Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Чиї імена носять вулиці Києва. Григорій Чупринка

2017-06-18 17:37 "Чупринка Григорій Аврамович безпартійний, за походженням козак, соціальним становищем-літератор". Такими словами у серпні 1921 року слідчий ... Чиї імена носять вулиці Києва. Григорій Чупринка

"Чупринка Григорій Аврамович безпартійний, за походженням козак, соціальним становищем-літератор".

Такими словами у серпні 1921 року слідчий Київської ЧК заповнив анкету заарештованого у справі Всеукраїнського центрального повстанського комітету(ВУЦПК, або ЦУПКОМ, як його називали чекісти) поета Григорія Чупринки.

Коли я вперше прочитав його біографію, то мені чомусь спало на думку порівняти Чупринку з Володимиром Винниченком. Адже і Винниченко, і Чупринка залишили помітний слід як в українській літературі, так в українській історії. Причому, в історії одного періоду-періоду 1917-1922 років.

Вулиця Григорія Чупринки розташована в Дніпровському районі Києва. Пролягає від проспекту Соборності до вулиці Будівельників. Виникла у 50-х роках ХХ століття, як вулиця Нова. У 1957 році стала вулицею Річицькою. У 1961-2016 роках називалась вулицею Чудновського.

А тепер-детальніше про біографію Григорія Чупринки.

Він народився 27 листопада 1879 року в містечку Гоголів Остерського повіту Чернігівської губернії(нині- село Броварського району Київської області). Походив з козацької родини. Через це постійно називав себе козаком. Навчався у Гоголівській народній школі, у Київській, а пізніше-в Лубенській гімназіях.

У 1903 році один з товаришів Чупринки, Микола Галаган спробував залучити його до підпільної діяльності в рамках Революційної Української Партії. Безрезультатно. І не тому, що Чупринка не погодився (радше навпаки-погодився), а тому що герой цієї оповіді мав важкий, бунтарський характер. Галаган пізніше згадував: "Чупринка вічно мав конфлікти з поліцією, робив усякі "вибрики", а до систематичної революційної роботи не був здібний".

Та з початком революції 1905 року Чупринка стає активним її учасником. Він організовує селянські протести в Чернігівській губернії. У тому ж році був заарештований та ув`язнений у Лук'янівській тюрмі.

Після виходу на волю у 1907 році герой моєї розповіді дебютує як поет. У 1907-1914 роках живе у Києві. В цей період виходять його найвідоміші вірші та поетичні збірки, такі як: "Огнецвіт", "Метеор", "Ураган", "Сон-трава", "Білий гарт", "Контрасти". Пізніше бібліограф Володимир Дорошенко писав, що він мав багато приятелів серед київських злодіїв, які називали його "нашим поетом". Чупринка, як писав Володимир Дорошенко, ненавидів "облудний і фарисейський світ "приличних людей" за його неправду і низькопоклонство"

З початком Української Революції Чупринка вступає до Богданівського полку. Він відмовився працювати у канцелярії полку, попросивши про відправку на фронт.

Та солдатом Чупринка був недовго-дисципліна була не для нього. Тож уже незабаром він попросив свого товариша відпустити його з полку.

У 1919 році Чупринка стає повстанським отаманом на Чернігівщині. Він не потребував агітації-ім`я Чупринки, як поета було добре відоме селянам, тож люди самі йшли до нього. Та дуже скоро загін Чупринки був ліквідований, а сам він арештований.

Довгий час вважалося, що Чупринка загинув у 1919 році. Та насправді того року він був відправлений до Кожухівського концтабору під Москвою. Така "поблажливість" пояснюється дуже просто-за Чупринку заступилися українські письменники, які надіслали клопотання голові ВУЧК Мартину Лацису, які, зрештою, врятували життя поетові.

Як Чупринка повернувся з-під Москви до Києва-невідомо. Але факт-уже за деякий час він приєднався до створеного 18 березня у Києві ВУЦПК. Отримав завдання представляти організацію у Холодному Яру та домовитися про координацію дій.

Однак, від самого початку діяльність організації опинилася "під ковпаком" ЧК-чекісти ввели в підпілля своїх агентів. 18 червня почався розгром ВУЦПК. 23 червня було заарештовано Григорія Чупринку. Далі почались два місяці допитів.

28 серпня 1921 року відбулося засідання Київського губернського ЧК. За його результатами 46 осіб були засуджені до розстрілу. Серед них і Григорій Чупринка. Коли вони були розстріляні та де поховані-невідомо.

Вже під час Другої Світової Роман Шухевич взяв собі псевдо "Тарас Чупринка", використавши прізвище героя моєї сьогоднішньої оповіді.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

18.06.2017, 17:37
18.06.2017, 17:37
274739 3 AWAW, Ullis, bodr12
auto-volodya-del-bosque
Статус:
Наставник (1011 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Лига чемпионов Боруссия Д Атлетико 4 : 2 Закончился
Чемпионат Украины Минай Динамо - : - 17 апреля 15:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть