Реєстрація, після якої ви зможете:

Писати коментарі
і повідомлення, а також вести блог

Ставити прогнози
та вигравати

Бути членом
фан-зони

Зареєструватися Це займе 30 секунд, ми перевіряли
Вхід

Лікар Бабелюк: «Чи дійсно нашатир допомагає?»

2023-03-26 18:02 Колишній лікар львівського «Руху» Дмитро Бабелюк — про практику використання ватки із нашатирем для приведення до ... Лікар Бабелюк: «Чи дійсно нашатир допомагає?»

Колишній лікар львівського «Руху» Дмитро Бабелюк — про практику використання ватки із нашатирем для приведення до тями футболістів.

Дмитро Бабелюк

«Чи дійсно нашатир допомагає?

В Америці цієї ночі знову підняли тему олдскульного і безтолкового методу збадьорення спортсменів — нюхати нашатир.  Цей старий метод «включення» в роботу відомий у всьому світі, але прогресивні країни вже впевнено відходять від нього.  Наука говорить, що вдихання нашатирного спирту не несе жодного позитивного впливу на виступи спортсмена, на його когнітивні функції чи на концентрацію під час гри.

Натомість вдихання випарів аміаку може привести до хімічних опіків слизових оболонок носу. Також різкий рефлекс у шийному відділі хребта, який виникає після вдиху подразнюючої речовини, може викликати або ускладнити проблему, яка може бути у цій ділянці внаслідок травми.

Вдихання нашатиря — це більше про дурну звичку. Молодих спортсменів змалку привчають до цих речей і сьогодні в Україні цей метод залишається частиною передматчевого ритуалу гравців перед виходом на гру.  Чи має воно якийсь сенс? Жодного.  Те саме стосується і цивільних людей, що втратили свідомість», — написáв Бабелюк у Телеграмі.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

26.03.2023, 18:02
AWAW
Автор:
(AWAW)
Статус:
Эксперт (11217 комментариев)
Подписчиков:
394
Медали:
Выбор редакции × 29
Топ-матчи
Чемпионат Украины Черноморец Кривбасс - : - 20 апреля 15:30

Еще на эту тему

RSS
Новини
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть