Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Афоризми від... прем'єр-міністра!

2021-11-24 01:32 Є речі, які... раптом вілкриваєш для себе. Хоча для когось те, що ти відкрив, є давно ...

Є речі, які... раптом вілкриваєш для себе. Хоча для когось те, що ти відкрив, є давно уже відомим. Так, це важливо — потік інформації... Важливо, коли суттєва для тебе інформація тебе не обминула.

Цікавлюся таким жанром, як афоризм. Цікавлюсь, як уважний читач. І намагаюся і, як автор, щось створювати у подібному напрямку.

Звичайно ж, не кожна книга може потрапити до наших обласних Черкас. Але ж є інтернет. І там представлено, хоч, може, і частково, немало видань. І ось на одному з сайтів натрапляю на книгу відомого політика Уінстона Черчілля.

Книгу, де представлені його афоризми (Харків, “Фоліо”, 2009 рік). Книгу, що так і називається - “Афоризми”. Щоправда, афоризми приведені у книзі у перекладі російською мовою. А завжди хотілося б і почути та прочитати той же зміст, але ж... рідною солов'їною. Бо сприйняття змісту дуже залежить і від мови. Певна річ, можна було б і самому перекласти. Бо англійську ж знаємо... Зі словником, певна річ! Але при перекладі (а особливо такого короткоформатного тексту!) треба не тільки мову знати (зі словником чи без!), а і... її відчувати. Відчувати кожне прочитане слово. Те слово, що маєш перекласти. А це усе ж не так просто.

Афоризми, приведені у книзі, сподобались. І я замислився — якщо я сам, усе ж маючи певну і досить суттєву зацікавленість у цьому жанрі, про це не знав, то, може, варто звернути увагу і інших читачів на афоризми видатного політика. Тим більше, що немало думок, які висловлені у них, у великій мірі співзвучні тим часам і тим проблемам, що ними живе і дихає Україна.

На сайті ЛИТМИР, де книга оприлюднена, приведена думка, що зміст цієї книги — це публіцистична література. Ну, з цим можна було б і не погодитися. Скажімо, поезія — це не тільки почуття, це і глибокі думки. Але якщо думка органічно увійшла до короткого вірша, у якому лише кілька рядків, то... у вірші наявна не тільки ця думка, а і до певної міри ставлення автора вірша до неї. Мабуть, щось подібне можна було б сказати і щодо такого, переповненого думками жанру, як афоризм.

Тому і хотілося б процитувати (з деякими коментарями!) кілька афоризмів англійського прем'єр-міністра. У надії, що висловлювання видатного політика будуть цікавими як для теперішнього та майбутніх українських прем'єрів, так і для уважних читачів, що не збираються йти в політику і бути прем'єрами.

Отож кілька афоризмів від сера Уінстона.

Ось думка загалом і очевидна, однак висловлена і вичерпно, і досить несподівано -

Дипломатия – это искусство говорить правду так, чтобы не обижались.

А наступне положення, сформульоване у афоризмі, досить багатовимірне, бо і містить у собі не один, а кілька видів змісту -

История будет добра ко мне, ибо я намерен сам ее писать.

Що є помилкою? І як... уникнути помилок?! І чи взагалі це можливо! Про це у наступному афоризмі Уінстона Черчілля -

Я уверен, что ошибки того времени повторены не будут; нам следует, пожалуй, совершить совсем другие ошибки.

Щоб політик міг перемогти на виборах, його програма усе ж має бути привабливою для виборців. Ось як мислить з цього приводу Черчілль -

Нехорошо идти к избирателю исключительно на платформе ошибок ваших оппонентов.

Без союзників важко, а з союзниками спілкуватися, бува, і дуже непросто. Ось афоризм і на цю тему -

Хуже, чем идти на войну с союзниками, лишь одно – идти на войну без них.

Політика — це полеміка... Це дискусії! Ось такий афоризм з цього приводу -

В каждый свой год в палате общин я говорил себе одну вещь – «Не перебивай», но никогда не мог исполнить этой установки.

Життя — це зміни... Отож і постійна потреба змінюватись! Ось як про це і коротко, і влучно висловлюється англійський політик -

Стать лучше – значит измениться; быть совершенным – значит меняться постоянно.

Передбачити розвиток подій — ну, це нелегко... І в політиці, і в багатьох справах життєвих. Та навіть і щодо футболу кажуть, що прогнози — це річ украй невдячна.

Как мало можем мы предвидеть плоды и добрых дел, и злых.

Культура полеміки... уміння вислухати опонента... здатність не хвилюватися надмірно у випадку гострої критики... О, це у всі часи було важливим!

Вы никогда не дойдете до места назначения, если будете швырять камни в каждую собаку, что лает.

Це лише деякі з афоризмів Уінстона Черчілля, що привернули мою увагу. І висловлені у них думки характерні для тих часів, коли жив і діяв помітний англійський політик. Але актуальні і для епохи, у якій живемо нині.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

24.11.2021, 01:32
24.11.2021, 01:32
379924 1 Internat
auto-volodimir-danik
Статус:
Наставник (1000 комментариев)
Подписчиков:
4
Медали:
Выбор редакции × 5

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть