Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Тренування, що уповільнює старіння

2023-06-21 10:25 Високоінтенсивний інтервальний тренінг, або HIIT, як його називають в тренажерних залах по всьому світу, може стати ...

Високоінтенсивний інтервальний тренінг, або HIIT, як його називають в тренажерних залах по всьому світу, може стати ключовим у сучасному повсякденному фітнес-режимі. Наука стверджує, що короткі інтенсивні вправи у поєднанні з більш помірними тренуваннями здатні призупинити процес старіння і змусити час бігти в зворотному напрямку.

І це тоді, коли силові тренування, які так добре пасують для нарощування м’язів, не здатні на такий ефект.

Дослідження опублікували вчені з клініки Майо на медичному порталі Cell Metabolism. Для участі в досліді обрали рівну кількість чоловіків і жінок. Їх розділили на дві вікові групи – молоді (від 18 до 30 років) і старшого віку (65-80 років), а потім розгрупували ще на три групи, яким запропонували три різні спортивні програми, розраховані на 12-тижневий період.

Перша група зосередилась на HIIT (три дні велотренувань з високою інтенсивністю, які чергували з заняттями в повільному темпі, і дводенний тренінг на біговій доріжці кожного тижня); друга група виконувала силові вправи з використанням ваги (два дні на тиждень на нижню і верхню частини тіла); і нарешті третя група комбінувала силове й інтервальне тренування (менш інтенсивні заняття на велосипедах, аніж у першої групи і заняття з меншою вагою, аніж у другої, а загалом п’ять днів тренувань на тиждень).

До кінця дослідження усі учасники покращили свою фізичну форму, але саме ті, хто зосередились на HIIT, могли похвалитися кращими результатами.

"Інтенсивні інтервальні тренування покращують серцево-респіраторну форму, чуттєвість до інсуліну, знижують ризик розвитку діабету і кліткове дихання в мітохондріях (саме вони, як батарейки, заряджають кожну клітину тіла енергією – Прим. ред.) в обох вікових групах", – описано у звіті з поясненням, що "HIIT збільшив мітохондріальну здатність організму, яка допомагає йому поповнювати резерви і їхню ємність – на 49% у молодих людей і, найцікавіше, на 69% у літніх людей".

"Інтервальні тренування з високою інтенсивністю покращили активність рибосом, які відіграють життєво важливу роль в синтезі білків ", – розповів CNN головний автор дослідження лікар Срікумаран Наїр з клініки Майо. Вчені припускають, що така фізична активність здатна запобігти руйнуванню рибосом в м’язах, на подібний ефект варто розраховувати і в інших тканинах – наприклад, в клітинах серця і мозку, де їх ділення відбувається вкрай рідко, що й призводить до старіння організму.

Джерело

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

21.06.2023, 10:25
21.06.2023, 10:25
484628 2 Internat, kna
sureman
Автор:
(sureman)
Статус:
Опытный писатель (436 комментариев)
Подписчиков:
13
Медали:
Выбор редакции × 1
Топ-матчи
Лига Европы Марсель Аталанта 1 : 1 Закончился
Чемпионат Франции Тулуза Монпелье - : - 3 мая 20:00
Чемпионат Германии Хоффенхайм РБ Лейпциг - : - 3 мая 21:30
Чемпионат Италии Торино Болонья - : - 3 мая 21:45

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть