівняни припустилися наприкінці першого тайму, коли Андрій Ярмоленко вдало зіграв на добиванні після штрафного у виконанні Володимира Бражка.

Цей гол став для 34-річного хавбека 190-м в українській кар'єрі. Тим самим він обійшов Сергія Реброва й очолив список найкращих бомбардирів вітчизняних команд за роки незалежності, а в УПЛ із 106 влучними ударами вийшов на чисте четверте місце, залишивши позаду Андрія Воробея.

Проте, час спливав, мінімальний рхунок тримався, і мимоволі в уболівальників виникали згадки про матч у Рівному, де кияни не збільшили свою перевагу, а в кінцівці втратили перемогу. Та повторення того сценарію не відбулося – зіграли заміни Шовковського.

Тренерський штаб господарів кинув у бій Матвія Пономаренка й достатньо швидко 18-річний нападник забив свій дебютний гол у вищому дивізіоні. А невдовзі він чудовою проникаючою передачею розпочав комбінацію, що її завершив третім результативним ударом Володимир Шепелєв – іще один гравець, якого тренер випустив у другому таймі.

«Не все нам вдавалося в першому таймі, але ми розуміли, що після забитого м’яча нам буде трохи легше. В принципі, так воно і сталося. На жаль, сьогодні не всі наші футболісти могли грати, але ми маємо повну обойму, щоб проводити рівноцінні заміни на такі випадки», – розкрив секрет успіху керманич «Динамо» на післяматчевій прес-конференції (Fcdynamo.com, 01.05.2024).

А ще за три дні з «Колосом» киянам довелось грати без Владислава Ваната. Найкращий снайпер чемпіонату отримав четверте попередження, що призвело до дискваліфікації. Через відсутність Супряги та молодість Пономаренка тренерський штаб вирішив зробити ставку на досвід, відрядивши на вістря атаки Ярмоленка, що проводив 500-й поєдинок у своїй клубній кар’єрі.

Такий хід себе виправдав, хоча до перерви глядачі голів не побачили.

«У першому таймі звикали до гри, хоч ми завжди намагаємося діяти з позиції сили. «Реал» також завжди хоче грати з позиції сили, але при цьому теж доводиться відпрацьовувати в обороні. Вдячний хлопцям за терпінням. Хочемо вигравати кожен момент та епізод, але наші суперники теж ставлять перед собою свої завдання. Ітимемо своїм шляхом», – пояснив відсутність забитих м’ячів у першому таймі Шовковський (FootballHub, 05.05.2024).

І в цьому матчі перший результативний удар (після розмови в роздягальні) повністю змінив ситуацію. Під час виконання динамівцями штрафного удару стався автогол ковалівців. А невдовзі холоднокровність Ярмоленка на завершальній стадії відкрила шлях «біло-синім» до крупної звитяги.

«Я тільки-но казав Ярмоленку: мені доведеться довго чекати, поки ти станеш спортивним директором, якщо у кожному матчі забиватимеш, – зазначив після матчу в ефірі «УПЛ ТБ» задоволений президент столичного клубу Ігор Суркіс. – Ярмоленко це клас, це тренер на футбольному полі. Він дуже стимулює молодих хлопців, які бачать його кар’єру. У нього в зв’язку із фізичним станом, може не все виходити, але він своєю харизмою і тим, що він б’ється з першої до останньої хвилини, – має для «Динамо» сьогодні велике значення» (Footclub.com.ua, 05.05.2024).

Керівник «біло-синіх» високо оцінив дії гравців та якість роботи, що її виконує тренерський штаб:

«Ми набрали гарного темпу. Шовковський добре працює з командою, яка втілює його думки у життя на полі. Тепер готуватимемося до «Шахтаря», намагатимемося його перемогти. Так само це намагатимуться зробити гірники». (Dynamomania.com, 05.05.2024).

Своїм відношенням до справи, спроможністю здобути результат не тільки на класі, а й через «не можу», відкритістю спілкування з медіа та створенням навколо клубу позитивної атмосфери в непрості часи «Динамо» тільки збільшує прихильність ЗМІ.

Як результат – деякі з них навіть не приховують свого бажання, щоб чемпіонство взяли саме кияни.

«Це буде гарна футбольна історія – згадайте, де «Динамо» було на старті сезону, – зокрема, зазначає Ua.tribuna.com (01.05.24). – Чи хоча б на момент відставки Луческу – відставання на 8 очок від «Шахтаря» (рішенню Мірчі передувала поразка «гірникам» 0:1). І в сезон кияни теж не входили фаворитами – ані на тлі попередньої провальної кампанії, ані на тлі тих мук у кваліфікації Ліги конференцій, за якими ми спостерігали улітку.

Сам факт того, що «Динамо» досі претендує на чемпіонство за таких умов і вже скоротило відставання до 4 очок від «Шахтаря» – це вже неабиякий прогрес. Однак і це відставання можна компенсувати – другий очний матч претендентів на титул попереду, а в конкурента ще й «зайвий» матч у Кубку, який вимагає додаткових сил» (Ua.tribuna.com, 01.05.24).

Отже, у суботу, 11 травня о 18.00 на «Арені-Львів» має розпочатися чи не найголовніший матч поточного сезону УПЛ.

ІНШІ ПИТАННЯ ФУТБОЛЬНОГО ЖИТТЯ

Юнаки дізналися суперників. У п'ятницю, 3 травня, в швейцарському Ньоні відбулося жеребкування кваліфікаційних раундів чемпіонату Європи-2024/25 серед гравців 2006 і 2008 років народження.

За його результатами юнацька збірна України (U-19), яку очолює Дмитро Михайленко, опинилася в квартеті 1 разом із Нідерландами, Словенією та Казахстаном. А команда (U-17) під керівництвом Юрія Мороза, в 4-й відбірній групі зіграє з Бельгією, Косовом і Казахстаном. Місце проведення турнірів і дати стануть відомі пізніше.

«У змаганнях наймолодших до другого раунду відбору вийдуть по дві найкращі команди кожної групи, – повідомляє офіційний сайт УАФ. (03.05.24). – Після того 28 учасників навесні 2025 року в семи групах Ліги А боротимуться за сім путівок до фінального турніру, який влітку пройде в Албанії. Збірна господарів отримала пропуск на форум автоматично, хоча й візьме участь у кваліфікації.

Решта команд у другому раунді виступатимуть у Лізі В і боротимуться за місця в Лізі А першого відбірного етапу Євро-2027 (U-19). Додамо, що Євро-2025 (U-17) стане для представників УЄФА відбором на чемпіонат світу 2025 року в категорії U-17, який пройде за участі 48 збірних у Катарі» (Uaf.ua, 03.05.24).

У категорії (U-19) до еліт-раунду відбору вийдуть по дві перші збірні кожної групи кваліфікаційного раунду і найкраща третя. Разом із Португалією навесні 2025 року в семи групах вони змагатимуться за сім путівок до фінального турніру.

Румунія як господар отримала її автоматично.

Новий сезон у команд ПФЛ. Потроху в пресі з’являються новини й щодо футбольного майбутнього безпосередньо в країні.

Так, за інформацією ЗМІ, новий сезон у клубів Першої та Другої ліг України стартує 25-26 липня. За попередніми даними, 1 серпня відбудуться поєдинки першого раунду розіграшу Кубка України, в якому також будуть задіяні команди нижчих дивізіонів. Зазначені терміни офіційних змагань ще повинні бути затверджені Конференцією ПФЛ.

Загалом, у змаганнях нового сезону під егідою ПФЛ виступить 38 команд.

«У новому сезоні в Першій лізі планується участь 18 команд. Представники клубів схиляються до того, аби, як і в поточній першості України, суперництво точилося в двох групах за територіальним принципом. Передусім, це полегшить вирішення логістичних питань і зекономить кошти. За підсумками першого етапу визначаться учасники, які продовжать боротьбу в «Чемпіонській» групі та групі «Вибування», – інформує Sport.ua (29.04.24).

В Другій лізі планується участь 20 команд, які також змагатимуться в групах за територіальним принципом. Конкретика з представництвом з'явиться на початку червня, коли визначиться, які аматорські команди успішно пройшли атестацію. За наявними даними в організаторів першості вже є попередня домовленість про участь в Другій лізі других команд з УПЛ – «Руха», «Карпат», «Ворскли», «Колоса» (Sport.ua, 29.04.24).

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

06.05.2024, 18:36
06.05.2024, 18:36
576517 1 gelios73
S.Vasiliev
Автор:
(S.Vasiliev)
Статус:
Читатель (15 комментариев)
Подписчиков:
34
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Чемпионат Испании Алавес Хетафе 1 : 0 Закончился
Чемпионат Украины ЛНЗ Заря - : - 19 мая 13:00
Чемпионат Италии Сассуоло Кальяри - : - 19 мая 13:30
Чемпионат Украины Минай Колос - : - 19 мая 15:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть