Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Не логічний вибір, або зміни без покращення

2017-06-02 22:18 «Динамо» потребувало змін. Власник команди Ігор Суркіс вирішив, що має піти головний тренер. Дійсно, що у ... Не логічний вибір, або зміни без покращення

«Динамо» потребувало змін. Власник команди Ігор Суркіс вирішив, що має піти головний тренер. Дійсно, що у цьому сезоні запитань до Сергія Реброва дуже багато. Команда під його керівництвом провалила сезон. Причин багато. Але за все відповідає тренер.

Мене здивувало, що вибір пав на Олександра Хацкевича.

Мені як то все одно, яке буде прізвище тренера улюбленої команди, аби він тільки приносив результат. Я розумію, що зараз всім важко. Можливостей, які були раніше, вже немає. Але ж є тренери, які себе проявили в чемпіонаті. Такий собі португальський принцип, коли тренер, який досягає успіху із середняком отримає свій шанс в гранді. Тут все логічно. Є молоді тренери, які досягли чогось на юнацькому рівні, той же Головко, Мороз. Є тренери, які мали успішні періоди, але зараз без роботи, або майже без роботи. Той же Кучук, Маркевич, Скрипнік. Може визначити багато пунктів за якими Хацкевич не може тренувати «Динамо», але не можу визначити хоч один аргумент, чому саме він став тренером. Не знаходжу ніякої логіки в цьому призначення.

Олександр Хацкевич

( фото офіційного сайту Динамо)

Приблизно яким був гравцем Хацкевич таким і став тренером. При командному футболі Лобановського все ще йшло більш –менш, а коли потрібно було показувати лідерські якості, брати ініціативу, відповідальність на себе – вийшов пшик. Фізично сильно, не особливо тактично грамотний, із сильним ударом. Більше чорноробочий, який давав грати іншим. Тренерську роботу Олександр Миколайович почав в системі «Динамо». Працював із дублюючим складом та «Динамо»-2 у Першій лізі. Працював із збірною Білорусії. Жодних якихось здобутків, звитяг не було помічено. Я мав можливість бачити матчі команд Хацкевича очно. Абсолютно сірий футбол, без якихось думок, де увага приділяється обороні, зіграності, індивідуальним якостям. Футбол Хацкевича не приносив ні результату, ні прогресу, ні задоволення. Дубль якось ще тримався в лідерах, і то завдяки «ссилкі» основних гравців, а «Динамо»-2 пленталося в самому кінці.

За час роботи Хацкевича в системі «Динамо» жодне молодий гравець не виріс до першої команди. Взагалі вся та молодь майже розгубилася, тільки одиниці залишилися у футболі. Про Чорноморця, Браткова, Волинця, Маїка, Парцванія, Цибульника вже мало що чути. В оренді ще є Хльбас та М’якушко. Дивна історія була із останнім, який в «Динамо» -2 був посередністю, а у Грозного вистрілив.

Після «Динамо»-2 була збірна Білорусії. Я розумію, що у білорусів є проблеми із гравцями та розвитком футболу в країні, але виступ збірної дуже важко назвати вдалими. Абсолютна відсутність будь –якої гри та результату. Команда грала у відвертий автобус. Навіть незважаючи на вдалі матчі проти збірної Франції. Керівники білоруської федерації не витримали та скоротили Хацкевичу зарплату. Він не захотів. Пішов у відставку. Зараз ще йдуть суперечки по контракту.

Мене відверто лякають не тільки тренерські здібності Хаца, але і його особисті якості. Відсутність особистості, вчинків, харизми, гідності. Так грав у «Динамо» поки не попросили на вихід. Є амбіції гравців, які хочуть спробувати свої сили у Європі. Тут такого навіть не проглядалося.Працював як тренер, спочатку із дублем, а потім був отримав «підвищення» у Першу лігу. Тут теж якісь тренерські амбіції повинні бути. Залишив збірну Білорусії, коли там зменшили зарплату. Але це ж твоя Батьківщина. Тут гроші на другому плані. Можна було хоч до кінця відбору потерпіти.

Відсутність команди помічників

В сучасному футболі тренер не може розраховувати на серйозний успіх, якщо він немає команди помічників. За прикладами далеко не потрібно ходити. Паулу Фонсека приїхав до «Шахтаря» далеко не сам, а із 4-5 помічниками. У Моуріньо, Бенітеса кожного тренера є люди, які працюють із ним. Це не просто помічники, які розставляють фішки, чи виконують вказівки головного тренера. Це люди, які виконують свою роботу. Хтось збирає інформацію, хтось працює із воротарями, хтось працює над вивченням суперника, хтось займається тактикою. Головний тренер тільки приймає рішення, після інформації помічників.

У Хацкевича немає команди. Вона тільки формується. В будь –якому разі потрібне час на притірку. Я так само не розумію чутки про запрошення певних помічників. Де Олег Лужний вдало працював останні роки? Ми всі бачили його роботу в Сімферополі. Не так давно відмовися брати відповідальнісь за команду у Львові. Протирати штани за спиною головного тренера простіше. Шацьких не так давно закінчив із футболом. Наскільки він може бути корисним у штабі «Динамо»? Робота Михайлова була доброю поки був Шовковський. Скільки часу він мав для того щоб підготовити заміну СаШо, але так і цього не зміг зробити. Гра Рудька та Коваля дуже не стабільна. Хороші сейви змінюються ляпами. Воротар рівня «Динамо» повинен бути хоч стабільний. Де тактики? Де стратеги? Де досвід ? Де успіхи? Тут як по мені більше запитань ніж відповідей. Весь критерій відбору- особиста дружба.

Я вважаю колишнього воротаря Шовковського та тренера Ю -19 Мороза розумними, мудрими людьми. Вони могли бути світлими п’ятнами у цьому штабі. Про обох говорили, як про кандидатів, але так вони і не потрапили в штаб помічників Хацкевича. Думаю, що Юрій та Олександр просто розуміють всю абсурдність ситуації. Я думаю, що про Мороза та асистента Шовковсього можна буде говорити ближче до осені, особливо після матчі кваліфікації ЛЧ, або зустрічей проти «Шахтаря»

Висновок

Призначення Хацкевича не вирішить жодної проблеми. Це нагадує ситуацію, коли потрібно взуття для гри у футбол і замість того, щоб придбати зручне, якісне, професійне взуття купується дешеві кеди із тканини, які після першого ж матчу починають розлазитися, а після дощу викидаються. Призначення Олександр Хацкевича навряд чи дасть результат( у нього його ніколи не було), якісну роботу із молоддю( у збірній Білорусії грав 35 річний Глеб), мотивації. Тому потрібно звикати до відсутності ЛЧ, максимум плей –оффа ЛЄ, реальної боротьби за чемпіонство, появи молоді. Все буде приблизно так як є зараз. Для себе я не знаходжу жодної передумови для успіху. Хоча б мені дуже хотілося їх розгледіти. Буду тільки радий, якщо я помиляюся та буду висміяний.

По тому футболу, що я бачу у Європі, коли немає гравців, так визначальним є тренер. Його вміння зліпити команду, об’єднати колектив, зробити єдине ціле. Було б навіть більше логічно, якби прийшов тренер, який вміє працювати із молоддю, але пішов би хтось із лідерів команди.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

02.06.2017, 22:18
tyschenko
Автор:
(tyschenko)
Статус:
Наставник (1047 комментариев)
Подписчиков:
24
Медали:
Выбор редакции × 90

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть