Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Про «Червоні Лінії» для нової української влади; зокрема, на саміті в «нормандському форматі»

2019-12-07 08:45 Відомо, що у нормандському форматі нова зустріч відбудеться 9 грудня, і вона розпочнеться у Парижі о ...

Відомо, що у нормандському форматі нова зустріч відбудеться 9 грудня, і вона розпочнеться у Парижі о 16-00 за європейським часом; країни-учасниці (Україна, Німеччина, Франція та агресор-окупант РФ) вже узгодили цю дату та час. У її межах вперше офіційно в статусі президентів країн можуть зустрітися Зеленський і Путін; до цього вони особисто зустрічались лише в якості вдячного глядача та коміка.

Після того декілька разів говорили телефоном. Востаннє обговорювали повернення Росією українських військових кораблів і питання газових перемовин.

Українська сторона в особі нової адміністрації давно наполягала на зустрічі у нормандському форматі, де б обговорили питання врегулювання ситуації на Донбасі. Але Росія довго її відтягувала, пояснюючи це тим, що вона «не принесе користі без ретельної підготовки». Тим часом Україна попередньо анонсовала питання під час нормандської зустрічі: розведення військ, обмін полоненими, текст формули Штайнмаєра та Крим.

Відомо, що передумовами для проведення норманського саміту стали розведення військ (а, по-сутті – відведення ЗСУ зі звільнених раніше територій) у Станиці Луганській (завершилося 30 червня), Золотому (2 листопада) та Петрівському (11 листопада). Також відбулися показове розмінування цих територій і демонтаж фортифікаційних споруд з обох боків (хоча свідки стверджують: з боку ворога ці дії були лише декларативними та демонстративними; ворог фактично нічого не демонтував). У підсумку тут має розміститися майбутня демілітаризована зона.

Напередодні чотиристороннього саміту в Парижі 9 грудня виявилося чимало охочих дати україніській стороні поради та рекомендації до стратегії і тактики переговорів. На пропозицію “Української правди” з цього приводу відгукнувся п’ятий президент України Петро Порошенко і написав відповідну статтю – на правах засновника Нормандського формату, учасника всіх попередніх зустрічей на найвищому рівні і знавця Мінських домовленостей від “А” до “Я”. Одночасно в п’ятницю, 6 грудня телеканали «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» розпочали спільний телемарафон «Червоні лінії», на якому в якості першого гостя Петро Олексійович в ході відповідей ведучим конкретизував тези у вищезгаданій статті.

Петро Порошенко, зокрема, наголосив: «Після низки поступок з боку української сторони Путін мусив погодитися на саміт. Це найсерйозніший тест для нової влади за весь час після його обрання. І виклик для країни. Знаю, які це виснажливі розмови. Якої швидкої реакції, залізних нервів і товстої шкіри вони потребують. І, звичайно, хвилююся за результати». І, виходячи з державницьких міркувань, вважає за доцільне дати кілька порад Зеленському. А саме:

Перше. Слід повернутися до теми берлінської “дорожньої карти”. Саме вона є ключем до миру та має стати “лакмусовим папірцем” для перевірки “щирості” миролюбних намірів агресора. “Дорожня карта” за задумом українсько-німецько-французької коаліції є формалізованою структурованою логічно-обумовленою послідовністю безпекових та політичних кроків усіх причетних сторін, реалізація яких забезпечить політико-дипломатичне врегулювання ситуації на Донбасі. Її ключовим аспектом є пріоритет безпекового компоненту всього комплексу Мінських домовленостей, включаючи виведення російських військ.

«Ми з німецькими та французькими колегами в Берліні підготували документ, який називається «Дорожня карта імплементації Мінська». Там написано, яка подія йде за якою. Перший пріоритет – за безпековим компонентом. Виписано все, що ми маємо зробити, присутність миротворців. Ні в якому разі не можна відходити від зобов’язуючих документів. Саме це був інтерес імплементації Мінська – тому що саме за неімплементацію Мінська світ застосував санкції проти Російської Федерації», – сказав П.Порошенко.

І тут же він окремо нагадує ази «нормандського формату», що: а)попередній саміт відбувся ще у жовтні 2016 року в Берліні. Тоді спільними силами проукраїнської коаліції за активної підтримки канцлерки Німеччини та президента Франції Путін був поставлений перед жорстким вибором: або реально виконувати Мінські домовленості згідно із так званою “дорожньою картою”, або заморозити ситуацію, тягнути час і потерпати від ізоляції, економічних санкцій та міжнародних судових позовів. І б)необхідно пам’ятати, що Мінські домовленості складаються з трьох документів: 5 та 19 вересня 2014 року та 12 лютого 2015 року. Росія завжди прагне забути про Мінські домовленості 2014 року, бо там є кілька болючих для Москви зобов’язань, зокрема щодо виведення військ та передачі кордону під контроль ОБСЄ. А також в), що переговори у нормандському форматі після Берліна трансформувалися у низку дво-, три- та чотиристоронніх телефонних бесід, де лідери України, Німеччини та Франції наполегливо переконували Путіна зрушитись з місця і почати підготовку “дорожньої карти” для наступної зустрічі.

Путін, проте, обрав варіант “продовжуємо пострілювати і чекати”. Кремль зайняв “глуху оборону” до наступних президентських виборів в Україні, розглядаючи їх як нове вікно можливостей для просування російського сценарію врегулювання ситуації на Донбасі – “приєднання України” до окупованих територій з правом фактичного вето на наш стратегічний європейський та євроатлантичний вибір. І, слід визнати, що чимало досяг в цій стратегії. Зокрема, заманив нову українську владу на поле небезпечної гри з термінами щодо умов визнання виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. Поспішна згода українських переговірників на прийнятність відповідності виборів “в цілому” демократичним стандартам ОБСЄ, а не “повністю”, дає широке поле для маневру російській стороні та її маріонеткам для забезпечення потрібного їм електорального результату. Підредагували ніби одне слово, а зміст помінявся докорінним чином. І що це вже не «формула Штайнмаєра»; це вже формула Путіна-Лаврова.

Окремо П.Порошенко наголошує за окупований Крим. «Крим — українська земля і ніяких компромісів з цього приводу не може бути.» А окуповані Росією території потрібно звільняти політико-дипломатичним шляхом. І саме так йдеться у спільній заяві трьох фракцій парламенту, яка була ухвалена напередодні переговорів у Нормандському форматі. І це – не вимоги окремих політичних сил, це вимоги українського народу, переконаний п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко; про що він заявив в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії».

Друга порада: слід пам’ятати, що невід’ємним елементом мирного врегулювання на Донбасі залишаються миротворці під проводом ООН. Без миротворчого контингенту за моделлю, запропонованою Україною ще напочатку 2015 року, неможливо говорити про створення необхідних безпекових умов, включаючи гуманітарне розмінування, охорону під час виборів чи контроль за кордоном, тощо.

В цьому контексті п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» під час телемарафону «Червоні лінії» на телеканалах «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» повідомляє, що Європейський Союз продовжить санкції проти Росії за агресію проти України. Однак якщо під час нормандських переговорів Кремль переграє Україну – за продовження цих санкцій деякі європейські країни можуть більше не голосувати. «12 грудня буде засідання Ради Європейського Союзу. Мої відвідування Брюсселя, мої зустрічі в Загребі з лідерами європейських держав-членів Європейської народної партії свідчать про те, що санкції 12 грудня будуть продовжені»,- зазначив Петро Порошенко. «Але, якщо Путін переграє на нормандському саміті Україну, то влітку лідери окремих держав, які більш лояльні до Російської Федерації, скажуть: чекайте, так вони ж вже домовились – то про які санкції йдеться?

Зараз не можна допустити, щоб без звільнення української землі – як Донбасу, так і Криму – санкції були зняті. Це те, чого прагне Путін», – наголосив п’ятий президент України. І додав: «До чого це призведе? Україна залишиться сам на сам з Російською Федерацією. І світова коаліція на підтримку України, яку ми вибудовували п’ять років, буде зруйнована. По ній вже зараз завданий Росією нищівний удар. Це точно не надає міцності і цементу цій коаліції. І тому нам потрібно її берегти», – зауважив Петро Порошенко.

Він також вважає принизливим, що позицію президента України щодо готовності домовлятися дедалі частіше коментує Кремль. «Нехай Кремль коментує готовність Путіна домовлятися», – порадив Порошенко.

Третя порада від П.Порошенка: не слід включати “газове питання” до загального порядку денного Нормандського саміту, аби не дозволити Росії сформувати невигідний для України “пакет домовленостей”, за яким за “дешевий” газ Україна зробить важливі поступки на політичному треку.

Ще нічого у новітній історії нам не обходилося так дорого, як дешевий російський газ, окремо наголосив п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» в ході телемарафону «Червоні лінії». «Хотів би принагідно попередити, щоб не стало воно сюрпризом. Вже п’ятий рік, як ми не купуємо газ у Росії і не маємо в ньому бодай найменшої економічної потреби. Тож не знаю як хто, але наша команда відновлення прямих закупівель газу у Путіна розглядатиме як капітуляцію – причому не лише в енергетичній, але й в політичній сфері». І окремо наголосив, що виставляти на торги позиції по виграним Україною судовим позовам проти Росії – неприпустимо. Та вчергове нагадав, що це спільна позиція трьох парламентських фракцій – «Європейської Солідарності», «Голосу» та «Батьківщини», які ухвалили відповідну заяву до Зеленського перед Нормандським форматом.

Він додав: «Коли змішується питання державної безпеки, національної безпеки України, геополітичних питань з газом – ви ніколи не принесете успіху Україні. Як тільки ви починаєте розторговувати нашу незалежність, нашу безпеку ціною газу – ви приречені на поразку. Україна не продається. Українська незалежність не торгується. Українська армія не продається, українська мова, українська земля не продається ніяким комерсантам, тим більше ніякому Путіну. Це є «червона лінія», яку точно перетинати неможливо», – заявив п’ятий президент України.

Він нагадав історію, як Чорноморський флот РФ з’явився в українському Севастополі. Як 1996 році виникла заборгованість України за газ перед Російською Федерацію і вона змусила тодішнє керівництво нашої держави погодитись залишити базу ЧФ РФ ще на 25 років. Як «харківські угоди» продовжили цей термін і дозволили в 2014-му анексувати Крим. Бо їх природою був газ. Як Україна мала дуже високі ціни на газ, що поступав з РФ. Як на весь світ Росія звинувачувала нас, що ми постійно крадемо цей газ. І для розрахунків за газ, для знижки були підписані ці ганебні зрадницькі «харківські угоди».

П’ятий президент України зауважив, що у 2015 році росіяни «хотіли грати у ту саму гру» – восени «Газпром» припинив постачання газу до України. Він зазначив, що тоді дав команду провести переговори і перейти на закупівлю газу в європейських країнах та одночасно з цим готувати позови проти «Газпрому».

І найважливіша порада для Зе така: не довіряти Путіну. Ніколи і ні в чому. Путін маніпулює всім: змістом, фактами, цифрами, картами, емоціями. Він ненавидить Україну й українців і не бачить нашого місця на політичній карті Європи. І нагадує про декілька його “улюблених фішок”. Наприклад, що фразу “як ми раніше домовлялись” слід уважно перевіряти, не вірити на слово і звіряти з реальними текстами домовленостей. Що в Мінську в лютому 2015 року виявилося, що російськомовний переклад вже опрацьованої угоди виявися надто творчим: настільки, що докорінним чином змінював зміст положень, узгоджених вночі англійською мовою. Тому радить Зеленському бути готовим до таких статистичних маніпуляцій та мати цифри і дані, яким довіряють у Берліні та Парижі. Класичний та найбільш цинічний аргумент – “их там нет”. Про зброю він відповість, що “можливо, вона і російська, але нам не належить”.

Як державник, п’ятий президент України Петро Порошенко щиро підтримує намір президента Зеленського домовитись у Парижі про терміни та механізм виведення російських військ з території Донбасу. Проте дуже радить активно попрацювати над тим, щоб привезти до Парижу чергові переконливі фото-, відеокадри, супутникові знімки, російські військові квитки, паспорти, фотодокази присутності новітньої російської зброї та техніки на території українського Донбасу. І у цьому контексті радить уникати зустрічі віч-на-віч з Путіним або, якщо цього неможливо зробити, не піддаватись на його КДБ-шні маніпуляції та підлещування, гру на емоціях та вразливих сторонах президента.

Власне кажучи, майбутня двостороння зустріч нас, Україну, турбує більше, ніж розмова на чотирьох. Бо потрібно розчарувати тих, хто хоче сісти за стіл переговорів, подивитись Путіну в очі, зрозуміти, чого той хоче від України і домовитись “десь посередині”. Йому не потрібен ані Крим, ані Донбас. Йому потрібна вся Україна. Нинішній розвиток подій щодо поглинання Білорусі Москвою стане всім прикладом та яскравим передбаченням того, що очікує Україну. Це теж, до речі, про дешевий газ.

П.Порошенко окремо радить дослухатись до порад наших друзів, зокрема президента Литви, який щиро застеріг українське керівництво “не йти на поступки, які можуть нанести шкоду”. Дійсно, важливо, щоб той спосіб, в який буде врегульовано ситуацію на Донбасі, не створив ще більше загроз для всієї України. «І бажаю Володимиру Олександровичу результативного нормандського саміту в Парижі та досягнення миру з урахуванням національних інтересів України. Крихкий мир настане лише після того, як росіяни виведуть своїх військових, заберуть техніку та зброю назад у свій “воєнторг”, припинять фінансувати бойовиків. А сталий мир, до речі, прийде лише тоді, коли Україна вступить до НАТО. Лише ця стратегія призведе до повної гарантії нашої безпеки та незалежності» – завершує свої поради лідер опозиційної партії «Європейська Солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко в статті на сайті«Української правди» та під час марафону «Червоні лінії» на телеканалах «Прямий», «Еспресо» та «5 канал».

Наостанок в ефірі телеканалів П.Порошенко нагадує, що нещодавно зформований громадський «Рух Опору капітуляції» в неділю, 8 грудня, о 13-00 збирає Всеукраїнське віче «Червоні лінії» на Майдані Незалежності на підтримку і захист України перед переговорами у нормандському форматі. І що партія «Європейська Солідарність» підтримує таке віче та буде брати участь в ньому.

Але свій виступ в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії» п’ятий президент України Петро Порошенко розпочав з нагадування, що це спільна позиція трьох парламентських фракцій – «Європейської Солідарності», «Голосу» та «Батьківщини», які ухвалили відповідну заяву до Зеленського перед Нормандським форматом. І що саме ці три фракції Верховної Ради України («Європейська Солідарність», «Голос» та «Батьківщина») закликають усіх небайдужих українців вийти на акцію проти капітуляції. І що третього грудня «Європейська Солідарність», «Батьківщина» та «Голос» оприлюднили спільну заяву «Ні капітуляції!», яку підписали лідери політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, партії «Голос» Святослав Вакарчук та Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юля Тимошенко.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

07.12.2019, 08:45
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (37682 комментария)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца Лорьян 3 : 0 Закончился
Чемпионат Испании Сельта Лас-Пальмас - : - 20 апреля 15:00
Чемпионат Украины Черноморец Кривбасс - : - 20 апреля 15:30
Чемпионат Германии Вольфсбург Бохум - : - 20 апреля 16:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть