Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Про що?! Про гол-красень...

2018-11-30 12:26 Ну, болільники – натури вразливі... Бо на декого рахунок матчу – 1:0 – може вплинути ще ...

Ну, болільники – натури вразливі... Бо на декого рахунок матчу – 1:0 – може вплинути ще більше, ніж червоний колір на одного з активних учасників іспанської кориди. Але є рахунок, що зустрічається значно рідше – 6:1. З його приводу ніхто нервувати не збирається. Ну, хіба що та команда, що програла...

Та ще її вірні прихильники. Ось і «Шахтар» з саме таким рахунком переміг у одному з матчів чемпіонату. І у «Динамо» теж такі ж перемоги бували.

Згадалося... У семидесяті роки (так, ще того століття...) я узяв у одній з бібліотек свого рідного міста книгу спортивного журналіста Аркадія Галинського. Книгу цю я і нині перечитав би з задоволенням, але на очі вона мені більше не потрапляла. Книга була видана у Москві. Автор її працював кореспондентом «Совєтского спорта» у Києві.

Книга читалася цікаво, але за змістом прочитаного відчувалося, що автор її людина досить непроста. Бо для книги, виданої у так званий період «застою» там було забагато критики. Потім я переглядав один з матчів союзного чемпіонату, що його коментував Аркадій Галинський. Відчувалося, що у нього є і власна думка, і уміння її відстоювати. Але футбольне коментаторство, мабуть, було для нього справою новою.

Отож київський кореспондент московської (ні, тоді ще всесоюзної!) газети і описує такий випадок. Було це у часи, коли «Динамо» тренував ще Віктор Маслов. «Динамо» перемагає у чемпіонаті СРСР ростовський СКА. І рахунок вищезгаданий – 6:1... Яка радість для динамівських болільників... І для мене теж. Бо такі переконливі перемоги трапляються не часто, отож і, певна річ, бурхлива емоційна реакція. Але самому журналісту у день перемоги радіти ніколи. Бо і статтю про хід поєдинку треба написати, і передати її текст до редакції у Москву.

Нині хтось сказав би – каторжний труд... А тоді журналісти свої статті надиктовували по телефону – уявляєте?! Це тепер набрав текст на комп’ютері, перечитав і відправляй електронкою – чи на сайт, чи у якусь з редакцій. А тоді... Ну, а назву для статті підбирали уже в редакції.

В московській редакції назву статті вигадали таку, що дуже подивували не тільки болільників, а і самого автора. Назва була дуже вже специфічною – «Гол-красавец и... шесть замарашек!». Ефектно – чи не так?!

Аркадій Галинський пише, що після цього його почали вважати... лютим ненависником «Динамо».

До речі, коли «Шахтар» недавно переміг у одному з матчів першості з таким самим рахунком, про це якщо і написали, то на оригінальну назву статті, мабуть, так і не спромоглися. А усе ж могли б хоча б у тому, яка ж оригінальна назва, виявити свою повагу до головного суперника «Динамо» в чемпіонаті! Невже тогочасні московські журналюги набагато дотепніші... теперішніх київських «акул пера»?! Важко у це повірити...

Досить цікавими у цій книзі для мене, тогочасного школяра, виявились сторінки, присвячені Віктору Маслову, людині, чия діяльність на ниві «Динамо» сприяла утвердженню чемпіонських традицій команди. Думки, висловлені у книзі, були цікавими хоча б тим, що досить суттєво відрізнялися від висловлюваних іншими спортивними журналістами.

Бо епоха Маслова у грі «Динамо» – річ помітна! «Динамо» тричі підряд перемагало у союзному чемпіонаті, чого раніше не було. Кажуть, один раз перемогти у чемпіонаті можна за рахунок старання і наполегливості. Другий раз – тільки за рахунок більш високої майстерності! А що вже казати – про третій раз...

Отож повторюю: книгу цю з задоволенням перечитав би, але такої можливості поки що не було. Хоча цілком допускаю, що з багатьма думками, викладеними у книзі, нині і не погодився б. Бо автор її, як склалося тоді враження, у деяких висловлюваннях був дещо різкуватим. Хоча ця різкуватість – і це треба визнати! – не йде ні в яке порівняння з критикою, що нині інколи звучить на адресу теперішнього «Динамо».

Додам до вищевикладеного, що 30 вересня цього року і бібліотекарі, і їх активні читачі відзначали Всеукраїнський день бібліотек.

Отож і запитання... Ніби смачний борщ, а чогось – у борщі не вистачає! Чого ж саме?! Вважаю, що не вистачає футбольної електронної бібліотеки, де були б і книги, і найцікавіші статті про «Динамо». Щоб з ними могли ознайомитися і болільники, і журналісти, і літератори. Та й історики – теж!

До речі у багатьох публікаціях Деві Аркадьєва, приведених на сайті, можна було ознайомитись з деякими з статей, які публікувались раніше у спортивній періодиці. Були публікації і інших авторів про книги, присвячені футбольній тематиці. І це добре.

Бо це – історія «Динамо»... Бо це історія нашого футболу! Бо це наша історія.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

30.11.2018, 12:26
30.11.2018, 12:26
313176 3 Internat, KievliankaN, Vital2005
auto-volodimir-danik
Статус:
Наставник (1000 комментариев)
Подписчиков:
4
Медали:
Выбор редакции × 5
Топ-матчи
Чемпионат Франции Лилль Ланс - : - 29 марта 22:00
Чемпионат Испании Кадис Гранада - : - 29 марта 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть