Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Тренери для Динамо: тактики замість мотиватора

2013-09-23 10:46 Хто після Блохіна? Це питання турбує сьогодні всіх фанів Динамо. Зараз, взимку, чи пізніше - не ...

Хто після Блохіна? Це питання турбує сьогодні всіх фанів Динамо. Зараз, взимку, чи пізніше - не має значення. Блохін має піти, це факт. І наявність альтернативи може тільки прискорить процес. Ну що, "будем разбираться".

 

Більшості фанам Динамо набридли "амбітні мотиватори" з динамівським серцем.

Хочеться нормального тренера, можна й без динамівського серця, зате з головою. Хочеться спробувать іноземця. Тим більше, що у складі достатньо легіонерів, яких мало хвилює, хто був володарем ЗМ 75. Їм треба європейський підхід, можливо навіть жорсткий, але без совдепівського хамства. Головне, щоб жорсткість, якщо вона буде, підкріплювалась інтелектом, тренерською думкою. Тоді і гравець погодиться терпіти, відчуваючи інтелектуальний авторитет тренера, який ми не бачимо сьогодні.

Але спочатку треба реально подивитись на речі: не кожен класний тренер піде в Динамо, навіть із середняка єврочемпіонату. Нова країна (далека і дика), нові умови.. не дуже приваблюють. Тому, якщо брати тренерів, які зараз на слуху, "в телевізорі", вірогідність їх переходу обернено пропорційна їх кваліфікації: чим кращий тренер, тим менше шансів у Динамо. Такий уділ всієї Східної Європи, тому, імхо, варто звернутись до "збитих льотчиків": професіоналів, які по тим чи іншим причинам не на слуху, але чия кваліфікація від цього не страждає. Зім'ята 100-доларова купюра залишається 100-доларовою. Зрештою, Юп Хайнкес 15 років мотався по середнякам, чекаючи на свою другу перемогу в Лізі Чемпіонів...

Ну і плюс тренер має бути достатньо молодим, щоб витратити на Динамо хоча б 3 роки свого життя і чимало нервів. Тому варіанти з Ліппі (65), Реднаппом (66), Хайнкесом (хаха) (68) не розглядаються.

Поїхали:

1. Ектор Купер



Вік: 57 років.
Досягнення: двічі фіналіст Ліги Чемпіонів 2000-2001 (Валенсія), півфіналіст Ліги Чемпіонів 2003 (Інтер), фіналіст Кубку кубків 1999 (Мальорка).
Останнє місце роботи: Ордуспор (Туреччина). У квітні 2013 покинув клуб "за згодою сторін".
Може приступить до роботи прямо зараз

Валенсія Купера блистала на початку 2000-х. Для багатьох та команда залишилась приємною згадкою про "золоті часи Ліги Чемпіонів", коли гроші не вирішували все. Розгроми Лаціо Еріксена у чвертьфіналі з рахунком 5:2, і Барселони 4:1 у півфіналі надовго запамятались вболівальникам. Навіть попри дві поспіль поразки у наступних фіналах. Далі був півфінал з Інтером проти Мілану у 2003, гол Шевченка і прохід Мілану у фінал.

Але нас більше цікавить його тренерська манера: Купер - диктатор, в хорошому розумінні цього слова. Дисціпліна на полі та в роздягальні - на першому місці. Як і гра в обороні. Команди Купера славились, в першу чергу, злагодженною грою позаду, тобто тим, чого так бракує сьогоднішньому Динамо. Та й в атаці команди Купера, особливо Валенсія, демонстрували достатньо потужний швидкий футбол. 

Купер є найбільш "зірковим" тренером, якого Динамо може підписать "за просто так". І саме тому він у мене кандидат номер 1.

2. Кіке Санчес Флорес


Вік: 48 років
Досягнення: переможець Ліги Європи 2010 (Атлетіко Мадрид), Суперкубку УЄФА 2010 (Атлетіко Мадрид), 1/4 Ліги Чемпіонів 2007 (Валенсія)
Останнє місце роботи: Аль Ахлі(ОАЕ). Подав у відставку у червні 2013 року.
Може приступить до роботи прямо зараз

Кіке Флорес достатньо молодий тренер, який знає смак перемог у єврокубках. Його Атлетико з Агуеро та Форланом демонструвало прекрасний комбінаційний футбол з чудовою командною швидкістю і впевнено переграло Фулхем у фіналі Ліги Європи 2010. До цього було 3 місце з Бенфікою у чемпіонаті Португалії, втримання Хетафе у Ла Лізі та молодіжний склад Реал Мадрид, де він працював поряд з Рафою Бенітезом. До речі, саме Інтер Рафи Бенітеза він обіграф у суперкубку УЄФА 2010 року з рахунком 2:0, що надломило довіру до Рафи у керівництва нерадзуррі.

Плюсом від приходу Флореса в Динамо може стати налаштування швидкого комбінаційного футболу, якого так не вистачає киянам у поєдинках проти Шахтаря й Металіста, та й на євроарені. Динамо вже давно не вистачає швидкості. Таке враження, що команда відстала на років 20 від світу. І є надія, що молодий Флорес оживить команду не криками "Играем, играем", а саме тактичними напрацюваннями.

3. Домінгуш Пасьєнсія


Вік: 44
Досягнення: фінал Ліги Європи 2011 (Брага)
Останнє місце роботи: Депортиво Ла Корунья. Звільнений у лютому 2013.
Може приступить до роботи прямо зараз

Португальський спеціаліст знає, як робить з "міцного середняка" цукерочку. Так у нього вийшло з Брагою, яка сенсаційно обіграла у відбіркових матчах ЛЧ 2011 Селтік та Севілью, а в групі одного разу навіть взяла гору над лондонським Арсеналом, допомігши Шахтарю вийти з 1 місця.

Вийшовши з третього місця до Ліги Європи, Пасьєнсія здолав на шляху до фіналу Ліверпуль, Київське Динамо та Спортінг, поступившись лише неперевершеному Порту Андре Віллаша-Боаша з Фалькао у фіналі.

Подобається те, що його Брага мала малюнок гри і помітна була тренерська думка. Це не був "автобус". Нападник в минулому Пасьєнсія любить атакувать і у якості тренера, розуміє значення командної швидкості, хоча і в авантюризмі його важко звинуватить. Є враження, що цей тренер ще не повністю розкрився і фінал ЛЄ зі скромною Брагою - не межа для нього.


4. Роберто Ді Маттео


Вік: 43 роки.
Досягнення: переможець Ліги Чемпіонів 2012 (Челсі), володар Кубку Англії 2012 (Челсі)
Останнє місце роботи: Челсі. Звільнений у листопаді 2012.
Може приступить до роботи прямо зараз

Тріумф у Лізі Чемпіонів уже говорить про те, що тренер не безталанний. Ді Матео вміє витискать з ситуації максимум, і "автобус" проти Барселони був прагматичним вимушеним кроком, що був єдино можливим з урахуванням усіх доступних на той момент ресурсів: обмеженого вибору гравців та ще більш обмеженого часу для того, щоб щось кардинально змінювати.

Зміни Ді Матео почав у наступному сезоні 2012-2013, і на початку тріо Мата-Азар-Оскар у півзахисті Челсі просто виблискувало, особливо в АПЛ, тримаючи зі старту перше місце чемпіонату. Челсі Ді Маттео зразка вересня 2012 року показувало цікавий комбінаційний футбол. Що було досить несподівано, напевно, й для самого Романа Абрамовича. Наступна серія невдач може бути пояснена, імхо, тим, що Ді Маттео дуже хотів позбавиться реноме "водія автобуса", за що поплатився як в матчах з Шахтарем і Юве, так і в чемпіонаті.

Яким би було Челсі Ді Маттео, якби Абрамович не звільнив історичного тренера на початку його першого повноцінного сезону, залишається лише гадати. Але те, що Ді Маттео має тренерський потенціал, і може грати як в сучасний футбол, так і на результат, сумніватись не доводиться.

5. Стів Кларк


Вік: 50 років
Досягнення: 8 місце у чемпіонаті Англії 2013 (Вест Бромвіч Альбіон)
Останнє місце роботи: Вест Бромвіч Альбіон. Працює до цього часу.

Стів Кларк не є "збитим льотчиком". Навпаки, він тільки на зльоті. І тому його варто брать, поки він коштує не так дорого, і не є прицілом для більш титулованих клубів, ніж Динамо. У першому ж своєму сезоні у якості повноцінного тренера Стів показав чудову роботу, а його Вестбром деякий час був навіть на третьому місці в АПЛ. 8-е місце за результатами сезону - прекрасний результат як для першого разу, особливо враховуючи обмеженість ресурсів.

Варто зазначити, що Стів має тривалий досвід роботи з Жозе Моріньо, тому чудово знає специфіку роботи найкращого тренера світу, і, вочевидь, дечого в нього навчився. А учні Жозе, зазвичай, демонструють високий клас.

Єдине, чи погодиться англієць перейти в Динамо, маючи діючий контракт з Вестбромом?Але це вже робота Ігоря Михайловича.

6. Поль Ле Гуен


Вік: 49 років
Досягнення: чемпіон Франції 2003, 2004, 2005 (Ліон), 1/4 Ліги Чемпіонів 2004, 2005 (Ліон), 1/4 Кубку Уєфа 2009 (ПСЖ)
Останнє місце роботи: національна збірна Оману. Працює до даного часу.

Поль Ле Гуен зробив з Ліону в середині 2000-х грізну силу, яка обігрувала Баварію на чужому полі в 2003. Багато хто, я думаю, памятають той гол Жуниньо Пернамбукано зі штрафного в ворота Кана. Але команді Ле Геуна завжди чогось бракувало в стикових матчах. Вони поступились у чвертьфіналі ЛЧ 2004 майбутньому переможцю - Порту Жозе Моуріньо, а наступного року на цій же стадії не змогли здолать ПСВ. Однак, три підряд титули чемпіонів Франції та, в цілому, чудова гра про щось говорять, погодьтесь?

Ще була поразка вже на чолі ПСЖ від Київського Динамо у 1/4 Кубку Уєфа 2009. Тоді динамівці ще грали на таких стадіях єврокубків. Юрій Сьомін дома обіграф француза з рахунком 3:0, при нічиї 0:0 у Франції. Чи це говорить про те, що краще в третій раз запросить Сьоміна, ніж Ле Гуена? Навряд чи:)

7. Чому не варто запрошувати Фелікса Магата.

 
Вік: 60 років
Досягнення: Чемпіон Німеччини 2005, 2006 (Баварія), 2009 (Вольфсбург), володар кубку Німеччини 2005, 2006 (Баварія)
Останнє місце роботи: Вольфсбург. Звільнений у жовтні 2012 року.

Так чому не варто?
1. Магат заявив про закінчення тренерської кар'єри. Пруф. Навіщо повертати до роботи людину, яка сама визнала, що видихлась?
2. Стиль Магата типово "радянський", тобто "динамівський" в найгірших традиціях. Багато фізики, мало тактики. Ми це тільки й бачимо останні роки. Саме тому він ніколи далеко не заходив в єврокубках, тому що в спарингах - головне тактика. На одній фізиці єврокубок не візьмеш. Тут треба думка, тренерський геній. Потрібно налаштовуватись на конкретного суперника, вивчати всі його слабкі і сильні сторони, змінювати ситуацію впродовж матчу, іноді й по декілька разів. Думка має літати, треба буть мобільним. Побудований на фізиці "танк", який може доперти до першого місця за результатами чемпіонату, тут не пройде. А, отже, і Магат для Динамо, по суті, не буде чимось новим, а лише поки що не забутим старим.

8. Чому не варто запрошувати Томаса Шаафа.


Вік: 52 роки
Досягнення: Чемпіон Німеччини 2004 (Вердер), володар Кубку Німеччини 1999, 2004, 2009 (Вердер), фіналіст Кубку УЄФА 2009 (Вердер).
Останнє місце роботи: Вердер. Звільнений у травні 2013 року.

Чому не варто?

Шааф грає в занадто романтичний, "веселий" футбол. Йому не вистачає балансу між атакою та обороною, між лірикою та прагматизмом. Томаса можна порівняти з Арсеном Венгером, на чий Арсенал завжди цікаво дивиться, бо знаєш, що там буде феєрія. І якщо Арсенал красиво не виграє, то, принаймні, красиво програє або красиво упустить перемогу (як завжди). Така гра команди приємна, в першу чергу, сторонньому спостерігачу, але аж ніяк не рідному вболівальнику, якому може набриднуть, що його клуб став об'єктом для насмішок.

Якщо зараз Динамо просто програє Шахтарю та Металісту, то з Шаафом буде їм програвати красиво. І у нас буде свій "Венгер": "вічно молодий, вічно п'яний", який буде будоражить своєю "веселістю" чемпіонат, але титули буде вигравать Шахтар, Металіст, а можливо і Дніпро.

Динамо потрібен більш прагматичний тренер, який любить атакувати, але знає міру. І, головне, вміє тримати баланс.

---

Можна було ще згадать Філіпа Монтаньє, який привів Реал Сосьєдад до 4 місця Ла Ліги в минулому сезоні, але він лише нещодавно перебрався в Ренн, і навряд чи захоче так швидко міняти місце роботи. Подібна ситуація з Ернесто Вельверде, який у 2007 вивів Еспаньйол у фінал Кубку УЄФА, а з цього сезону тренує Атлетик з Більбао.

Висновок: Замінити Блохіна є ким! Ще й прямо зараз... Тому Ігор Михайлович, ми віримо у ваший здоровий глузд. Пора починать нову еру Київського Динамо!

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

23.09.2013, 10:46
hardmc
Автор:
(hardmc)
Статус:
Читатель (1 комментарий)
Подписчиков:
0
Топ-матчи
Чемпионат Франции Брест Реймс 1 : 1 Закончился
Чемпионат Украины Ворскла Минай - : - 11 мая 13:00
Чемпионат Англии Фулхэм Ман.Сити - : - 11 мая 14:30
Чемпионат Испании Мальорка Лас-Пальмас - : - 11 мая 15:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть