Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

"Рандеву" з Яніною Соколовою і Петром Порошенком на 5-му телеканалі. Частина друга. Про війну та мир

2019-09-23 15:09 У другій частині викладу тез інтерв’ю лідера партії «Європейської Солідарності», п’ятого президента України Петра Порошенка в ...

У другій частині викладу тез інтерв’ю лідера партії «Європейської Солідарності», п’ятого президента України Петра Порошенка в ефірі програми «Рандеву» на 5-му телеканалі мова піде про російсько-українську війну та спроби міжнародного товариства по врегулюванню цього «конфлікту». Але, перш за все – про заручників, які знаходились і досі перебувають в лапах агресора та окупанта; яких Путін розглядає як розмінну монету; яких Кремль утримує в якості політичних бранців для тиску на міжнародну спільноту, щоб купити собі зняття санкцій, або використовувати їх для політичного впливу всередині України.

І Петро Олексійович розповідає далі: «Наприклад, перше обговорення (з Путіним) прізвища Сенцова було через два тижня після його незаконного арешту. Я хочу нагадати, що тоді ж нами були затримані двоє російських журналістів, за шпигунство за ЗСУ, у 2014 році, у червні чи в липні. І Путін під час розмови поставив це питання, і я кажу: "Ви відпускаєте Сенцова, ви відпускаєте тих, кого затримали, – я відпускаю ваших журналістів". Путін наголосив: "Так, я готовий, але прошу зробити перший крок. Ви відпустіть зараз журналістів, і ми негайно розглянемо питання із Сенцовим”. Так, було прийнято рішення, щоб ми звільнили цих двох журналістів. І після цього я телефоную Путіну і пілнімаю питання про Сенцова та інших. Він каже: "Так почекайте, мені принести документи, це терористи”. З тих пір мені стало зрозуміло, що Путіну вірити не можна, ні в чому; як і довіряти угодам, ним підписаним».

За його словами, Путін упродовж п'яти років категорично відмовлявся обговорювати звільнення Сенцова, попри шалений тиск на нього. «Потім додався Сущенко, потім додався Балух, потім додалися інші. Не було жодної розмови з ним, коли б ми не згадували про політв’язнів. А Путін розглядав заручників як розмінну монету. І тим він купував можливе скасування санкцій. Або намагався підтримати когось в Україні; наприклад, Медведчука. Чи, навпаки, ударити по комусь, наприклад, по Порошенку», – підкреслив п’ятий президент України Петро Порошенко.

Внаслідок рішення Морського трибуналу в Гамбурзі, подальше утримування українських моряків ставало ризикованим для Росії. Тому агресор пішов на широкий обмін, намагаючись відбілити свою міжнародну репутацію. На запитання, чому їх не повернули раніше, Порошенко відповів, що “це не в руках Медведчука, не в руках Зеленського і не в руках Порошенка”. Відповідаючи на запитання, чому було саме зараз Путіну стало вигідно зробити цей обмін, Порошенко зауважив, що “йому далі тягнути не мало сенсу”.

«Якщо би не було виконане це рішення суду, точніше, Трибуналу у Гамбурзі, яке було розпочато позовом одразу ж після подій в листопаді, після акту агресії в Керченській протоці, російські кораблі могли б заарештовувати в будь-якій частині світу. І рішення арбітражу, де повністю визнано, що Україна діяла в чіткій відповідності до міжнародного права, Україна надала достатні неспростовні докази і Росія була зобов’язана якнайшвидше, негайно, відпустити наших моряків без будь-яких попередніх обговорень і умов. Путін точно віддавав собі звіт про цю небезпеку, яка створили додаткову мотивацію для того, щоб вирішити це питання саме зараз», – зазначив Петро Порошенко.

Він нагадав, що за час його президентської каденції вдалось повернути понад три тисяч полонених – героїв не менших, ніж ті, кого вдалось витягнути зараз. При цьому абсолютно неприпустимо, щоб звільнені українські моряки після повернення додому давали будь-які свідчення слідчим органам країни-агресора.

«Зараз, принаймні по заявах слідчого комітету Росії, вони збираються продовжувати допитувати наших моряків. Вони в них, виявляється, ще є підозрюваними. Але наші моряки мають бути випущені без будь-яких умов, тому що це є прецедент для виконання рішень міжнародного суду. Я б не тягнув ковдру на себе, от нібито там арбітраж зіграв, чи переговорити з Путіним. Є результат: виграла Україна, ми б’ємося за своїх і я всіх нас з цим вітаю», – підкреслив Петро Порошенко.

Стосовно Мінських домовленостей п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко говорив в контексті і з вимогою «не бавитись у їх перегляд» в частині умов проведення виборів на окупованих територіях. Бо «дорожня карта» виконання Мінських угод має чітко погоджені етапи виконання, в тому числі і з питанням проведення виборів на тимчасово окупованих територіях виключно за українським законодавством.

«Я би просив не бавитись у перегляд досягнутих домовленостей по Мінському формату. В тому числі і тих, по яким стоять підписи Порошенка і Путіна, Меркель і президента Французької республіки тоді Олланда», – підкреслив він. І додав: «Не виключаю, що ми можемо це оприлюднити (хочу порадитися з президентом Зеленським): нами погоджена дорожня карта імплементації Мінських угод. Це означає – що і коли має робитися. Вона обговорювалася на "нормандському форматі" і на найвищому рівні, і на рівні міністрів закордонних справ і дипломатичних радників».

«У нас є 13 пунктів Мінських угод. Вони є базовими документами, де є виконання тих обов’язків, які зроблені», – наголосив Петро Порошенко. «Це означає, що і коли має робитися», – пояснив він додавши, що угода обговорювалася у Нормандському форматі; і на найвищому рівні, і на рівні міністрів закордонних справ і дипломатичних радників.

«І перше, що має бути зробленим – має бути забезпечений безпековий компонент, який дає можливість взагалі говорити про проведення вільних виборів, гарантувати вільне волевиявлення громадян та можливість проведення виборчої кампанії», – особливо підкреслив п’ятий президент України. «Хтось каже, що нам зараз треба терміново навесні провести вибори місцеві, в тому числі й на окупованих територіях, не згадуючи при цьому про безпеку, про гарантії волевиявлення громадян, можливість проведення кампаній... Але в Мінських угодах записано, що це має бути по українському законодавству. Це має бути організовано українськими державними органами. Українським політичним силам повинна бути гарантована участь у цих виборах. Кандидати від України мають мати можливість їздити і агітувати. І тільки за цих умов ці вибори будуть вільними», – заявив Петро Порошенко.

В той же час, Мінські угоди передбачають, що збройна загроза ворожої сторони має бути нейтралізована, аби запобігти перешкоджанню виборчому процесу. Саме про це й нагадав Петро Порошенко: «Спроби зараз говорити, що це буде зроблено під відкритою, як зараз, чи таємною присутністю російських окупаційних військ, коли незаконні збройні формування, як чітко записав в Мінських угодах, не будуть роззброєні, а будуть перешкоджати вільному волевиявленню і проведенню кампанії, ці вибори не можуть за визначенням бути визнані вільними. І це означає, що ніякого політичного процесу, до вирішення безпекового компоненту, не буде».

«Отже, ще раз – виведення військ, роззброєння незаконних формувань, вивезення артилерійського і танкового озброєння, чітка позиція щодо гарантування перекриття неконтрольованої ділянки україно–російського кордону, присутність у виборчому процесі українських політичних сил, українського законодавства і українських організаторів. І ще одна надзвичайно важлива річ: участь у виборах тимчасово переміщених осіб. Кажуть, що більше 1,5 млн українських громадян, постійно проживаючих у Донецькій області, вимушені були виїхати, і зараз Росія перешкоджає їхній участі. Тому я вимагаю високого рівня компетентності під час розмов щодо участі чи не участі цих виборців», – зазначив він.

Згадав П.Порошенко і про те, як відбувались переговори по Донбасу, в т.ч. в Мінську. І наголосив по актуальній проблемі: «Формули Штайнмаєра, погодженої з кимось, не існує. А нібито позиції щодо організації виключно політичного процесу без обговорення безпекової складової – це все вигадки Путіна». Дослівно: «Ніякої угоди Штайнмаєра не існує в природі. Немає угоди Штайнмаєра. Ніякої формули Штайнмаєра, нібито з кимось погодженої, не існує», – підкреслив Петро Порошенко.

Він розповів, що під час обговорення і консультацій були пропозиції міністра закордонних справ Німеччини Франка Вальтера Штайнмаєра, які полягали в наступному: після того, як буде сформований безпековий компонент, після того, як буде проведена бездоганна організація виборів, після того, як ОБСЄ визнає ці вибори такими, які відповідають критеріям ОБСЄ і будуть вільними і демократичними, відповідатимуть вільному волевиявленню громадян, – Штайнмаєр запропонував, щоб закон України про особливий режим місцевого самоврядування запроваджувався не через два тижні після виборів, коли виборчі комісії зобов’язані будуть підрахувати підсумки виборів, а в день виборів, тоді коли ОБСЄ видасть звіт, що вибори вільні. «Ніяких інших позицій щодо перетасовки, що ми організовуємо виключно політичний процес, а безпековий не обговорюємо – це все вигадки пана Путіна», – особливо підкреслив п’ятий президент України.

«Я хочу вам розповісти, я вперше це розповідаю, про останню зустріч у Берліні з Путіним, Меркель, французьким президентом і вашим покірним слугою. Коли Путін сказав: у нас є формула Штайнмаєра написана Лавровим. Я кажу: вибачте, ось є лист двох міністрів закордонних справ Франції і Німеччини пана Штайнмаєра, де вони викладають, що це є – формула Штайнмаєра. Будь ласка, подивіться. Він, Путін, бере цю форму, читає і каже: "ні, це зовсім не те, у нас Лавров написав формулу Штайнмаєра". Я кажу: вибачте, ніякий Лавров нічого нам писати не буде. Тим більше, що за цим столом сидить сам Штайнмаєр і ви можете його спитати, пане Путін. "Не буду я його питати, ви його переагітували, ми будемо базуватись на наших пропозиціях", відповів він; – ось це стиль ведення переговорів Росією», – розповів п’ятий президент України.

Петро Порошенко підкреслив: «Я раджу бути дуже обережними. Ми зацікавлені у мирі, ми зацікавлені у відновлені суверенітету України над окупованими територіями. Але точно не навпаки – ми не зацікавлені, щоб це був російський анклав, і щоб Росія під стволами представників своїх збройних сил визначала, хто буде обраний на цих виборах».

П’ятий президент України розповів про ще один діалог з президентом Росії. «Я також можу вам розповісти ще одну історію, коли Путін запропонував мені, коли ще були діалоги, це, мені здається, був 2015 рік. Якось він каже: "що Ви сперечаєтесь, давайте ми з Вами домовимось кого ми призначимо (на окупованих територіях) і проведемо ці призначення через вибори – це єдиний можливий шлях". Я кажу: ні, обирати, навіть лідерів місцевого самоврядування, буде український народ. І ні з ким я не збираюся ні погоджувати кого обирати, ні віддавати, яку частину повноважень ми їм делегуємо. Є закон – він рівний для всіх», – сказав він.

Одночасно П.Порошенко наголосив про небезпеку безстрокової дії закону про особливий режим місцевого самоврядування. Нагадаємо, в Мінських угодах термін дії закону про особливий режим місцевого самоврядування обмежений трьома роками; а запровадження його безстроково надзвичайно небезпечне для всієї України.

Дослівно: «Хочу наголосити, що в Мінських угодах і парафованих документах, термін дії закону про особливий режим місцевого самоврядування обмежений був трьома роками. І двічі продовжувався на один рік. Категорично не можна створювати прецедент, щоб цей закон діяв безстроково. Я думаю, що це надзвичайно небезпечно як прецедент для Буковини, для Закарпаття, для Бессарабії. І взагалі для унітарного устрою України, для того щоб перешкодити перетворенню України на федеральну державу», – застеріг Петро Порошенко.

«Я твердо наголошую, що все відпрацьовано – спочатку безпековий компонент, потім політичний компонент. Формула Штайнмаєра – це лише пересування, і то, воно не дуже відповідає українському законодавству і ніколи не було погоджено українською стороною.

Тому дуже ретельно, дуже професійно треба підходити до цих надзвичайно важливих складових наших домовленостей», – підкреслив п’ятий президент України.

Тим часом П.Порошенко вважає, що Україна має продовжити обраний шлях європейської та євроатлантичної інтеграції. І нам потрібно об’єднатися, щоб не дати розвернути нашу державу в зворотному напрямку. «Я дійсно дуже хвилююсь за те, щоби зараз не відбулося розвороту. Я бачу дуже багато ознак того, що Україна руйнує ті реформи, які ми робили за п’ять років», – сказав Петро Порошенко. Він зазначив: «Я сподіваюся на те, що це просто недосвідченість, бо не можна дозволити, щоб Україна була за волосся стягнута з нашої європейської дороги».

«Я категорично не сприймаю цих коментарів посадовців чинної влади України, що ми не йдемо до членства в НАТО, що ми відкликаємо запрошення інструкторів НАТО», – зауважив він. «Все це зруйнує державу, і нам треба об’єднатися для того, щоб захистити державу. Я твердо вірю в це», – наголосив п’ятий президент України.

Окремо попередній президент України Петро Порошенко зупинився на проблемах інформаційної війни з Росією та підступах ворожої російської пропаганди. Очевидно, що Порошенко – це перший президент України, який отримав досвід реального бою на полі інформаційної війни. Хоча, слід визнати, цю проблему так і не вдалося вирішити остаточно; і до перемоги ще далеко-далеко.

«Не один раз мною виносилося пропозиції, в тому числі і в Верховну Раду: надайте більше повноважень Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, щоби ті рішення, які будуть перешкоджати мовленню каналів, що належать або українцям, які втекли до країни-агресора, або безпосередньо і напряму представникам країни-агресора ми могли приймати законним шляхом», – відповів п'ятий президент на питання про засилля роспропаганди на деяких українських телеканалах. «На жаль, унаслідок позиції Верховної Ради, позиції активістів – вони в цьому побачили наступ на свободу слова – жодного разу ці пропозиції не пройшли. Подивіться, як ці закони голосувалися», – зазначив П.Порошенко.

Не всі питання, пов'язані з інформаційною політикою, належать до компетенції глави держави. Тому попрацювати вдалося лише з тими питаннями, на які поширюються повноваження президента.

«Була соціальна мережа "Вконтактє", була соціальна мережа "Однокласснікі", була позиція, закон про санкції, який давав можливсть приймати відповідні непопулярні рішення щодо соцмереж. Ви не уявляєте, якій критиці я був підданий на Заході, та й усередині країни, що я забороняю соціальні мережі. Але ефективність цих кроків була доведена», – сказав Порошенко. «Ми прийняли рішення про заборону мовлення "Росія24", "ОРТ" та інших (щодо "Дождь" приймало рішення СБУ, я до речі, цього не підтримую) – позицію щодо цих каналів ми провели через рішення РНБО, і воно працювало. Що могли, те зробили», – додав він.

На закінчення Порошенко відповів на запитання про свої улюблені цукерки. Глядач програми поцікавився, які саме цукерки виробництва Roshen попередній гарант любить найбільше – "Ромашку", "Шалену бджілку" чи "Червоний мак".

«Мені не дають ні того, ні того, ні того. Якщо у вас реклама дозволяється, на "5-му каналі" мені можна… Їжте "Шалену бджілку"», – посміхнувся п'ятий президент.

Далеко не все, про що розмовляли Петро Порошенко з Яніною Соколовою, ввійшо в цей огляд. Тому, хто поцікавиться більше – дивіться:

V Президент України Петро Порошенко в Рандеву з Яніною Соколовою - Частина 1

V Президент України Петро Порошенко в Рандеву з Яніною Соколовою - Частина 2

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

23.09.2019, 15:09
AHATOM
Автор:
(AHATOM)
Статус:
Эксперт (37607 комментариев)
Подписчиков:
8
Медали:
Выбор редакции × 9

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть