Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Так, це було...

2024-08-09 15:24 Це замітка з газети "Радянський спорт" від 28 червня 1948 року про ідейно - політичне виховання ... Так,  це було...

Це замітка з газети "Радянський спорт" від 28 червня 1948 року про ідейно - політичне виховання футболістів ленінградського Динамо, яку написав старший тренер Михайло Бутусов (до речі за рік до цього він тренував наше з вами Динамо і вивів його на четверте місце після останнього, 12-го, в сезоні 1946 року).

Читаю, що воротар В. Набутов (батько нинішнього спортивного коментатора і іноагента) доповідає команді про пріоритет російських вчених в розвитку науки і техніки. Мабуть про Попова і Лодигіна (куди там до них Марконі з Суоном і Едісоном).
Виявляється, що росія не тільки батьківщина слонів, але й чудових науково-практичних досягнень (наприклад, літакобудування, хоч літак Можайського так і не злетів, наприклад, винахід парового двигуна Ползуновим, що пропрацював півтори місяці і років 10-ть стояв без діла, хоч паровий двигун Ньюкомена вже працював багато роів і т.д.).

А як цікаво для футболістів ленінградського Динамо зразка 1948 року футболіст М. Суворов розказував про оперні традиції російського мистецтва. Мабуть так, як нинішній гравець будь-якої футбольної команди буде знайомити в офіційній обстановці своїх колег про класичні традиції українського репу на прикладі Альони Альони.

Але найцікавішим, мабуть, була доповідь захистника команди Зяблікова, як росія "мирно, лагідно, по - доброму і душевно" доносила свою культурну спадщину папусам Нової Гвінеї зусиллями знову ж таки російського мандрівника - етнографа Миколи Міклухо - Маклая (мабуть через те, що тільки що - в кінці 1947 року - про нього вийшов фільм). До речі, Маклай був таким же росіянином, як я папуасом.

І так далі.

Читаєш таке і не відпускає питання: як назвати ту країну в якій ми жили? Чи великою, чи, навпаки, лицемірною? Швидше, друге. Бо впевнений, що після такого ідейно-політичного виховання футболісти натхненні рішенями цк тоді ще вкп(б) і біографією товариша сталіна культурно і колективно пішли пити пиво, а можливо і щось міцніше, замислившись про прогресині традиції російської опери і науки.

Але як же хтось мріє про повернення в ті часи...

З повагою,
Скіф.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

09.08.2024, 15:24
Skyf
Статус:
Эксперт (10020 комментариев)
Подписчиков:
41
Медали:
Выбор редакции × 162
Топ-матчи
Лига чемпионов Фенербахче Лилль - : - 13 августа 20:00
Твенте Зальцбург - : - 13 августа 20:00
АПОЕЛ Слован - : - 13 августа 20:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть