Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Прощай, король... Выбор редакции

2022-12-30 10:26 Зі смертю Пеле для мене закінчилась та епоха величного чарівництва бразильского футболу, яке зародилось на початку ... Прощай, король...

Зі смертю Пеле для мене закінчилась та епоха величного чарівництва бразильского футболу, яке зародилось на початку 60-их років минулого століття.

Ми, пацани, всі тоді наряду були або Пеле, або Гаррінчами, як і рідними Каневськими, Лобановськими, Войновими і Базилевичами. Хоч, до речі, на той час ми ні разу не бачили жодного з цих кумирів.

Але здавалось що вони рядом, що вони свої, що вони і є футболом.

Вперше Пеле і Гаррінчу по ТВ я побачив в липні 1965 року, в знаменитому нині матчі збірних СРСР і Бразилії. Сказати, що вони нас вразили – це нічого не сказати. Вони були мешканці з іншої планети, вони були чарівниками. І це ми бачили по телевізору, який мигтів, тріпотів, сірів, але все ж таки був вікном в світ величного футболу.

Тому провал збірної Бразилії на ЧС-1966 вразив, здивував, але віри в велич селесао не підірвав. Тим більше, що через чотири роки бразильці, яких вів Пеле, в яскравому стилі стали першими трикампеонами. Та збірна, збірна 1970 року, до сих пір сниться не тільки мені, а і всім вболівальниами світу. Впевнений в цьому. Імена Пеле, Жерсона, Рівеліно, Жаірзіньо, однокого Тостао, капітана Карлоса Альберта до сих пір сяють нам, вболівальникам. І сяють яскравіше, ніж Полярна Зоря морякам світу. А уособленням тої команди легенд був король –легенда - Пеле.

Потім був тисячний гол, був «Космос», було завершення футбольної кар’єри, був художній фільм «Втеча до перемоги» (в якому крім Пеле грали Боббі Мур, Казимеж Дейна, Сталоне і інші), були мемуари, що стали азбукою для бразильських дітлахів, був матч на 50-ти річчя і було визнання ФІФА в 2000 році найкращим футболістом ХХ століття. Але було і безліч невдалих прогнозів.

А найкращий гол Пеле для мене – це третій гол в ворота шведів гол 17-ти річного Пеле в фіналі 1958 року.

Гол тут

І ось король вмер. Вмер король, який зробив футбол мистецтвом, вмер Пеле, якого футбол зробив королем.

Не знаю як в кого хто, але в мене також щось вмерло.

Прощай, король!

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

30.12.2022, 10:26
Skyf
Статус:
Эксперт (9894 комментария)
Подписчиков:
41
Медали:
Выбор редакции × 162
Топ-матчи
Лига Европы Марсель Аталанта 1 : 1 Закончился

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть