Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Огляд ЗМІ. Пристрасне полум’я інтриги

2023-05-08 17:58 Логікою будь-якого змагання передбачене загострення турнірних пристрастей із кожним днем наближення фінішу. Поточний чемпіонат України з ...

Логікою будь-якого змагання передбачене загострення турнірних пристрастей із кожним днем наближення фінішу. Поточний чемпіонат України з футболу яскраво ілюструє цю тезу: чергові тури роздмухували полум’я інтриги, на що відповідно реагувала й профільна преса.

КІЛЬКА СЛІВ НА ЗАХИСТ... VAR

Зрозуміло, що в умовах, коли вирішальними здатні стати не тільки кожне очко, а й кожен забитий м’яч, кожна результативна дія чи дисциплінарне покарання, коли рахунок подеколи йде на секунди та сантиметри, суперечливі епізоди обговорюються дуже й дуже жваво.

Особливо – в матчах за участю претендентів на титул, призові місця чи путівки до єврокубків.

Зустрічі двох турів, що відбулися на звітному тижні, також підкинули приводів для подібних дискусій. Зокрема, привернув увагу епізод у поєдинку «Шахтаря» та «Миная»: після удару гравця закарпатців Дмитра Нємчанінова м’яч, відскочивши від поперечини за лінію воріт, вилетів від газону в поле, але рефері Микола Балакін влучання не зарахував.

«Гол ми забили чистий наприкінці першого тайму, – констатував після гри наставник «Миная» Володимир Шаран. – І ще невідомо, як би склався тайм другий. У нас було б більше емоцій. Зрозуміло, що і «Шахтар» зміг би додати, але могла бути інша гра» (Ua-football.com, 3.05.23).

Президент ФК «Минай» Валерій Пересоляк гідно оцінив те, як команда билася проти фаворита й чинного лідера першості.

«У «Шахтаря» сильна команда, вони лідирують у чемпіонаті й близькі до перемоги у сезоні-2022/23, – цитує функціонера офіційний ресурс клубу (Fcminaj.com, 3.05.23). – Але гра сьогодні складалась таким чином, що зарахуй арбітр наш чистий гол, після перерви команда на адреналіні грала б на перемогу. І за бажанням, на мою думку, заслуговувала її.

Я задоволений діями наших гравців, подякував тренерському штабу і прийняв рішення, що команда за цю «поразку» отримає преміальні. Сподіваюсь, це стане мотивацією для гравців і вони демонструватимуть таку гру й надалі».

Не може не викликати повагу, коли «записний» аутсайдер не погоджується заздалегідь складати зброю перед авторитетним опонентом. Саме завдяки цьому багато хто з аналітиків вважає «воєнний» чемпіонат країни чи не найцікавішим, найнепередбачуванішим за останні роки. І дійсно, жодному з лідерів не гарантоване легке життя навіть у зустрічах із «маленькими» командами.

До честі «Шахтаря», його керівники погодилися з помилковістю вердикту арбітра.

«Треба бути чесними та визнати, що гол «Миная» був чистим, – зізнався у спілкуванні з репортером офіційного сайту клубу спортивний директор гірників Дарійо Срна. – Але до цього був такий же чистий фол на Траоре, тому виходить, що суддя в одному моменті припустився двох помилок. Вважаю, усім було б легше, якби був VAR на матчі. Система VAR має бути плюс-мінус на кожній грі, де є команди, які ведуть боротьбу за чемпіонство... А судді – теж люди, які помиляються» (Shakhtar.com, 3.05.23).

Срна – далеко не перший, хто «легітимізує» VAR у якості одного з головних наразі «учасників» вітчизняного футбольного процесу. Звісно, складність інфраструктури системи відео-допомоги, її вартість поки що навіть на рівні ФІФА та УЄФА не перетворили електронне «око» на обов’язковий атрибут. Проте, якщо VAR застосовується в якомусь турнірі, то – в усіх матчах, без винятку.

На цей аспект, але щодо чемпіонату України, звернув увагу блогер порталу Sport.ua Олексій Рижков.

«У різних матчах одного змагання грають фактично за різними правилами: хтось послуговується ВАРом, а хтось за старинкою, на око визначає офсайди й потребу в призначенні чи не призначенні пенальті. Чи це не абсурд? І чи сприяє така строкатість об’єктивному визначенню тих чи інших місць у турнірній таблиці?.. Чемпіон, призери, учасники єврокубків, команди, що покидають вищий дивізіон, мають визначатися за єдиною системою», – наполягає автор (Sport.ua, 1.05.23).

Зрозуміло, під час війни багато нагальних питань нашого футболу змушені «вишиковуватися» в чергу на вирішення хіба що в певній перспективі. Однак, вочевидь, подібний погляд на проблему – вельми слушний і доречний. Аби бодай знизити градус полеміки щодо й без того гарячих спортивних протистоянь, які перебувають в епіцентрі уваги – як із боку преси та фахівців, так і з боку... букмекерів.

Останні зафіксували певні аномалії навколо поєдинку іншого претендента на найвищі нагороди («Дніпро-1» – «Металіст» – 5:0), що знайшло відображення в репліці глави УАФ.

«Сьогоднішні матчі 24-го туру УПЛ за участю лідерів національного чемпіонату викликали чималий резонанс і серед фахівців, і серед вболівальників, – цитує допис чиновника на його сторінці в мережі Фейсбук Ua.tribuna.com (4.05.23). – В матчі «Шахтар» – «Минай» не було зараховано гол, який може вирішити долю чемпіонату. І цей епізод особливо підкреслює важливість використання системи ВАР у кожному матчі чемпіонату.

Своєю чергою матч «Дніпро-1» – «Металіст» привернув увагу Комітету етики та чесної гри через нетипово високий рух ставок. Вдячний Комітету за швидку реакцію й оперативну зупинку трансляції букмекерських даних у цьому матчі! Комітет арбітрів та Комітет з етики і чесної гри оперативно вивчають ситуацію, що склалася в обох матчах, і найближчим часом дадуть свою оцінку по кожному з них».

«ШАХТАР» ВТРАЧАЄ, «ДНІПРО» НАЗДОГАНЯЄ

У неділю «Дніпро» здобув чергові три очки, спромігшись в Одесі на вольову перемогу над «Чорноморцем» (2:1). «Шахтар» же в Олександрії обмежився лише нічиєю з однойменним клубом – 1:1.

Пропустивши на початку другого тайму, дніпряни досить швидко відігралися, а невдовзі отримали й шанс вийти вперед – арбітр призначив у ворота господарів 11-метровий. Кращому снайперові турніру Артему Довбику довелося бити двічі – першу спробу, що завершилася сейвом Євгена Паста й результативним добиванням, рефері Дмитро Панчишин скасував через порушення правил голкіпером.

«Так, Паст під час удару вийшов з воріт і не торкався лінії ногою, що правилами заборонено, – досліджує момент Ігор Семйон (Ua-football.com, 7.05.2023). – Але якщо футболіст, що б’є пенальті, забиває з одинадцятиметрової позначки чи після правомірного добивання, перебивати через порушення правил команди, що захищаються, не просять. Бо тоді це свисток на користь того, хто порушував. І саме так вчинив Панчишин».

Але й із другої спроби Довбик не забив – «моряків» знову виручила реакція воротаря.

«Насправді, я не розумію, чому скасували перший гол, момент там дуже специфічний, – резюмував на прес-конференції наставник «Дніпра» Олександр Кучер. – Одна справа щодо того, чи був пенальті, там, може, момент був до штрафного майданчику і, як кажуть, 50 на 50.

Усі говорять, до речі, що ми пенальті багато б’ємо, але ж на нашу користь навпаки не дають чисті пенальті. В Олександрії у першому весняному матчі на перший хвилині на нашу користь не ставлять пенальті, причому з вилученням. З «Рухом» на нашу користь не призначили пенальті. І таких моментів можна порахувати багато. Справа у тому, що ми атакуємо і постійно перебуваємо в чужому штрафному майданчику, тому і ставлять пенальті. Туди ж треба добігати, щоб 11-метрові призначали, а якщо ти не добігаєш, то звісно, що ніхто і не буде ставити. У першому таймі сьогодні теж був чистий пенальті у ворота «Чорноморця», але арбітр його не призначив. Це ж все треба розуміти. Ми теж хочемо грати і перемагати. Призначайте те, що є, і не треба щось придумувати» (Ua-football.com, 7.05.2023).

Довбик устигне реабілітуватися – його удар головою стане в підсумку переможним, дозволивши «Дніпру» уникнути втрати очок. Три пункти набули ще більшої ціни після нічиєї «Шахтаря». Гірники змушені були надолужувати згаяне з 9-ї хвилини, після ефектного удару здалеку Миколи Михайленка, орендованого «Олександрією» в київського «Динамо». На 75-й хвилині Кевін Келсі відновив рівновагу, але більшого підопічні Руслана Ротаня суперникові не дозволили.

«Втратили сьогодні два очки, на відміну від «Дніпра-1», – констатував по гарячих слідах головний тренер «Шахтаря» Ігор Йовичевич (Sport.ua, 7.05.2023). – Вони виграли, досконало роблять свою роботу в усіх напрямках, в усіх сегментах. Бачимо це і по грі їхній, і по деяких епізодах. Тож мусимо битися і з опонентами, і з собою, і з деякими епізодами, які не можеш контролювати. Але все одно в нас є ще п’ять фіналів, і з такою грою ми можемо довести до кінця свою мрію. Так що треба заспокоїти команду і не робити трагедію з результату. Результат є прикрим, але не сама гра. Реалізація трохи підвела, але сподіваємося, що вона покращиться».

Донеччани поки випереджають головного конкурента на три пункти, але дніпряни мають гру в запасі. Все йде до того, що очний поєдинок фаворитів чемпіонських перегонів у передостанньому турі першості, 27 травня, може перетворитися на безпосередній двобій за «золото».

НА ВІДСТАНІ, АЛЕ – НА КОНТАКТІ

Арифметичних шансів на здобуття титулу не втратили також «Зоря» та «Динамо». Цей факт додає фінішному відтинку першості ознак захоплюючого футбольного серіалу. Нагадаємо, луганський клуб напередодні сезону очолив тренер із Нідерландів Патрік ван Леувен, а киянами на час вимушеної відсутності Мірчі Луческу керує легенда клубу Олександр Шовковський.

«Футбол ван Леувена – це швидше про продуману прагматичність. І, здається, це найкраща з можливих стратегій в умовах сьогоднішньої УПЛ, якщо порівняти з потугами інших конкурентів за високі позиції, – пропонує такий собі моментальний портрет «Зорі» Дмитро Ватрас, журналіст «Трибуни». – Багато хто у команді класно зарекомендував себе у сезоні – у контексті можливого повернення в «Динамо» це стосується Володимира Бражка та Сергія Булеци, в нападі по-новому розкрився Назарій Русин, у захисті набиває шишки Арсеній Батагов, а у першому колі дивували Олег Данченко, В’ячеслав Чурко та Ігор Кірюханцев, поки усі троє не випали через проблеми зі здоров’ям.

Проте головна зірка – Едуардо Герреро. Взимку «Зоря» орендувала резервіста «Маккабі» Тель-Авів, що не виглядало чимось «вау», але панамець став найяскравішим гравцем чемпіонату – 3+4 за системою гол+пас у 7 дебютних матчах за новий клуб» (Ua.tribuna.com, 4.05.23).

Чи можуть луганчани зазіхнути на чемпіонство? Чому б і ні, розмірковує автор. Так, відставання у сім очок від «Шахтаря» за шість турів до фінішу – це досить багато. Але буде ще очна зустріч, а у «гірників» – лобове протистояння з «Дніпром-1». До того ж у підопічних ван Леувена – досить непоганий календар на фініші.

«Динамо», як вважає не лише Д.Ватрас, але й багато хто з його колег – одна з безсумнівних родзинок інтриги завершального етапу турніру. Не в останню чергу – через шанс Шовковського проявити себе на чолі колективу.

Під орудою тимчасового виконувача обов’язків головного тренера столичні футболісти виграли двічі поспіль. У Полтаві розжилися першою в сезоні вольовою перемогою над місцевою «Ворсклою» (2:1) у зустрічі, яку переривала повітряна тривога. Саме тренера киян УПЛ і Всеукраїнське об’єднання тренерів визнали найкращим наставником туру.

«Пропустили, але продовжували дотримуватися плану на гру, – зазначив Олександр Володимирович на прес-конференції. – У принципі, я задоволений діями нашої команди, її мотивацією, віддачею і тим, як хлопці прагнули здобути такий необхідний для нас результат. Знали, що наш конкурент виграв свій матч цього туру, і тому не мали права допустити сьогодні осічку» (Dynamo.kiev.ua, 4.05.23).

Характеризуючи дії «Динамо» в останніх поєдинках, оглядачі відзначають, зокрема, певну стабілізацію складу, демонстрацію вольових якостей у боротьбі з гранично мотивованими суперниками, застосування кадрових резервів, холоднокровність у реакції на перебіг матчу та «влучні» заміни.

«Это, конечно, уже личный успех тренера-дебютанта сольной работы, который временно заменяет Луческу на время операции и восстановления. Считаем, что комплиментарные сравнения с удачным стартом тренерской карьеры Реброва начинают иметь смысл», – ділиться враженнями Артур Валерко (Fanday.net, 5.05.23).

«Шовковський-тренер мало чим відрізняється від воротаря, – заглиблюється в тему Сергій Тищенко, один із авторів сайту Dynamo.kiev.ua (5.05.23). – Він так само підказує, дає вказівки футболістам, тільки вже з тренерської лави. У Полтаві тренера «Динамо» було чути найбільше. Стартові дві перемоги в гостях та 5 забитих м’ячів підтверджують, що такий метод керування командою себе виправдовує.

Після двох матчів проти «Металіста» та «Ворскли» можу сказати, що Шовковський – це не тренер, який тільки виконує чужі вказівки, він реально розуміє, у що повинна грати команда».

Окрім двох перемог, в активі Шовковського – вже принаймні два знакові дебюти: в основному складі вперше вийшов талановитий сенегалець Самба Діалло, а нігерійський легіонер Беніто відзначився прем’єрним для себе голом. У якості підсилення тренер має на увазі Бущана та Шапаренка, котрі оговтуються після травм і вже працюють в основній групі.

Звісно ж, Шовковський перебуває в якнайтіснішому контакті з Мірчею Луческу, котрий проходить реабілітацію після планової операції.

«Наставник «Динамо» переніс оперативне втручання на нозі в Києві, воно пройшло успішно, – проінформувала прихильників клубу його прес-служба. – Рішення зробити операцію в Україні, а не в європейських країнах, було ухвалено головним тренером після матчу з «Шахтарем», щоб показати свою відданість та підтримку Україні та українському народу. А також щоб перебувати поряд із командою і стежити за її тренувальним процесом.

Наставник перебуває у чудовому настрої, доброму гуморі й уже рветься до роботи. У понеділок він робив перші кроки палатою. Мірча Луческу передає привіт команді та її вболівальникам» (Fcdynamo.com, 1.05.23).

Про те, наскільки важко для Луческу бути відірваним від колективу, свідчить хоча б факт, про який повідомив журналіст Роман Бебех.

«Наступного дня після хірургічного втручання 77-річний румун уже був на базі київського клубу та проводив для команди теоретичне заняття», – ретранслював новину сайт Ua.tribuna.com (5.05.23).

Мова, щоправда, не про операцію на нозі, а про заміну коронарного стенту, яка їй передувала. Це було між матчами з «Шахтарем» і «Металістом».

«Після заміни суглоба в нозі Містер поки не бачився з командою, від імені якої провідати його приходив капітан Сергій Сидорчук, – повідомляє Sport.ua (5.05.23) з посиланням на журналіста Ігоря Бурбаса. – Луческу може і хотів би вирватись на базу, але після таких складних видів хірургічних втручань близько тижня в принципі протипоказано вставати зі спеціально обладнаного ліжка. Тому тренер тримає зв’язок зі своїм штабом лише телефоном».

Крім того, журналіст додав, що повернення Луческу до роботи в новому сезоні залежить від відновлення та стану здоров’я тренера.

«У нинішньому стані для Луческу найголовніше – правильно відновитися. Саме від цього залежатиме, чи залишиться він у «Динамо» на наступний сезон. Рішення за ним і лише за ним. З боку керівництва на даний момент до румуна повна довіра і жодних намірів дочасно розривати контракт», – стверджує І.Бурбас (Sport.ua, 5.05.23).

SETANTA ВИМИКАЄ ТЕЛЕВІЗОР

Отже, український чемпіонат виходить на фінішну пряму. Попри воєнний стан і періодичні тривоги, через які футбольні матчі перериваються й інколи переносяться, попри від’їзд переважної більшості зірок і тимчасову заборону глядачам відвідувати трибуни, турнір триває, даруючи непересічні емоції учасникам і вболівальникам.

На перший погляд – видовище, яке має приносити не лише позитив, але й дивіденди. Скажімо, для телевізійних компаній-трансляторів. Однак, як виявляється, виклик реалій здатні приймати не всі.

Наприкінці квітня ірландський бродкастер Setanta Sports оприлюднив офіційну заяву про припинення співпраці з Українською прем’єр-лігою.

«Дякуємо клубам, які передали права та підтримали Setanta Sports і УПЛ в намаганні створити єдиний пул, – зазначалося, зокрема, у зверненні (Setantasports.com, 27.04.2023). – Однак, у рамках угоди з лігою Setanta Sports не змогла повною мірою скористатися медіаправами: деякі клуби не передали УПЛ права на трансляцію організованих та зіграних ними матчів.

Враховуючи вищесказане, Setanta Sports прийняла рішення не продовжувати угоду з УПЛ, але залишається відкритою для партнерства. Ми готові обговорити нові умови співпраці, які базуватимуться на справедливості й дотриманні всіх норм регламенту ліги та законів України».

Таким чином, добігла кінця співпраця, від самого початку побудована на конфлікті. Нагадаємо, Setanta заходила в тендер на показ зустрічей УПЛ, претендуючи на той самий горезвісний «єдиний пул». Але деякі клуби – «Динамо», «Дніпро-1», «Зоря», «Металіст» і «Рух» – обґрунтовано наполягли на збереженні потреби на власний розсуд розпоряджатися правами на телевізійну картинку й робити її бюджетною та доступною для якомога ширшої аудиторії. У вересні 2022 року, крапку в суперечці поставили судовий вердикт і позиція Комітету ВР з питань молоді та спорту.

«Намагання заробити на спортивних трансляціях у час, коли країна працює перш за все на оборону, а більшість громадян витрачають кошти лише на життєво необхідне, сприймається принаймні дивно. Й навпаки – прагнення зробити показ матчів доступним для якомога ширшої аудиторії є ознакою не лише тверезого мислення, а й патріотизму», – висвітлював тоді один із наріжних аспектів проблеми журналіст інтернет-газети «Футбольний клуб» Юрій Корзаченко (Footclub.com.ua, 3.09.2022).

Надалі оголилися проблеми вже й самої Setanta – як у стосунках із тими колективами, що передали транслятору права, так і у відносинах із підписниками, котрим було за що дорікати постачальникові послуг.

«Коли «Сетанта» почала запихати прямі трансляції на власну онлайн-платформу, за котру потрібно додатково платити 109 гривень на місяць, це вже стало геть неприємно, – препарує ситуацію Ігор Цвик (Sportanalytic.com, 29.04.23). – Тим паче, що за «збігом обставин» на платформу потрапляли всі виїзні матчі «Динамо». Смішно сказати, але склалося таке враження, що канал просто мститься киянам за «розкол». А вишенькою на торті стала доволі регулярна відсутність коментаторів навіть по цілому тайму. Тобто ви заплатили вже за ту платформу, але все одно дивитеся футбол з інтершумом. Так чи інакше, а довго так тривати не могло, тому розірвання співпраці між «Сетантою» та УПЛ уже давно назріло».

Контракт Прем’єр-ліги та Setanta мав тривати до закінчення сезону 2024/25, але розірваний на два роки раніше. Всі зобов’язання на поточний сезон телевізійники підтверджують. Однак далі перед більшістю клубів УПЛ знову постане питання про те, кому делегувати права на трансляції своїх домашніх матчів внутрішнього чемпіонату.

Утративши вельми ласий шматок, УПЛ змушена буде виявити заповзятливість, повороткість і гнучкість на телевізійному ринку, якому також доводиться виживати в умовах війни. Та ж Setanta дає зрозуміти, що відкрита для нового діалогу. Точаться балачки про спроби розробити засади для «УПЛ-ТБ» – також простір для бізнесових і партнерських ноу-хау. Можна з упевненістю прогнозувати виникнення й інших ідей.

Та головною метою будь-якого з цих проектів має бути прагнення до кінцевого результату, який залишить у виграші насамперед українського глядача-вболівальника

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

08.05.2023, 17:58
08.05.2023, 17:58
472581 0
S.Vasiliev
Автор:
(S.Vasiliev)
Статус:
Читатель (15 комментариев)
Подписчиков:
34
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Лига чемпионов Бавария Арсенал 1 : 0 Закончился
Чемпионат Украины Заря Шахтер - : - 18 апреля 15:30
Лига конференций Фиорентина Виктория - : - 18 апреля 19:45
Лилль Астон Вилла - : - 18 апреля 19:45

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть