Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Динамо, як роботодавець

2016-07-20 01:17 Доброго часу доби, шановні читачі ресурсу! Не пам'ятаю, коли востаннє брався за написання блогу, але сьогодні ... Динамо, як роботодавець

Доброго часу доби, шановні читачі ресурсу!

Не пам'ятаю, коли востаннє брався за написання блогу, але сьогодні муза завітала на мою вулицю, тому беру в руки перо (читай, клавіатуру) і спробую поділитися з Вами, шановні читачі, своїми думками з приводу улюбленого клубу.

Після смерті Валерія Васильовича Лобановського тільки лінивий не помічав провал за провалом трансферної політики Динамо.

У нас, вболівальників, виникало сотні питань до динамівської селекції, яка, здавалося, не перестає нас дивувати все новими і новими "шевченками" та "мессі" і провокувати головний біль Ігоря Михайловича Суркіса в пошуках "мілану" та "барселони" цим надзіркам.

Час не стояв на місці, український футбол летів у вирій, що не могло не відобразитися на трансферній політиці клубу: суми дедалі збільшувалися, в Україну переходили гравці провідних національних збірних з не менш провідних чемпіонатів. Виникла ейфорійна думка "нарешті всіх порвемо", але дива не сталося: новачки після перших кількох ефектно-ефективних матчів перетворювалися в сіру масу (а то й взагалі отримували місця в першому ряду (читай, лавці запасних) на кожну гру) і, як наслідок, чергові втрачені чемпіонства та провали на єврокубковій арені.

Ми, вболівальники, і в такій ситуації не втратили пильність і одразу знайшли винних у цих провалах: Газаєв (дооб'єднаночемпіонатна версія), Сьомін, Блохін... "Булава" перейшла до Сергія Станіславовича Реброва в тандемі з іспанським колегою Раулем Ріанчо, але проблема якості "дорогих" легіонерів не нівелювалася - більше того, почали виникати нові історії/конфлікти.

Хто ж винен? Спробую висунути свою теорію.

Більшість з нас хоч раз у своєму житті зіштовхувалися з процесом пошуку роботи і, мабуть, доводилося ходити на співбесіди. Ті, хто мав можливість проходити ці "сім кіл" в провідних міжнародних компаніях чи передових українських, знають, як щільно та детально розглядається кожен кандидат, аналізуються не тільки знання, вміння, навички, попередній досвід роботи, а й особливості характеру, їх відповідність відкритій вакансії та колективу, особисте життя (гадаю, нікого не шокує той факт, що HR при прийомі на роботу моніторять сторінки кандидата в соц.мережах), світогляд та його відповідність політиці компанії і т.д.

ТОВ "ФК "Динамо" Київ", як роботодавець з числа провідних, в теорії теж би мав проводити не менш (а то й більш) детальний моніторинг кожного потенційного кандидата на роботу (нагадую тим, хто забув, що футболіст, не дивлячись на мільйонні доходи, це теж найманий працівник), особливо в розрізі фінансових ризиків.

Але що ми маємо насправді? Розберемося на простих буденних прикладах (всі назви вигадано, не шукайте співпадінь та алегорій):

1. ТОВ "Ромашка" оголошує вакансію на посаду Дизайнера автомобілів, проводить конкурс і обирає кандидата, який прекрасно зарекомендував себе з творчої сторони та нестандартності мислення і прийняття рішень в провідній французькій компанії. Власник ТОВ "Ромашка" задоволений таким поповненням в команду, але через деякий час отримує скаргу на Працівника від Директора, яка полягає в тому, що Працівник не здатен виконувати свої службові обов'язки, а саме: проектування одного й того ж легкового автомобіля та його мінімальний дизайн (зміна кольорів корпусу). Як наслідок, Працівника відправлять "аутсорсити" в німецьку компанію.

Коментар Ігора Михайловича Суркіса:

"А что касается Беланды, то и он очень сильный футболист, который никак не мог смириться с тем, что в том или ином матче не попадал в состав. Хоть и понимал, что есть стратегия на игру, а порой - Сергей Сидорчук или Денис Гармаш находятся в лучших кондициях чем он." (http://www.sport-express.ua/football/ukraina/news/308169-belanda-pomozhet-shalke-projti-shahter.html)

Відкрите питання: "Навіщо брати на роботу творчу людину для того, щоб загнати її в чіткі рамки?"

2. ТОВ "Котигорошко" шукає Досвідченого Працівника-Передовика, який буде давати результат з першого робочого дня. Компанія пропонує дружній колектив, конкурентне середовище, яке не дозволить зупинятися на досягнутому результаті, та бонуси за результатами роботи. HR працює дні і ночі над підбором кандидатів і, евріка, вдалося: 28-річний досвідчений Працівник, резюме якого може похвалитися надуспішним досвідом роботи в Бельгії, а також згадка про Францію та інші місця роботи. Здається, що все казково, але, коли Директор ТОВ "Котигорошко" знайомить новачка з персоналом, з залу лунає викрик: "А Працівник був ще тією "штучкою" у Франції!", на що Директор насуплюється, та каже, що на місці Працівника тут же пішов би геть після таких слів. Але проходить деякий час, і Директор мчить до Власника компанії з проханням/вимогою звільнити-перевести куди-небудь Працівника, бо той розвалює колектив та скандалить, коли виділяють не його, а інших колег.

Коментар Олега Володимировича Блохіна на презентації новачків:

"Очень непорядочный и провокационный вопрос. Я бы на месте Мбокани сейчас встал бы и ушел с пресс-конференции. Мы за него боролись. Есть рынок. За Мбокани следили несколько клубов. Мы перебили этот рынок. Что тут плохого? Наоборот, надо сказать спасибо президенту клуба, что он поступил грамотно и умно, что в итоге сумел купить Мбокани для «Динамо». А со своей личной жизнью Дьемерси сам разберется." (http://dynamo.kiev.ua/articles/145709-oleg-blohin-v-sleduyuschem-matche-lens-i-mbokani-syigrayut-po-20-30-minut-foto-novichkov)

Коментар Олега Володимировича Блохіна через 4 місяці:

"«Насчет Мбокани я буду говорить с президентом. Ладно бы подвел меня, но команду. Для меня это безобразие. Я этого так не оставлю. Буду говорить с президентом, надо принимать какое-то решение, иначе коллектив не создашь. Невозможно допустить, чтобы один человек мог развалить коллектив." (http://www.unian.net/sport/849994-blohin-mbokani-mojno-byilo-i-ne-idti-v-dush-posle-matcha.html)

Коментар Ігора Михайловича Суркіса:

"Хочет он или не хочет – никого не интересует. У него – действующий контракт, и если Дьемерси хочет продолжать футбольную карьеру (а футболист он, как я не раз говорил, очень сильный), все пункты подписанного соглашения следует исполнять до мелочей." (http://sport.segodnya.ua/football/surkis-mbokani-i-belanda-prisoedinyatsya-k-dinamo-v-sredu-627418.html)

Відкрите питання: "Чому рішення про прийняття на роботу працівника не базується на, в тому числі, особистих якостях, які можуть завадити результатам та розрушити дружню атмосферу в колективі?"

3. Керівник відділу маркетингу (відділ проблемний, результати останнім часом дуже "не дуже") повідомляє Власнику ТОВ "Рекламщик", що йому в команду терміново потрібен Працівник з берлінської маркетингової компанії. Переманити його буде не складно, бо німецька фірма програла конкуренцію і замість провідних клієнтів тепер працюватиме з класом нижче з усіма наслідками. Власник прикладає фінансові зусилля і "вуаля" - Працівник стає членом команди ТОВ "Рекламщик". Але проходить деякий час, і Керівника відділу маркетингу звільнюють за неуспішні результати роботи, на його місце беруть нового Менеджера зі своїм баченням (чи небаченням) стратегії розвитку відділу (прихильник школи "камон-рекламістів"), в яку Працівник не вписується, що відображається на його мотивації та результатах. Працівник повертається на німецький маркетинговий ринок і сяє з новою силою - визнається маркетологом місяця, давши фору зірковим мюнхенським спеціалістам. Власник ТОВ "Рекламщик" здивовано чухає потилицю та винить у всьому нового Менеджера.

Коментар Олега Володимировича Блохіна:

"Рафаэля брали еще при Семине. Он у нас играть не хотел." (http://xsport.ua/football_s/news/blokhin-rafael-v-dinamo-igrat-ne-khotel-a-u-belandy-byli-svoi-pribambasy_173449/)

Відкрите питання: "Чи варто набирати високваліфікованих, але, водночас, специфічних працівників на запит керівника, який перебуває під загрозою звільнення?"


4. Компанія "Транслейт" бере на роботу молодого та перспективного Спеціаліста на посаду перекладача. Але, як вияснилося майже одразу, в компанії перебір перекладачів, тому одразу переводить Спеціаліста в відділ синхронного перекладу. Дані обов'язки абсолютно нові та й, правду кажучи, не дуже до душі Спеціалісту, тому його результати не надто феєричні. Але знаходиться німецька компанія, яка забирає до себе на роботу Спеціаліста на посаду звичайного перекладача, де той невідкладно демонструє, за що його прозвали перспективним.

Коментар Ігора Михайловича Суркіса:

__ "До сих пор не понимаю, почему, приобретая Мехмеди на позицию второго форварда, использовали его на месте крайнего нападающего. Сложно сказать, зачем было переквалифицировать футболиста, который на привычной ему позиции теперь забивает по пятнадцать мячей." (http://hotsport.ua/ru/football/ukraine/igor-surkis-u-menya-vopros-k-blokhinu-pochemu-luchshie_1400489090.html)

5. В команді компанії "ЕйрСеллінг" поповнення: до лав приєднався Продавець, який зробив собі ім'я на ринку своїми навичками активних продажів в ході зустрічей з клієнтами. Перші результати Продавця вражаючі: укладено декілька договорів. Щоправда, "запал" проходить, а через відсутність достатнього стажування, результати дещо знижуються. Раптом Керівник відділу продажів приймає рішення, що Продавцю варто перестати їздити на зустрічі з клієнтами, а займатися продажами, не виходячи з офісу, шляхом телефонних дзвінків. Телефонні продажі не є сильною стороною Продавця, а тут ще й лікарняний + в компанії знайшлися власні працівники, які з цими обов'язками справлялися краще, і кар'єра в "ЕйрСейлінг" завершилася. Правда, потім зірка Продавця засяяла в одній іспанській компанії, з якою він виборов перемогу в другій за престижністю премії серед компаній сфери продажу Європи.

Коментар Олега Володимировича Блохіна:

"Мы обсудили ситуацию с президентом клуба — и пришли к общему выводу, что Бенуа было бы сложно конкурировать за место в составе с учетом несомненного прогресса Евгения Макаренко и скорого возвращения в игру после травмы Евгения Селина." (http://football.sport.ua/news/213862)

"Начали привлекать Женю Макаренко, он заиграл не хуже Тремулинаса. А француз не мог перестроиться, у него другая игра немного. Он был больше нацелен на атаку, а в обороне играл слабее."

Коментар Бенуа Тремулінаса:

"Я приехал в Киев практически не тренируясь до этого. Прошел краткий десятидневный курс подготовки и сразу же принял участие в стартовых матчах чемпионата Украины. Неизбежным было, что после хорошего старта, я физически не выдержал и начал сдавать… Но я так и не понял, на что другое рассчитывал Олег Блохин." (http://www.ukrainefootball.net/ukraina/tremulinas-ya-tak-i-ne-ponyal-na-chto-rasschityval-blohin.html)

Відкрите питання: "Чи можна від людини, яка довгий час не працювала, одразу вимагати результатів без мінімального стажування/підготовки в новій команді? Навіщо брати на роботу людину, сильні і слабкі сторони якої відомі наперед, а потім скаржитися, на її очевидні "мінуси", ігноруючи "плюси"?"

6. В компанію "Склад" потрібен вантажник. Завскладу в ході кількох співбесід зупиняється на Вантажнику, який до цього працював в англійському конкуренті компанії "Склад", має однаково сильні ліву та праву руки, а також високу техніку виконання задач з перенесення та транспортування товарів. Через деякий час Вантажник в ході роботи не може розігнути спину і йде на лікарняний, який затягується на довгий період. В медичній картці Вантажника була інформація про схильність його спини до травматизму в ході фізичних навантажень, але на таку "дрібничку" Завскладу зважити забув.

Коментар Ігора Михайловича Суркіса:

"Кранчар никуда из "Динамо" не уходил. А не играл, потому что получил серьезную травму." (https://football24.ua/ru/surkis_kranchar_ostaetsja_vukoevich_vozvrashhaetsja_n163088/)

Коротке повідомлення на офіційному сайті Динамо:

"ФК «Динамо» Киев и хорватский полузащитник Нико Кранчар пришли к обоюдному согласию о досрочном прекращении действия контракта. Мы благодарим Нико за годы, отданные нашему клубу и желаем ему всяческих успехов в продолжении его футбольной карьеры." (http://www.fcdynamo.kiev.ua/ru/allnews/news/niko_kranchar_pokidaet_kievskoe_dinamo/)

Відкрите питання: "Чи варто брати травматичну людину на роботу, яка складається з силової боротьби та атлетизму?"

7. Компанія "Мідл", один з лідерів на ринку послуг для середніх компаній, гордиться своїм Найкращим Працівником, який показує значно вищі результати за своїх колег. Успіхи Найкращого Працівника не можуть залишатися непоміченими, і на нього "виходить" представник компанії "Сіньйор", яка є одним з топів на ринку послуг для транснаціональних корпорацій. Найкращий Працівник зацікавлений в такій пропозиції стосовно зміни місця роботи, але власник компанії "Мідл" не хоче навіть чути про таке і, відповідно, всіма правдами-неправдами не відпускає Найкращого Працівника. Як наслідок, Найкращому Працівнику нікуди більше розвиватися в розрізі "Мідла", він втрачає мотивацію, та з часом опускається до рівня пересічних колег.

Не шукатиму вирізок з інтерв'ю, але ми всі знаємо прізвища гравців, яких свого часу не відпустили: Головко, Гусєв, Гавранчич, Чернат, Мілевський і т.д., тепер ризикує бути "перемаринованим" Андрій Ярмоленко.

Відкрите питання: "Якщо компанія не може забезпечити подальший розвиток свого співробітника, чи варто його не відпускати туди, де така можливість передбачається?"

І таких прикладів можна навести ще декілька (бразилійці, які хочуть додому, аргентинці, яким тут некомфортно, гравці-кар'єристи і т.д.).

До чого ця вся писанина? Мені здається, що проблема Динамо не в тренері, селекціонерах чи президенті поодинці. Ця проблема більш комплексна та глобальна, яка криється в менеджменті, корпоративних стандартах та недостатньому аналізу всіх факторів, які можуть вплинути на того чи іншого гравця, групу гравців, тренера і т.д. На мою думку, Ігору Михайловичу варто провести аудит діяльності клубу, прибрати численних неефективних Менеджерів та Директорів по невідомочому (зате з динамівським серцем), і на їх місце взяти ефективного управлінця, який реформує клуб та адаптує його під сучасні вимоги та тенденції ринку.

В розрізі економічної кризи та відмови від дорогих трансферів, зараз саме ідеальний час для проведення таких реформ, які вже давно назрівають, але ніяк не почнуться! Адже команда - це не тільки 23 футболіста в заявці та тренери, а увесь складний технологічний процес, який повинен працювати за принципом швейцарських годинників, інакше, якщо завтра селекція знайде справжнього "нового шевченкомессі", не факт, що талант футболіста не загубить щось із вищеописаних факторів неуспіху. Чекаємо на складні, але такі потрібні рішення від Ігора Михайловича Суркіса.

Дякую всім, хто дочитав до цього місця, а також тим, хто злякався багатобуквенності і здався значно раніше (такі про мою подяку не дізнаються, але все ж). Запрошую всіх до дискусій в коментарях нижче.

З повагою, Westt

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

20.07.2016, 01:17
Westt
Автор:
(Westt)
Статус:
Наставник (1008 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Выбор редакции × 2
Топ-матчи
Чемпионат Франции ПСЖ Гавр 3 : 3 Закончился
Чемпионат Украины Заря Оболонь - : - 28 апреля 13:00
Чемпионат Италии Интер Торино - : - 28 апреля 13:30
Чемпионат Франции Мец Лилль - : - 28 апреля 14:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть