Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

К.Андріюк – про корупцію в українському футболі. Ще раз

2018-08-18 04:18 Журналіст-розслідувач Костянтин Андріюк, футбольний експерт, автор та ведучий футбольного ток-шоу «ТаТоТаке», на телеканалі ЕСПРЕСО (фактично належить ...

Журналіст-розслідувач Костянтин Андріюк, футбольний експерт, автор та ведучий футбольного ток-шоу «ТаТоТаке», на телеканалі ЕСПРЕСО (фактично належить олігарху К.Живаго, нардепу, не останньому в Україні футбольному «меценату») в програмі «Великий ефір Василя Зими» від 17 серпня ц.р (запис від 05:45 до 18:45) отримав можливість розкрити деякі нові деталі, що стосуються корупції в українському футболі.

К.Андріюк в розмові з ведучим новинної програми В.Зимою спершу наголосив, що готовий віч-на-віч дискутувати будь з ким в абсолютно цивілізований спосіб на теми, які він зачіпає. Але чомусь, як він сказав, ніхто фігурантів його розслідувань не хоче навіть зустрічатись. І продовжив розказувати наступне:

— Футбол – надзвичайно закрита тема в Україні. Футбольна федерація України – це вже не громадська організація. Це, (відповідно до чинного законодавства, та відповідно до Статутів ФІФА+УЄФА) – ГРОМАДСЬКА СПІЛКА. Вони перереєструвались. І тепер вони мають право і підстави ні перед ким не звітувати (про свої справи). Вони нічого не показують; але гроші їм виділяються. Виділяють їм від ФІФА, від УЄФА, їм надходять гроші від спонсорів. Врешті, ФФУ надходять кошти за телетрансляції (передовсім) матчів збірної України (та деяких інших; зокрема, фінального матчу на Кубок України); за квитки на ці матчі; тощо. Відповідно, уболівальник, який купив квиток, чи заплатив за телетрансляцію таких матчів і витримавши рекламу на ньому, має право вимагати, претендувати, щоб ФФУ показала йому витратну і прибуткову частину (свого бюджету).

В.Зима в розмові нагадав К.Андріюку про те, що ще в травні ц.р. МВС України заявило про розкриття злочинних схем по забезпеченню фіксованого результату певних футбольних матчів. Тоді мова йшла про те, що деякі команди U-19, U-21, Прем’єр-Ліги (та нижчих дивізіонів) «напрацювали» на 57 епізодів футбольних злочинів. (В якості підозрюваних або свідків злочинів) …було названо значну кількість імен футбольних арбітрів, та футбольних функціонерів. Це сталося перед київським фіналом Ліги Чемпіонів. Відповідно, ця подія не пройшла мимо уваги експертів і представників ФІФА та УЄФА. В.Зима поцікавився, чи щось відомо експерту, на якому етапі нині перебуває слідство. На що К.Андріюк відповів:

— В мене є велетенська підозра, що вся ця історія, весь цей скандал Федерації Футболу перед фіналом Ліги Чемпіонів в Києві було непотрібно. Його (скандал) зробили саме силовики, окремо від ФФУ; саме – нацполіція. Федерації, навпаки, перед фіналом ЛЧ потрібно було показати іноземцям, що все в них красиво, все гарно, все добре у футбольному господарстві…: а тут – бац, і випливли всі ці договірні матчі, вся ця історія в нетрях правоохоронних органів. На скільки мені відомо, на даний момент там слідство триває, іде оця вся паперова робота (закріплення вчиненого факту правопорушень), висування підозр (деяким висунуто офіційно). Це робить МВС. А ФФУ, там просто подумали; «якщо ми вже ні на що вплинути не можемо; якщо такий скандал вже розігрівся, то треба нам самим вийти (на люди) і на цьому попіаритись». І сказати (людям): «ми все допомогали МВС». Але ж: про ці всі договірні матчі, всі ці історії, в ФФУ знали ще з 2015-го року. Я про це знаю точно. Але в ФФУ в боротьбі з цим злом ніхто, ніколи, нічого практично не робив. Більше того: є футбольне правосуддя, є комітет етики і чесної гри в ФФУ, і вони можуть і мусять карати правопорушників навіть по футбольному (окрім кримінального чи адміністративного переслідування з боку державних органів влади). Тобто, якщо окремим футбольним злочинцям нині загрожує кримінальна справа, то ФФУ, якщо там доведуть (футбольний злочин) і впіймають клуб, в якому гравці, чи тренери, чи менеджери займались договірними матчами, – то в ФФУ можуть цей клуб дискваліфікувати! Відсторонити, зняти зі змагань! Але цього нема, зараз нічого не робиться! І раптом тут Федерація (чиновники) заявляють «так, ми все допомагали МВС, все класно»…

— Гроші на цих договірних матчах «крутяться» велетенські… Є нелегальні біржі ставок, які не в Україні. Вони знаходяться переважно в Азії. І є в нас тут винахідливі підприємці-ділки, дільці, які працюють футбольних клубах менеджерами, гравці, арбітри; там маса людей втягнуто в ці справи. Вони просто тихенько тут роблять оці договірні результати; а ставлять – в Азії. І там крутяться велетенські суми. Оці українські ділки ставлять ставки в Азії на матчі українських клубів, попередньо домовившись про результат. Суми виграшу злочиних коштів – різноманітні. Є велетенські. В 2015-му році, наприклад, відбувся матч "Олімпік" – "Металіст". І було відстежено, що на одній біржі на певній хвилині матчу було поставлено 40 тисяч доларів на конкретний результат (і подію) в матчі. І ця ставка зіграла. Кефіцієнт виграшу склав 2,25.

— Відстежити того, хто ставив – дуже важко; але ж можна відстежити рух коштів, банківські реквізити, транзакції, і т.д… Цим і займається МВС. (Але і в межах повноважень Федерації можна покарати і конкретних виконавців футбольного злочину; і клуби, які це допустили!)

— Така біда є скрізь. Є в Хорватії; є в таких країнах, як Румунія, Молдова, Естонія… Але в цивілізованих країнах – з цим злом ведуть боротьбу; там карають… Якщо в тій же Польщі в 2005-му році був гучний скандал з договірними матчами, з фіксованими з-за участі арбітрів – то там довели справу до завершення. Там когось дискваліфікували просто на термін; когось –довічно; а декількох – посадили в тюрму. І зараз, якщо взяти, наприклад, категорію польських арбітрів – то щоб сьогодні польський арбітр взяв хабаря, то це взагалі нонсенс. Ніхто там навіть думати про це не буде! (І сьогодні до польських суддів ще можуть бути претензії в частині їх кваліфікації; але в частині чесності та об’єктивності – аж ніяк. І судять вони відповідальні матчі, аж до Суперкубка УЄФА.)

— От, наприклад, в нас покарали декількох футболістів молодіжного складу "Зорі" за серію договірних матчів з 2015-го року – але ж зло не викорінили! Бо покарали далеко-далеко не всіх. Лише окремих, і те – не жорстко.

— Наш футбол повинен розвиватися в правильному напрямку. Клуби повинні заробляти гроші. В усьому цивілізованому світі футбольний клуб – це успішний бізнес-проект. Проект цей приносить прибутки і сплачує податки в державний бюджет. Але цей бізнес має бути чесним. (Інакше жоден спонсор, жоден глядач-уболівальник йому гроші за «виставу» в найгіршому розумінні цього слова не заплатить).

В.Зима підняв перед експертом питання стосовно ролі віце-президента ФФУ і керівника Спеціалізованої Антикорупційної прокуратури Н.Холодницького в темі боротьби з корупційними явищами в українському футболі. На що К.Андріюк зауважив:

— Всі чомусь помилково вважають, що Н.Холодницький витрачає багато свого дорогоцінного часу на роботу на ниві футболу. Але хіба хто його бачив в кабінеті в Будинку Футболу; чи він розробляє якісь плани, чи стратегію боротьби з корупцією; чи щось презентує? Ніхто цього не бачив, і не знає. І я не знаю. Тому що Федерація футболу нам нічого такого не розповідає і не показує. Я особисто бачу пана Холодницького лише на деяких урочистих подіях і заходах. Якщо це відбувається в Києві, то це означає приїхати на годинку-дві і почепити медальку (учаснику). Якщо це, наприклад, в Одесі, на Суперкубку – то це приїхати на море, гарно відпочити пару днів; підозрюю: коштом ФФУ; і теж урочисто почепити медальку. І більше ні в чому іншому я пана Холодницького не помічаю.

— В мене є велика підозра в тому, що Холодницький в тій структурі не просто (наймолодший в Україні) весільний генерал; а, вочевидь, він робить, і буде робити щось таке, що потрібно керівництву ФФУ. Можливо, буде прикривати всі (корупційні) діяння, які зараз там відбуваються. Як ото по «заводу по виготовленню футбольних полів», про який вже зроблено масу (журналіських) розслідувань, і на які досі чомусь нема жодної відповідді. Якщо в ФФУ ті розслідування вважають замовним – то вони повинні довести фактами, що там саме замовного (невірного). Але, ж є факти, як свідчать, що ФФУ, яка має 100% прав (власності) на свою компанію «ФФУ-Рroduction»; і ця компанія виграє 66 тендерів на будівництво футбольних майданчиків по місту Києву. І всіх, хто хоче мати оці футбольні майданчики – їх всіх примушують замовляти будівництво саме в «ФФУ-Рroduction»; і купувати «траву» (настил) саме на згаданому «заводі по виготовленню футбольних полів» – яким також володіє ФФУ. По цим фактам є публічна заява, що НАБУ відкрила провадження. Вочевидь, розслідують; але результатів поки що нема.

— Я вважаю, що є спекуляція з боку ФФУ. Полягає в такому… Мовляв, будують дітям майданчики… Будь-яка тверезомисляча людина підтримає такі дії: дітям потрібно, все для дітей. Гроші на майданчики виділяються (в тім числі) з бюджетів, державного та місцевих. Але за виділення цих коштів клопоче, певною мірою, Президент ФФУ Андрій Павелко; який є, одночасно головою бюджетного комітету Верховної Ради України. Це вже очевидний конфлікт інтересів; хоча би в тому, що голова комітету може пролобіювати виділення більшої суми на такі майданчики при перманентному дефіциті всіх бюджетних коштів.

— Ціна одного збудованого футбольного майданчика від «ФФУ-Рroduction», як оголошено на сайті Мінрегіонбуду – становить 1,5 мільона гривень. А підприємці, які готові боротися за таке будівництво – готові будувати такий самий, і якісний майданчик за суму від 900 тисяч до мільона гривень. Відповідно – держбюджет втрачає гроші на кожному майданчику! І втрачає – тому що за згадані 66 майданчиків по місту Києву, лише по Києву – було проведено тендери і торги без жодної конкуренції (під одного виконавця – «ФФУ-Рroduction»).

Від автора: Якщо пригадати, що лише з держбюджету минулого року виділено 270 мільонів гривень на будівництво футбольних майданчиків для дітей – об’єм корупції прикинути неважко…

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

18.08.2018, 04:18
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (37682 комментария)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9
Топ-матчи
Чемпионат Франции Ницца Лорьян 0 : 0   19 апреля 22:00
Чемпионат Испании Сельта Лас-Пальмас - : - 20 апреля 15:00
Чемпионат Украины Черноморец Кривбасс - : - 20 апреля 15:30
Чемпионат Германии Вольфсбург Бохум - : - 20 апреля 16:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть