Николай Несенюк: «Путь Реброва украинским командам не подходит»

Темы:
Динамо, Лига чемпионов, Сергей Ребров

Одразу зазначу: вважаю Сергія Реброва видатним футболістом і високопрофесійним тренером. Довів своєю практичною роботою. Мова піде не про нього особисто, а про шлях, яким фахівець досягає результату, і який, як на мене, не є для нас продуктивним.

Микола Несенюк

Двадцять років тому, коли мене ще не боялися пускати на телебачення, я запитав у прямому ефірі у одного з керівників нашого футболу про загрозу «африканізації» українських футбольних команд — бразильців тоді ще у нас не було. Відповідь була стандартна — ми не можемо чекати поки підростуть українські таланти, нам треба результат вже тепер!

Це було у ті часи, коли київське «Динамо» з перемінним успіхом грало у Лізі чемпіонів із мадридським «Реалом», а за команду виступали лише українці, не рахуючи кількох білорусів та грузина. Що ми отримали за наступні двадцять років, пропустивши через українські команди табун іноземців, вартістю у транш Міжнародного валютного фонду? Кубок УЄФА 2009 року, здобутий бразильським «Шахтарем»? Чи не замало це буде, коли згадати, що локальні успіхи у тому ж кубку так само набитих бразильцями «Дніпра» та «Металіста» призвели до банкрутства цих клубів і зникнення їх з футбольної мапи?

Повернемось до Реброва, у чиєму «Ференцвароші» грає нині півтора угорця. Решта — середньої руки іноземці з усього світу. Витративши чималенькі гроші власників клубу, тренер нарешті вивів команду до Ліги чемпіонів, де вона отримала почесне право програвати в одні ворота «Барселоні» та «Ювентусу». Крапка. Далі не буде. Тому що для того, аби виступати краще, слід мати більш кваліфікованих гравців. А ті ніколи до «Ференцвароша» не підуть — не ті гроші!

Є ще один шлях до успіху — виховувати власних футболістів. Саме таким шляхом вимушено пішло київське «Динамо» — вимога Реброва поміняти п’ятьох українців на п’ятьох дорогих іноземців не знайшла навесні 2017 розуміння у керівництва клубу. Після цього тренер пішов своїм шляхом, а «Динамо» своїм. І ми побачили, що у команди є величезний резерв талановитих футболістів, які, опинившись у професійного тренера, можуть давати результат, щонайменше не гірший, ніж із купою дуже дорогих іноземців.

Коли так піде далі, «Динамо» може стати з часом цілком боєздатним учасником Ліги чемпіонів, а найкращі футболісти команди будуть запрошені у багаті європейські клуби за великі гроші. Власне, як це і було до згаданого вище 2000 року. А для тих молодих динамівців, кому не пощастить пробитися до складу, теж не буде втрачено нічого — підуть до «Ференцвароша»!

Микола НЕСЕНЮК

Gazeta.UA
Теги:
динамо киев новости, сергей ребров новости

Автор: (AWAW)

Статус: Эксперт (11218 комментариев)

Подписчиков: 394

57 комментариев
Лучший комментарий
  • Юрис .(asparagus) - Наставник
    06.11.2020 17:46
    На самом деле не помню (а скорее всего и не знаю) имена тех 5, но троих помню - Хачериди, Рыбалка, Гармаш.
    Из них только Гармаша можно назвать игроком основы и то, он остановился в развитии и даже сейчас уже не выглядит игроком основы.
    Ребров пытался подпускать к основе тогдашнюю молодёж, но...
    Чумак - мимо кассы, Ориховский, Кравченко, Алибеков, Русин - уровень середняка ЧУ.
    Тымчик - ооочень "сырой".
    Бурда, Шепелев и Циганков - светлые пятнышки той молодёжи.
    Денег нет, амбиции есть...
    Вряд ли Ребров видел перспективу в тот момент, а занимать место "просто так" не хотел.
    У Ференцвароша нет школы, да и, возможно, дешевле покупать по 0.5-1млн талантливых игроков, но... опять же эти игроки уровень венгрии и не выше. Харатин, Зубков...
    Ребров по факту оказался прав. И я не осуждаю его выбор. Я тоже считаю, что лучше бороться за титул в Венгрии (или в Саудах), чем болтаться на 2м месте в Украине...

    А путь Реброва... Пусть хоть кто-то с подобным бюджетом возьмёт и пройдёт прошлогодний путь Реброва в Украине! Выйдет в группу ЛЕ, возьмет 7 очков, займет 3е место, чемпионат... да хоть бы 3е место...
    Ребров добился тех результатов, о которых в Украине и не помышляют с бюджетом ниже Зари и около Александрии/Мариуполя...
    Нам не подходит этот путь?
    Этот путь не подходит Динамо и Шахтёру! А остальным клубам он должен служить ориентиром!
    • 5
Еще комментарии
Комментировать Еще комментарии