Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Огляд ЗМІ. Крапку поставить листопад

2024-10-15 15:15 Тиждень пройшов під знаком збірних України. Не всі з них досягли успіху, однак навіть у цьому ...

Тиждень пройшов під знаком збірних України. Не всі з них досягли успіху, однак навіть у цьому ЗМІ бачать ознаки позитиву.

Головні події звітного періоду прийшлись на кінець минулого та старт цього тижня – у п'ятницю наша національна команда грала із Грузією, молодіжна зустрічалась у принциповому поєдинку з Англією, а в понеділок перша збірна завершила жовтневу сесію в Лізі націй матчем із Чехією.

НАЦІОНАЛЬНА ЗБІРНА: НЕ ІДЕАЛ, АЛЕ ЗНАЧНО КРАЩЕ

Без перебільшення можна сказати, що до вікенду українська футбольна спільнота жила матчем команди Сергія Реброва проти тодішнього одноосібного лідера групи В1 Ліги націй Грузії. Усі прекрасно розуміли, що невдача у цій зустрічі поклала б край надіям на успішний виступ нашої збірної в турнірі.

Синьо-жовті по-справжньому відчували величезну напругу – не лише у зв'язку з невдачами у двох стартових матчах групи, але й через безпрецедентну кількість кадрових проблем.

«Насамперед це стосується зони опорного півзахисту, де травмованими виявилися обидва гравці основи – і Степаненко, і Бражко. Тож Сергію Реброву довелося випускати у старті дебютанта з «Олександрії» Івана Калюжного. Не могли допомогти партнерам також Ярмоленко, Циганков, Миколенко та Лунін, що значно ускладнювало завдання «синьо-жовтих» щодо здобуття перемоги», – перелічив ключові втрати оглядач Ігор Лінник («Футбольний клуб», 11.10.24).

До цього також слід додати відсутність Маліновського та Піхальонка, що значно звужувало опції Реброва в півзахисті. Відтак експерименти в стартовому складі українців очікувано потрапили у фокус всіх профільних ЗМІ. Вихід Івана Калюжного в опорній зоні, Максима Таловєрова в центрі захисту з переводом Миколи Матвієнка наліво, Олексія Гуцуляка на правому фланзі атаки – ось головні рішення Реброва.

Як показав підсумковий результат – перемога з рахунком 1:0, ризик головного тренера та його штабу виявився виправданим. Особливо ЗМІ відзначали якісний дебют Калюжного, якого саме Ребров у свій час вперше випустив у складі першої команди київського «Динамо».

«В умовах, коли висококласні футболісти Грузії намагаються створити небезпечний момент поряд з нашим штрафним майданчиком, саме Калюжний був тим стовпом, повз якого пройти не вдавалося, – відзначив журналіст Lb.ua Віталій Ткачук. – Дебютант у матчі з Грузією дійсно, як то кажуть, носив рояль за Судаковим і Шапаренком, звільнивши їх від чорнової роботи у захисті. Однак, уболівальникам він запам’ятався своїми очима й бажанням грати за свою країну не на словах, а на полі.

«Зіграти за національну команду було моєю мрією», – сказав він після гри. Не скупився на компліменти футболісту Сергій Ребров. Коуч українців зауважив, що знає Івана ще з часів роботи в «Динамо» (тоді Калюжний був у другій команді киян), тому не сумнівався в його навичках. Чи зможе футболіст продовжити у тому ж дусі – питання відкрите, але цей поєдинок точно увійде в історію як бенефіс опорного півзахисника, який здивував усіх. І не лише він, на щастя» (Lb.ua, 12.10.24).

Якщо ж говорити про гру збірної України в цілому, то при тому що вітчизняна преса хвалить її за результат та самовіддачу, щодо змісту подій на полі думки розділилися – іноді просто кардинально. Варто лише порівняти кілька наведених нижче пасажів із звітів спортивних порталів.

«По-хорошому, команда Саньоля на свій гол «награла», і нічия стала б закономірним підсумком поєдинку. Але вистояли, і слава Богу: нам надзвичайно потрібен був цей боязкий промінчик світла в окутаному темрявою євросезоні, що безпросвітно панує. Ця маленька точка опори, яка сама по собі ніяких переворотів не гарантує», – написав Ігор Юрич (Ua-football.com, 12.10.24).

«Об'єктивно кажучи, я не можу назвати гру яскравою, а перемогу переконливою. Вважаю, що Україна не перевершувала свого суперника, моментів не створювали ні ті, ні інші, а наприкінці матчу взагалі через грубу помилку воротаря наші ледь не змарнували перемогу. Врятував офсайд у суперника. Тим не менш, три очки здобуто, і погодьтеся, в групі ще абсолютно нічого не втрачено», – зауважив оглядач Андрій Шахов (Xsport.ua, 12.10.24).

«Об’єктивно, це напевно один із, якщо не найкращий наш матч при Реброві саме за структурою та організацією. Ми справді допускали, наскільки це було можливим, мінімум простору та вільних зон за своїми спинами. В той ж час, українці не закривалися повністю після того як повели в рахунку, а навпаки – грамотно пересмикували темп. Не феєрія, але і прогрес очевидний», – відзначив Владислав Личик (Ua-football.com, 11.10.24).

А от у чому всі наші ЗМІ погоджуються на всі сто відсотків – що цей матч забрав дійсно дуже багато сил у команди Реброва. Крім уже звичного фактору складної логістики до цього додалось надзвичайно важке поле, а також енерговитратна манера гри синьо-жовтих. «Протягом левової частки гри Україна «вмикала» високий пресинг, завдяки чому й нівелювала багато починань суперника. Однак такий футбол потребує багато зусиль та сил, які не безмежні. Як наслідок – у другій половині в зонах, де раніше українці з візаві справлялися, команда дещо почала «просідати». Нема сумніву – відновитися не на 100 – на умовні 70% за 2 повних дні, які залишаються до матчу з Чехією – не менш важливого, не менш судьбоносного – неможливо. А тому Ребров точно вдаватиметься до ротації, й заміни можуть бути досить масштабними», – підкреслював Максим Салівон (Champion.com.ua, 12.10.24).

Утім, попри всі прогнози тренер синьо-жовтих зробив лише одну зміну в стартовому складі – замість Калюжного вийшов Степаненко, який відновився після травми. Потім Ребров пояснив свій вибір наступним чином: «Іван дуже багато працював у грі проти Грузії, дуже багато сил віддав. На цій позиції дуже важливий свіжий гравець. Я запитував у всіх гравців, наскільки вони готові до цієї зустрічі – ніхто не відмовився, тому важливо зберегти той склад, який виграв минулу гру» (ua.tribuna.com, 14.10.24).

Повторити переможний результат цього разу не вдалось – українцям довелось відіграватись після достатньо швидкого голу й зрештою задовольнитись лише нічиєю 1:1, яку забезпечив гол з пенальті Артема Довбика.

«Загалом, нічия – максимально закономірний результат за такої гри. На другий свій м’яч, напевно, не награла жодна команда. Чехів ця нічия повністю влаштовує та дозволяє команді Івана Гашека очолити квартет. А для нас – залишає за собою двоякий післясмак. З однієї сторони, прогрес точно є. Як мінімум, у структурі та організації. Жовтневий цикл вдався для підопічних Сергія Станіславовича значно краще, ніж вересний», – зазначив по свіжих слідах Владислав Личик (Ua-football.com, 14.10.24).

Загалом Україна переважала свого суперника за всіма ключовими показниками. Вона володіла м'ячем 53% ігрового часу та провела 45 атак, тоді як в активі Чехії 43 спроби та володіння 47%. Наша збірна завдала більше ударів – 14 проти 13, але менше влучала у площину – три проти шести. Команда Реброва подала сім кутових, що на два більше, ніж у збірної Чехії, віддала 348 точних передач з 436 (80%), у суперника – 321 з 395 (81%).

Безперечно, нічия з Чехією, новим лідером нашого квартету (в її активі 7 очок), – результат далеко не ідеальний. Однак після двох поразок на старті Ліги націй 4 очки в жовтневій сесії – великий крок уперед. При цьому синьо-жовті поки залишаються на останньому місці в групі, оскільки Албанія перемогла Грузію – 1:0 і наздогнала її (в обох по 6 очок), але мають цілком робочі шанси навіть на підсумкову першу позицію.

«Турнірне становище в «українській» групі після чотирьох турів знову вкрай заплутане. Жодна з команд іще нічого не вирішила. Жодна не втратила шансів на успішне завершення боротьби, що гарантує захоплюючий фініш!», – резюмував оглядач Сергій Воронюк («Футбольний клуб», 14.10.24).

Отже, за місяць – в середині листопада команда Реброва ще раз зустрінеться з суперниками з Грузії та Албанії. Саме за підсумками останніх двох турів і сформується підсумкова таблиця групи В1.

МОЛОДІ ТАЛАНТИ: ГРА КРАЩА ЗА РЕЗУЛЬТАТИ

У п'ятницю паралельно з командою Реброва в Англії на поле вийшла молодіжна збірна України. Перед цим матчем склалась нестандартна ситуація: ще у вересні УАФ отримала від УЄФА підтвердження, що наша «молодіжка» гарантувала собі місце у фінальній частині ЄВРО-2025 щонайменше як одна з найкращих других команд. Однак згодом прийшло уточнення, що певна математична вірогідність невиходу залишається.

Таким чином, команда Уная Мельгоси все ж мала турнірну мотивацію – хоча б нічиєї було їй достатньо, щоб остаточно кваліфікуватись на турнір у Словаччину з першого місця. І треба сказати, що українці дійсно виглядали дуже мотивованими та зарядженими на боротьбу. Навіть попри те що тренерський штаб явно вибрав на гру незвичну для себе тактику – від глибокої оборони.

Після гри ЗМІ особливо відзначали дії української оборони, тим паче що склад задньої лінії синьо-жовтих був експериментальним.

«Проблем Мельгосі додала втрата капітана та лідера оборони – Арсенія Батагова. Пару центрбеків сформували дебютант молодіжки Михавко та Мельниченко, який мав за спиною півгодини на такому рівні. І який потужний матч вони видали! – відзначив журналіст Football24.ua Андрій Булеца. – Україна без докорів сумління припаркувала автобус, не завдавши до перерви жодного удару. Втім, і Англія не вражала гостротою моментів.

Єдину реальну небезпеку на свої ворота «привіз» Очеретько. Новий власник капітанської пов'язки неохайно зіграв у карному майданчику та дозволив Макейті вискочити на рандеву з Нещеретом. На щастя, наш голкіпер вчасно скоротив кут обстрілу. Нулі після першого тайму. Англія активно розпочала другу половину, а Очеретько знову «заснув» поблизу воріт. Цього разу на Нещерета вискочив Філоджен-Бідас – другий порятунок від кіпера Динамо!» (Football24.ua, 11.10.24).

Більш того, 19-річний дебютант Михавко ще й відзначився чудовим голом головою після кутового. На жаль, в кінцівці відлагоджений механізм Мельгоси дав збій, і англійці спочатку забили зі штрафного (удар майже з лінії штрафної від перекладини – без шансів для кіпера), а потім незграбний виніс Смолякова дозволив супернику точно пробити з близької відстані.

Утім, як і очікувалось, мізерна математична вірогідність на невихід нашої команди не справдилась: трішки пізніше Словенія розписала нічию з Австрією, що нарешті точно гарантувало українцям путівку на ЄВРО-2025. Більше того, навіть Англія, яка в нашій групі поки йде другою, забезпечила собі місце в фінальній стадії за тим же принципом.

На відміну від «молодіжки», наступна за рангом збірна країни – серед юнаків до 19 років – лише готується до старту кваліфікації свого ЄВРО. У рамках товариського турніру в Марбельї команда Дмитра Михайленка провела матч з Нідерландами U-18, поступившись з рахунком 1:0.

Попри поразку, втім, українські ЗМІ відзначають, що результат – зовсім не по грі. Синьо-жовті провели якісний матч, але з реалізацією не склалось.

«Вже на 6-й хвилині «синьо-жовті» мали виходити вперед: Гусол розігнав атаку лівим флангом, протягнув м'яч через півполя і прострілив на дальню стійку – Шевченко не зумів замкнути. Згодом Гусол знову прорвався лівим флангом у воротарський і з гострого кута пробив – над поперечиною. Українці виглядали в рази гостріше і цікавіше, але забити ніяк не вдавалось» (football24.ua, 11.10.24).

У той же час суперники теж створили низку небезпечних моментів, скориставшись помилками в обороні, однак воротар команди Михайленка неодноразово виручав своїх партнерів.

«На 20-й хвилині Багаті перспективно навішував у штрафний, але Суркіс був першим на м'ячі. За трохи В'ячеслав після подачі з кутового вибив сферу в поле, а за мить зреагував на добивання, врятувавши Україну від гола. На 30-й хвилині Суркіс знову двічі поспіль врятував свою команду: спочатку у стрибку потягнув постріл Ель Хармуза під дальню стійку, а згодом відбив удар Клюйверта на ближній стійці» (football24.ua, 11.10.24).

«Синьо-жовті» дуже активно розпочали другу половину, але м'яч вперто не ліз у ворота. На 56-й хвилині фірмовий прохід Гусола завершився розрізною передачею у воротарський – ніхто з партнерів не встиг замкнути.

«В середині тайму суперник спробував захопити зненацька Суркіса дальнім ударом – кіпер Динамо відбив. Та все ж на 78-й хвилині нідерландцям вдалось вийти вперед – ван ден Берг з лінії штрафного поцілив у правий верхній кут. А наприкінці зустрічі Суркіс встиг вийти на перехоплення і врятував Україну від другого гола», – резюмував журналіст Олег Василишин (football24.ua, 11.10.24).

У понеділок українська збірна U19 провела другий матч у Марбельї – поєдинок за третє місце проти Англії U18 – і знову поступилась (1:3). Михайленко перекроїв стартовий склад своєї команди, зокрема в запасі залишились Суркіс, Шевченко, Гавриленко.

Англійці забили вже на сьомій хвилині зусиллями Олусесі. У відповідь у нашої збірної два хороші моменти не реалізував Синчук. Згодом Олусесі оформив дубль, замкнувши подачу партнера. На 36-й хвилині синьо-жовті скоротили відставання: Шершень виконав закидання вперед, Синчук прийняв м’яч, змістився в центр і здорово поклав у дальній кут. До перерви також можна пригадати удар Пономаренка.

На старті другого тайму команди обмінялися неточними ударами Діпепи та Осипенка. На 63-й хвилині чудову нагоду не використав Шевченко – голкіпер парирував його удар із кількох метрів. Пізніше воротар англійців виручив після спроб Ломаги й Синчука. А вже під завісу поєдинку Голамбекіс після розіграшу кутового встановив остаточний рахунок – 3:1 на користь британців.

Звісно, можна засмутитись із результатів дуже перспективної групи українських юнаків, від якої багато очікується на фоні нещодавнього успіху збірної U19 на ЄВРО (та завоювання путівки на молодіжний чемпіонат світу). Однак, як уже зазначалось, насправді за грою команда Михайленка заслуговувала на більше, а окремі футболісти взагалі просто вразили.

Також на минулому тижні важливі матчі провела і збірна України серед 17-річних, яка грає у першому раунді кваліфікації ЧЄ-2015 в рамках міні-турніру в Бельгії. Стартували підопічні Юрія Мороза матчем із Косово – і вже на 12-й хвилині поступались із рахунком 0:2.

Однак вищий індивідуальний клас українців та налагоджені командні дії допомогли їм переломити хід гри – по два голи від нападника хорватського «Хайдука» Дмитра Зудіна та хавбека київського «Динамо» Павлу Люсіну забезпечили перемогу 4:2.

У другому поєдинку в групі проти Казахстану синьо-жовті мали менше проблем, хоча й достатньо довго не могли реалізувати одну із своїх численних нагод. Однак як тільки на 69-й хвилині вінгер київського «Динамо» Іван Андрейко відкрив рахунок, все пішло як і мало бути. Через три хвилини форвард «Руха» Арсен Залипка подвоїв перевагу українців, а за хвилину його одноклубник Мухаммад Джурабаєв ще раз розписався у воротах Казахстану – 3:0.

Оскільки до другого раунду відбору виходять по дві найкращі команди кожної групи, то українці достроково завоювали путівку в наступну стадію, і на заключний матч із господарями міні-турніру з Бельгії (яка також кваліфікувалась з шістьма очками) у вівторок можуть виходити більш розкутими.

ІНШІ АСПЕКТИ ФУТБОЛЬНОГО ЖИТТЯ УКРАЇНИ

«Динамо» проти перекупників. Наближається один із головних матчів сезону в УПЛ – 27 жовтня в Києві на стадіоні імені Валерія Лобановського «Динамо» зіграє проти донецького «Шахтаря». Неймовірний ажіотаж відчувається задовго до самої гри, в тому числі через величезний попит на дуже обмежену кількість дозволених до продажу квитків.

У неділю «Динамо» підтвердило свою вірність принципам боротьби з незаконним перепродажем квитків, вживши суворих заходів до спроб спекуляції на дуже резонансній події.

«Для того, щоб на матчі потрапили віддані фани, ФК «Динамо» Київ продовжує боротьбу з тими, хто намагається спекулювати на квитках. Ми бачимо всі спроби перекупників обійти систему і не залишимо цього без наслідків.

Завдяки аналізу нашого квиткового оператора, всі акаунти з підозрілими транзакціями були заблоковані, а квитки, придбані з порушеннями, анульовані. Квитки, придбані через неофіційні ресурси, у перекупників або обхідними шляхами, є недійсними – і не дають право на відвідування матчу», – заявив столичний клуб (fcdynamo.com, 13.10.24).

До слова, наступного дня «Динамо» оголосило, що всі квитки на матч із «Шахтарем» реалізовано – через дві години після початку відкритого продажу!

Перша леді України та динамівці відкрили стадіон. Фундація Олени Зеленської відновила центральний стадіон у Гостомелі, що постраждав під час окупації 2022 року.

Для відновлення арени Фундація залучила іноземних партнерів: за сприяння Посольства України в Німеччині донорами стали футбольний клуб «Баварія» Мюнхен, а також Баварська промислова асоціація. На стадіоні облаштували два нові міні-поля, зовнішнє освітлення, замінили електронне табло та покрівлю трибуни, відремонтували роздягальні та тренерську.

«Сьогодні в деокупованому місті проживає понад 6200 дітей, зокрема ВПО. Тому створити простір для їхнього розвитку було для нашої команди вкрай важливо. Я рада, що нам вдалося відремонтувати цей стадіон. Сподіваюся, він стане місцем появи нових команд і майбутніх зірок футболу», – сказала дружина Президента (President.gov.ua, 11.10.24).

На запрошення першої леді до заходу долучились й футболісти «Динамо» Київ, зробивши дітям неочікуваний сюрприз. Зокрема, на подію завітали Володимир Бражко, Денис Попов та Крістіан Біловар. Гравці першої команди біло-синіх приїхали не з порожніми руками, а з подарунками для юних футболістів – футболками та м’ячами. Також динамівці поспілкувалися з дітьми та дали поради, як пройти шлях від дитячого до професійного футболу.

«Дуже приємно бачити, як на цьому стадіоні, що було зруйновано російськими варварами, зараз займається багато дітей. На душі тепло, коли це бачиш. Коли бачимо ці щасливі очі, це і нас заряджає на перемоги. Тепер діти знову мають прекрасний стадіон, де вони можуть займатися своєю улюбленою справою», – поділився враженнями від події Крістіан Біловар (Fcdynamo.com, 11.10.24).

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

15.10.2024, 15:15
15.10.2024, 15:15
617550 0
S.Vasiliev
Автор:
(S.Vasiliev)
Статус:
Читатель (15 комментариев)
Подписчиков:
34
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Лига наций Польша Хорватия 3 : 3 Закончился

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть