Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

УПЛ

2024-03-06 12:28 Давно не писав і, на жаль, навіть руки не чесались писати, бо те що ми бачимо ...

Давно не писав і, на жаль, навіть руки не чесались писати, бо те що ми бачимо в українській Прем’єр - Лізі назвати футболом можна лише з великою натяжкою, а дивлячись як велетні Колосу з космічним захоплення борсаються (грою це борсання ніяк не охрестити) на суперкрасивому зеленому газоні, то й зовсім неможливо назвати.

Тому описувати те чи не те не дуже хочеться, а то й ліньки.

Та і Динамо.

Те, що Динамо з Шовковським грає свіжіше, ніж у румуна, лише сліпий не помітить. Але, як завжди є купа, але…

Динамо в 2024 році зіграло дві гри з абсолютно різними видовищами. Якщо в першій грі з 25-тим Металістом ми бачили як структуру гри, так і задум гравцівы тренера, і, незважаючи на окремі ляпи захисту, могли навіть сказати, що насолоджувались миттєвостями від гри, тим більше, що скучили вже за нею, то гра з Чорноморцем протверезила емоції.

Сьогоднішний Чорноморець не сильніший і не більш справний за Металіста, але ж чому тоді з харківчанами ми бачили гру, а в матчі з одеситами нудьгували за нею. Чому?

На мою думку справа лише в одному – на полі не було єдиного на цей час в Динамо фантазиста, або як в 90-ті роки писали – плеймейкера, Буяльського, справжнього конструктора атак Динамо в завершальній стадії. Роль особистості в грі, незважаючи на те що грає команда, як бачите, ніхто не відміняв.

Ніхто не буде заперечувати, що розвиток футболу пішов шляхом ущільнення. Те, що було лише квіточками в середині 60-их і трохи завмерло в 80 - 90 - ті роки, буяє всіма барвами і відтінками веселки в футболі ХХІ століття. Нині лише в дворому футболі можна побачити дріблінг Гаррінчі чи Месхі, циркові етюди Пеле і Бишовця, гарматні удари Кумана і Сабо, швидкість Блохіна і Бейла. Через ущільнення гри на всіх (повторяю – на всіх) клаптиках поля Гаррінчу зіб’ють на першому ж па, Пеле відсторонять від м’яча через долю секунди, Куман своїм пострілом приб’є свого чи якогось гравця суперника, а м’яч до воріт не долетить, Блохіна ж нешановливо без церемоній покладе на зелений килим перший же захисник.

Я звичайно утрирую, але дійсність така, саме така. Забутьте той футбол, забутьте лихі прориви, циркові етюди, дриблінг через все поле, голи з центру поля. Забутьте. Вони в футболі вимерли разом з динозаврами. Звичайно ж щось та ми й бачимо, але то буде лише виняток, що тільки підтверджує правило. Футбол став іншим, більш інтелектуальним, хоч і можливо менш видовищним. Хоч у це як кому і як для кого: кожний вибирає по собі.

Ущільнення футболу в більшості випадків нині долається контролем м’яча, що зумовлений швидкісною грою мізків голови. Так, саме мізків, а не ніг, як колись. Мудрики нині не в пошані, мудрики поза попитом, головні гравці на полі – це фантазисти де брюйни. Без них, без де брюйнів команду ніхто не назове великою. Ніхто. Навіть Сіті чи Барселону.

Але, але … Повернемось до наших реалій.

У нас таких гравців, гравців у яких не лише одна пряма звивина мізків, а які вміють думати, вміють випереджати гру на крок – два лише один – два - три і обрахувався.

Комп'ютер Динамо, його штучний інтелект – це нині Буяльський і розганяючий атаку Шапаренко. А також Ярмоленко, коли видужає і якщо видужає. В Шахтарі - це Судаков, Криськів, Бондаренко. Подобається Ковалець в Олександії. Ну ще один – два фантазиста знайдуться в інших командах. І прірва.

Всі інші наші гравці – дерев’яні солдати Урфін Джуса, та сама досить сіра маса, яка вміє боротись, технічна оснащеність яких навіть не гірша, а в багатьох можливо і краща, ніж в легендарних гравців минулого, але ж, але ж всі футбольні звивини, якщо вони і є у них в голові, прямі - прямісінькі. Як автобан в Німеччині. Бо вчили їх грати тренери з такими ж прямими звивинами, які вміють працювати ліктями, розштовхуючи і виштовхуючи тих, хто міг би навчити дітей думати, читати, захоплюватись, а не бицця-бороцця під віскі в нічному клубі. Іспанці, що були в Києві, були, чесне слово, посередніми тренерами, але навіть ці посередні тренери – не гвардіоли і не клоппи, яких в Європі ніхто не знає - зуміли дати життя в футболі найбільш яскравій плеяді молодих динамівців: Циганков, Шапаренко, Миколенко, Забарний і іншим.

Мізки, а не ноги, не тату і не ламборгіні, нині головне в футболі. Так, інтелект. Так, звивини мізків. Ось тому й страждає Полісся з Кривбасом, коли натикаються на щільно побудовані опори захисту.

До речі, мені здається, що молодь Руху вже переросла свого тренера. Пономарьов дав їм все що міг, а тепер він же гальмує їх подальший розвиток. Тому ж Квасниці, як би ми не бажали його бачити в Україні, негайно потрібно переходити до іншого тренера, який би дав йому більшого розуміння футболу, ніж Пономарьов. В Україні, на жаль багато пономарьових, і немає жодного Лобановського чи Кучеревського.

Ось такі невеселі сумні думки народжуються, коли дивлюсь нашу УПЛ.

Але дивлюсь, чорт забирай, і буду дивитись, хоч чортова Сетанта постійна глючить…

І чекаю футболу.

З повагою,
Скіф

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

06.03.2024, 12:28
Skyf
Статус:
Эксперт (9894 комментария)
Подписчиков:
41
Медали:
Выбор редакции × 162
Топ-матчи
Лига чемпионов Боруссия Д ПСЖ 1 : 0 Закончился

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть