Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Вияскравлюючи... інших!

2019-10-14 16:55 Київ і... «Київ». Столиця України і однойменний літературний журнал, де можна знайти поезію. Так, поезію... Сучасну ...

Київ і... «Київ». Столиця України і однойменний літературний журнал, де можна знайти поезію. Так, поезію... Сучасну і неординарну. Перегортаю сторінки випуску №5-6 за 2019 рік. То хто ж там у розділі поезії?! Поетеса-черкащанка Наталя Горішна... Ну, як же не помічати земляків?! А ось ще добірка віршів – Юрій Ковалів.

..

Ну, цього письменника усе ж більше знаєш, як літературознавця. Це ім’я частенько згадується у літературних виданнях. Але у письменницькому довіднику читаєш, що це – поет, критик, літературознавець... А не літературознавець, критик, поет. І це добре, що вияскравлюючи поетичну творчість інших митців, цей автор не забуває і поезію власну.

З поетичною творчістю Юрія Коваліва я, на жаль, був майже не знайомий. А враження від прочитаного приємне. Читаєш когось з сучасників і здебільшого виникають дві реакції на прочитане. Перша – хоч вірші бувають і вельми достойні, але до них уже не повертаєшся. Друга – це коли до прочитаного повертаєшся знову і знову.

Ну, що ж... До віршів, згаданих вище, повертатись хочеться. Є у них якась ще не відкрита тобі пісенність (хоч самі вірші і не пісенні!), вишуканість у роботі зі словом, психологізм і ще щось... Щось таке, що не відразу і визначиш.

Не збираюся аналізувати приведені у журналі вірші. Просто виділю ті рядки, що здалися мені при прочитанні цікавими і переконливими. А раптом саме ці рядочки виявляться такими ж і для вас. І натрапивши у бібліотеці на відповідний номер журналу, ви можливо забажаєте і повністю ознайомитись з опублікованою там добіркою.

І справді ж є щось трепетне, щось і справді ж пелюсткове... ну, хоча б у таких рядках з одного з віршів –

Тільки зойкне година третя:

Чую, як в глибині в мені

Дуже тяжко бредуть дерева

І зітхають у напівсні.

А ось інші рядки. З вірша, де усі слова – з малої літери. З вірша, де зовсім немає розділових знаків. Ну, в поетів і у поезії таке буває. Бо це буває і доречним. Як у цьому разі.

яблуко зірвано і яблука вже нема

не питай не шукай ніколи його не вернеш

відгукнеться лише порожнеча глуха кам’яна

А ось ще такі рядки з філософського за своїм глибоким змістом вірша. І теж – у вірші... жодного розділового знака. І кожне слово у вірші – з малої літери. Ну, це мабуть для того, щоб слова при читанні вирізнялися для нас у першу чергу за силою впливу. А не за тим – з якої літери слово написане.

стоптавши немало рясту

вчімося розуміти

один одного

як вода розуміє рибу

як небо розуміє птаха

як сонце розуміє квітку

То яка ж вона – душа сучасного українця... Як же йому, вищезгаданому українцю, ведеться у ці нелегкі тривожні дні. Отож ще один з опублікованих віршів. Це вірш короткий і він приведений повністю. І там спочатку про душу ліричного героя –

чути не хочу

про завтра

А вже далі у яскравих образах зображені і наші суворі будні –

на мене мчить

невблаганний потяг

пекельним оком

випікаючи мене

наскрізь

Ось так ми і живемо! Незважаючи ні на що.

А журнал «Київ» можна читати і в Києві! А можна читати і в Черкасах. Або в якомусь іншому населеному пункті України. Можна читати... Коли запрагнеться чогось... і справді ж поетичного.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

14.10.2019, 16:55
14.10.2019, 16:55
332705 1 Internat
auto-volodimir-danik
Статус:
Наставник (1000 комментариев)
Подписчиков:
4
Медали:
Выбор редакции × 5
Топ-матчи
Чемпионат Англии Брайтон Ман.Сити - : - 25 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть