Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Віталій Портников: Зустріч у Мінську – важливий етап для розлучення

2014-08-24 16:00 Те, що напередодні Мінського саміту керівників країн Митного союзу, України та представників Євросоюзу Кремль зважився на ...

Те, що напередодні Мінського саміту керівників країн Митного союзу, України та представників Євросоюзу Кремль зважився на авантюру з гуманітарним конвоєм, ще раз підтвердило висновок про те, що від зустрічі в Білорусі не варто очікувати ніяких конкретних результатів. Спостерігачі намагаються обговорювати порядок денний переговорів у білоруській столиці, шукати кордони компромісу – але це марна праця.

Навіть якщо Володимир Путін і дасть будь-які обіцянки своїм співрозмовникам, він незабаром їх порушить.

Тоді навіщо збиратися в Мінську, яка користь від переговорів? Як мені здається, очевидна. Саме рішення провести зустріч у білоруській столиці говорить багато про що. Олександр Лукашенко донедавна не міг розраховувати на приїзд до Мінська високопоставлених представників Євросоюзу. Та й будь-який український президент приїжджав до Мінська без великого ентузіазму, хіба що з посередницькою місією.

Зараз Лукашенко сам у ролі посередника. І зрозуміло чому. Його, як і президента Казахстану Нурслултана Назарбаєва, категорично не влаштовує політика Володимира Путіна. Союзником Росії стає бути не тільки непристойно, але й невигідно. Якщо Путін підірве економічні можливості Росії – а він близький до цього, – то де ж у нього візьмуться гроші для оплати лояльності Лукашенка? І навіщо Назарбаєву, здатному маневрувати між Заходом і Сходом, втрачати можливості для маневру?

Авторитарні правителі Білорусі та Казахстану не хочуть розриву відносин із російським диктатором – але вони намагаються переконати його в необхідності просто спуститися на землю і зрозуміти, що він рубає сук, на якому сидить не сам, а разом із Лукашенком та Назарбаєвим. І в цьому прагненні допомогти Путіну знайти відчуття реальності мета Лукашенка і Назарбаєва парадоксальним чином збігається з цілями Європейського союзу та України.

Відразу скажу: нічого у них не вийде. Путін до нас не повернеться вже ніколи, йому затишно у світі власних ілюзій, навіть якщо ці фантазії приводять до кривавих наслідків для навколишнього світу і можуть призвести до краху його власної держави. Але відмова Путіна прислухатися до Лукашенка і Назарбаєва – закономірний етап на шляху практично неминучого демонтажу союзницьких відносин Росії з Білоруссю і Казахстаном. Більш того, ці відносини демонтують не союзники, а сама Росія. Вже історія з продуктовими санкціями, не узгодженими з Мінськом і Астаною, показала, що Кремлю плювати на «відсутність митних кордонів» та інші атрибути дружби і єдності. Тому що відсутність спільних кордонів – не те, що потрібно Путіну, як не потрібна йому була позаблокова і лояльна Україна Януковича. Ось Білорусь і Казахстан у складі Росії (або Євразійського союзу як держави) – це потрібно. І Україну туди ж, це ж «русский мир».

А оскільки у Лукашенка і Назарбаєва інші плани, вони рано чи пізно з Путіним розійдуться – або він з ними. Зустріч у Мінську – просто важливий етап на шляху до цього розлучення.

Джерело: Радіо "Свобода"

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

24.08.2014, 16:00
24.08.2014, 16:00
186901 2 kochin.tolik, DIARO
dima739
Статус:
Наставник (2051 комментарий)
Подписчиков:
29
Медали:
Топ-матчи
Лига чемпионов Боруссия Д Реал 0 : 1   1 июня 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть