Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

"Рандеву" з Яніною Соколовою і Петром Порошенком на 5 телеканалі. Частина перша. Про наклепи, обмови, корупцію, кримінал і суди

2019-09-23 15:16 "Рандеву" з Яніною Соколовою на 5-му телеканалі – це проект особистісних інтерв’ю. Мета якого – зняти ...

"Рандеву" з Яніною Соколовою на 5-му телеканалі – це проект особистісних інтерв’ю. Мета якого – зняти маски з тих, кого глядач бачить у футлярах політиків, бізнесменів, послів та президентів і дати йому можливість чітко зрозуміти: хто герой, а хто тільки мімікрує. Щотижня Яніна Соколова зустрічається з тими, від кого залежить як сьогодення, так і майбутнє України.

19 вересня Я.Соколова спілкувалась на камеру з п’ятим президентом України, лідером політичної партії «Європейська Солідарність», власником телеканалу Петром Порошенком. Але перш за все слід відзначити, що Яніна зняла перуку! Бо волосся в неї відросло, хоч трішки! Що означає: вона закінчила курс лікування страшної хвороби, будемо сподіватися – з одужанням!

21 вересня телеканал показав вищезазанчене інтерв’ю – першу і другу частини (дивіться, кого зацікавить). Хто вдовільнится переказом – читайте про теми, які були в ньому зачепленні. Хоч в цьому пості, або ж на сайті партії "Європейська солідарність", чи на проурядовому сайті "Укрінформ", а також власне на сайті 5-го.

Зокрема, П.Порошенко прокоментував прокоментував «майбутній грудневий путч». Як повідомлялось в ЗМІ, із новообраною "Слугою народу", активною і відомою антипорошенківською блогеркою народною депутаткою Єлизаветою Богуцькою стався казус: ЗМІ підгледіли її смс-листування із невідомою "Лєночкою", в якій вона ненароком "злила" інформацію про путч, який нібито готує "Пєтя". Петро Порошенко запевнив ведучу Я.Соколову, що більше інформації про цей "путч" повідомить саме Є.Богуцька.

"У нас є речник з цього приводу, Ліза Богуцька. Вона заздалегідь повідомить, коли буде путч; і єдине що, що зараз збирається петиція, яку з подивом побачив на сайті Офісу президента, що є необхідність пересунути путч з грудня на жовтень. Не відбирайте хліб у пані Богуцької. Бо у нас є речниця і я хотів би, щоб кожен мав свою функцію. І вона виконує те надзвичайно важливе завдання щодо організаційного комітету путчу і вона своєчасно і заздалегідь повідомить щодо заходів по організації", – відповів Порошенко на запитання про проведення путчу і його мету.

Це було би смішно, якби не було б так сумно…

Але були і серйозні теми. Зокрема, П.Порошенко стосовно проблеми «Роттердам+» заявив, що зацікавлений у ретельному, неупередженому розслідуванні відкритої в НАБУ справи. Як відомо, формула «Роттердам+» винайдена для формування ціни на вугілля для виробництва електроенергії на теплових електростанціях в Україні і стала першим кроком для припинення ручного управління та запровадження ринкового механізму у цій галузі. Її з травня 2016 року запровадила Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг як схему розрахунку вартості вугілля для ТЕС. У підсумку, вона визначає кінцеву ціну на електроенергію на енергоринку України. У тариф заклали вартість вугілля на міжнародній біржі в голландському порту Роттердама, куди постачають паливо з Африки і Південної Америки. Сюди також включили вартість доставки в Україну, звідки й походить назва «Роттердам+доставка» – скорочено «Роттердам+». Формула вже не працює з 1 липня 2019 року, коли в Україні запрацював ринок електроенергії.

«Ніякого відношення до цієї формули я не маю, і ніколи її в очі не бачив до того, як вона була запроваджена і презентована ринку; до того, як вона почала публічно обговорюватися», – перш за все підкреслив Петро Порошенко. За його словами, твердження про те, що ціна вугілля становить 45 чи 100 одиниць – абсолютно неправильне. «Бо ціна змінюється кожного разу, чи не кожного дня. До цього взагалі не існувало формули і ціна встановлювалась ручним управлінням. Я вважаю, що будь-яка формула краще за ручне непрозоре визначення ціни», – зазначив він.

Петро Порошенко нагадав, що в 2017 році, менше ніж через рік після запровадження формули, були прийняті зміни до закону, якими передбачалося цю формулу скасувати, запровадити ринок і лише ринок може визначати, які ціни є справедливі. «Ні НАБУ, ні Кабмін, ні регулятор, ні Порошенко, ні Герус чи будь-хто, а ринок», – додав він.

Петро Порошенко зауважив, що дуже важливо, що ця розмова відбувається після скасування формули і після запровадження ринку. «Що ж відбулося? Я категорично не хочу зараз йти у перипетії і дрібниці визначення формули. Є відповідні експерти, вони висловлюють точки зору. Абсолютна більшість схвалює, в тому числі мені здається і НАБУ, я бачив цей висновок. Вони дискутують щодо транспортної складової, але щодо об’єктивності формули, що це крок вперед по відношенню до ручного керування – тут немає жодних сумнівів», – зазначив він.

П’ятий президент України також зазначив, що формула «Роттердам+» скасована, але логічно, якби ціна була завищена і з-за ринкового принципу формування ціни, то на цих 10 чи 18 мільярдів ціна мала б знизитись. «А що ми бачимо? Після скасування «Роттердам» – ціна виросла», – сказав він.

Зараз державні підприємства організували тендери на закупівлю вугілля саме по ціні «Роттердам+». «І знаєте, що трапилось? Ніхто ні з державних шахт, ні з іноземців, ні з вітчизняних приватних виробників не здатен був поставити вугілля по ціні «Роттердам». А що було? Пропонували тільки вище ціни», – пояснив Петро Порошенко.

«Отже, це означає, що все обговорення позиції про завищену ціну «Роттердам» немає жодного об’єктивного підтвердження. Тому, будь ласка, робіть журналістські розслідування, подивіться зараз, коли «Роттердам» не працює – а чому ж ціна вугілля вища, чому ж «Роттердам» навіть з транспортною складовою його не було», – сказав Петро Порошенко.

«На моє глибоке переконання, коли ціни будуть визначати представники НАБУ, чи представники уряду, чи представники регулятора, чи експерти – це точно неправильна ситуація. Давайте зараз ми вийдемо на вулицю і скажемо, щоб ціни на хліб, м’ясо, цукор, бензин визначали експерти, журналісти. Це призведе до того, що в нас не буде ні хліба, ні м’яса, ні цукру, ні бензину», – сказав п’ятий президент України.

Він також додав, що ті, хто виступали проти цієї формули, намагалися всіх переконати в тому, що ціна електроенергії для населення завищена і люди переплачують зайве.

«Виявляється, що за останні три роки, ціна під час дії цієї формули і під час її скасування – ціна для населення не змінювалась, вона була фіксованою. Мені здається, якщо я не помиляюсь, вона була і залишається для населення 90 коп., якщо ти споживаєш менше 100квт за місяць; і 1,68 грн., якщо маєш можливість споживати більше», – сказав Петро Порошенко. «Тому я навпаки зацікавлений, щоб було ретельне, неупереджене розслідування цієї справи», – резюмував він.

Ведуча примусила П.Порошенка прокоментувати і т.зв. справу про «Мародерство в Укроборонпромі». Петро Олексійович насамперед заявив: «Я не мав жодного впливу на роботу правоохоронних органів і судів за свого президентства. Але розслідування справи стосовно колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського щодо розкрадання в «Укроборонпромі», з якою мене пов’язували у ЗМІ, не завершена і дотепер».

«Давайте завершимо з цим: я дійсно не впливаю на слідство і дійсно вважаю, що були всі можливості когось (якщо був винуватець) притягнути до відповідальності. Але я твердо зараз наголошую, що це була кампанія фейкових новин, яка була присвячена виключно виборам, яка мала актуальність лише до виборів», – сказав Петро Порошенко.

Він особливо підкреслив, що під час своєї каденції намагався побудувати в Україні систему правоохоронних і судових органів незалежних від президента та інших владних інституцій. «Президент не повинен мати можливості впливати зупиняти розслідування, але він також не має права і можливості давати вказівки – того посадити, того ні. Я твердо наголошую, що всі умови для того, щоби будь-хто, хто причетний до розкрадання в армії, мав всі можливості свідчити прокурорам, і був притягнутий до відповідальності», – додав Петро Порошенко.

Він зауважив, що після завершення президентських виборів «уже немає ніякого інтересу до цієї справи. Вона абсолютно аж ніяк не моніториться у ЗМІ. І більше того, коли ми зараз виходимо на подібну позицію, то твердження щодо того, що хтось заробляє на війні – зараз цього вже немає. Зараз розмова про те, що війна була лише тому, що хтось на ній заробляє, тоді запитання, а хто зараз заробляє, якщо війна не припиняється?», – зауважив п’ятий президент України.

Відповідаючи на запитання кому це могло бути вигідно, Петро Порошенко сказав: «Найбільше принцип кому це вигідно кореспондується лише до однієї країни – Росії. І для однієї мети – збити Порошенка. Ці фейкові брехливі новини, які в такий спосіб інтерпретувались. Я не коментую, чи були факти. Але факти причетності Порошенка до цього – це точно фейк. Я це стверджую абсолютно».

П’ятий президент України також зазначив, що коли справи про розкрадання в оборонці в 2016 році попали в поле зору Національного антикорупційного бюро і військової прокуратури, його проінформували. «І моя тверда позиція була, і це може підтвердити будь-хто, – розслідуйте!; ви не маєте жодних обмежень, і якщо щось знайдете, притягайте до відповідальності», – підкреслив він.

«Більше того, коли це стало вже публічним – це було на початку 2019 року, перед виборчою кампанією, моя реакція була такою самою. Якщо Ви вважаєте, що Гладковський може впливати на хід розслідування, я Гладковського звільняю, і одразу звільнив», – також зазначив він.

Петро Порошенко ще раз підкреслив, що жодним чином не впливав на проведення розслідування цієї справи. «Той, хто розслідував, уже зараз має можливість сказати, чи був тоді будь-який вплив з боку президента, чи за його дорученням на хід розслідування. І я переконаний ви почуєте відповідь: "ні, не було". Ніхто ніяким розслідуванням не перешкоджав», – сказав він.

«На доказ цього: пройшло майже п’ять місяців після президентських виборів. П’ять місяців – це більш ніж достатньо, щоб встановити: якщо П.О.Порошенко комусь перешкоджав, будь ласка, покажіть це і негайно всіх до в’язниці», – додав він.

Петро Порошенко зауважив: «Виявляється, що за п’ять місяців не те що не пред’явлене обвинувачення; а не було доведено розкрадань, окрім ухиляння від сплати податків, про що говорив, здається, Ю.Луценко, і де люди вже були притягнуті до відповідальності».

Він також звернув увагу, що після початку розслідування і оприлюднення в ЗМІ відповідної інформації було повністю припинено постачання комплектуючих до української бронетехніки з Росії, і на сьогоднішній день зупинено виробництво тої зброї та відновлення техніки. «І на сьогоднішній день, ця техніка з російськими комплектуючими у війська не поступає», – також зазначив Петро Порошенко.

П’ятий президент України також прокоментував проведення безпідставних обшуків і допитів в рамках досудових кримінальних проваджень слідчими ДБР, в т.ч. і проти нього особисто. І заявив, що такі репресивні дії штовхають правоохоронну систему на хибний шлях, яким йшов режим Януковича, коли застосовував політичні переслідування проти своїх опонентів. Якщо слідчі виконують забаганки соратників президента-втікача – це завдає удару по міжнародній репутації України та демократичних свободах громадян.

«Янукович йшов таким шляхом, яким зараз йде Державне бюро розслідувань. З благословення, я можу так передбачати, керівника Офісу Президента пана Богдана, близького партнера пана Портнова, колишнього заступника адміністрації Януковича. Це удар по українській владі і по державі Україна, щодо повернення політичних переслідувань. Якщо це буде їх вибір – поборемось», – наголосив Петро Порошенко.

Коментуючи ймовірність сісти у в'язницю, якщо суди приймуть рішення не на його користь, п'ятий президент України заявив, що не боїться тиску з боку окремих представників влади. Лідер «Європейської солідарності» нагадав про свій багаторічний досвід перебування в опозиції, який дає розуміння як протистояти тиску влади і захищати інтереси своїх виборців.

«Я і моя політична сила не боїмося нікого, ми чесно дивимося людям в очі. Я багато років був в опозиції, і ці хлопчики – не перші, хто хоче запроторити Порошенка за грати. Дуже добре пам’ятаємо і 2003, і 2004 рік, коли на 5-тий телеканал були наїзди; і в 2007, і в 2008, і в 2012, і в 2013 роках. Нічого у них не вийде... Пан Янукович, який йшов тим шляхом, яким зараз йде ДБР з "благословення", можу так припустити, керівника ОП А.Богдана, близького партнера Портнова... Нічого у них не вийде. У нас є достатньо механізмів захисту» – підкреслив П.Порошенко.

П’ятий президент під час інтерв’ю не уник теми судової реформи в Україні. На сьогодні проблемою для державності України, зазначив він, є незавершена судова реформа. Вона залишила можливим сам ризик виникнення політично мотивованих проваджень. Зокрема, Петро Олексіович наголосив, що нині чинна влада розправляється з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС) для збереження тиску на суди. Коли нині, за законом, ВККС має брати участь в процесі очищення судової гілки влади і відсторонювати від судочинства всіх, хто ігнорує вимоги реформи, нинішня влада почала розправу над діючим складом ВККС для збереження ручних судів, які забезпечували потрібні рішення в резонансних питаннях. Зазначив, що реформа судів першої інстанції за час його каденції була зірвана через саботаж зсередини.

«Суди першої інстанції, включно з сумновідомими Солом’янським, Печерським, Окружним адміністративним – вони взагалі не реформовані. Вони уникали реформи шляхом відмови ходити на тестування, відмовлялися входити в процес реформування. Є закон, і ВККС мала їх відсторонити від судочинства. Що вона й спробувала зробити. І сьогодні, зараз, з цією Вищою кваліфікаційною комісією суддів чинна влада розправляється», – наголосив Петро Порошенко.

Лідер «Європейської солідарності» підкреслив, що всі скандальні судові рішення виходять якраз з нереформованих судів першої інстанції. Для правоохоронців доволі просто встановити вигодоодержувачів таких рішень, зокрема у резонансній справі по «Приватбанку», однак вони не поспішають з розслідуванням випадків корупційного тиску на суддів.

«Скарга по Приватбанку була подана суддями Окружного київського адміністративного суду. На прес-конференції, яку провели директор НАБУ пан Ситник і прокурор Генеральної прокуратури пан Горбатюк, було наголошено, що тиск на суддів був багатократно зафіксований, в тому числі і з боку керівників Офісу Президента; не виключаю, що і паном Портновим, щодо впливу на їх рішення. В тому числі і по Приватбанку, де вони є зацікавленими особами. Це є прямий факт корупції, який чомусь не досліджується правоохоронцями», – наголосив Петро Порошенко.

П’ятий президент зазначив, що ініційована ним реформа довела свою ефективність в тих судах, де дотримувались закладеної законодавством стратегії. Якби судді першої інстанції так само сумлінно дотримувались вимог реформи, то їхні рішення викликали б значно менше претензій серед українців.

«Судова реформа дозволила повністю сформувати лише два суди. Це є Верховний Суд, до якого немає зараз претензій. І Вищий антикорупційний суд, який має дві інстанції, і до якого також немає претензій», – зауважив Петро Порошенко.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

23.09.2019, 15:16
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (37660 комментариев)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9
Топ-матчи
Лига чемпионов Боруссия Д Атлетико 4 : 2 Закончился
Чемпионат Украины Минай Динамо - : - 17 апреля 15:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть