Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Микола Анрі та Т'єрі Матвієнко. В пошуках чорної кішки

2023-08-03 22:21 Микола Анрі та Т'єрі Матвієнко. В пошуках чорної кішки

Маю визнати, я спочатку теж купився на загальний настрій, що в матчі з Вересом був формений шкандаль і Шахтарю знову подарували гол. Але на щастя ми живемо в такі часи, коли все можна передивитися хоч сто разів, та й ще з різних сторін, отже й до істини докопатися набагато легше. Звісно, модніше навалити чергову купу про куплених суддів і сидіти на цій купі красавчіком. Але це не мій підхід. Тому не буду ходити навколо, але почну не з Матвієнко. Почну з геніального Анрі.

Чомусь Сєдой в коментах свого посту ввів людей в оману, начебто суддя у аналогічній ситуації багато років тому відігнав Гудйонсона від м′яча, хоча дозволив бити без свистка. Це не так. Ось загальний план того, що відбувалося в ті незабутні часи –

Зрозуміло, що тут нічого не видно, тому режисер зробив повтор крупним планом . І ви можете самі побачити, що спочатку Полл (це ж Полл?) показує Анрі свисток. Придивіться, він стирчить в нього з-за плеча, тобто тримає він його десь на рівні шиї. Як сказав Сєдой – біля кадика))).

Показує і питає. Чи потрібно Анрі почекати, щоб суддя прибрав гравця Челсі, а саме Гудйонсена, який робить все по науці, як я і писав в пості Сєдого – стоїть перед м′ячем, щоб Анрі не ввів м′яч зненацька. Очевидно, що Анрі відмовився. І ось тут сталося те, що заплутує Сєдого – суддя махнув рукою в сторону воріт, очевидно даючи зрозуміти – ну що ж, справа ваша. І для мене також очевидно, що він дійсно сказав Гудйонсену, щоб той відійшов. А тепер увага, бо багато хто не розуміє різниці. Якщо б Анрі попросив – то довелося б чекати поки всіх відгонять на 9,15 і потім ще свистка. Але ісландцю Полл все одно і без свистка зобов′язаний був сказати, щоб той відступив і дав розіграти м′яч.

Судді роблять так завжди, коли гравець «захисту» стоїть отак близько до м′яча. Тому що фактично це – перешкоджання введеню м′яча в гру, якщо б Ейдур не відійшов, він би отримав жовту, як і будь-який інший футболіст. Але від нього не вимагали відійти на 9,15, більше того, ісландець зрозумів, що Анрі щось задумав і почав кричати про це воротарю. На біду Гудйонсена, для цього йому довелося обернутися і втратити контроль над Анрі і м′ячем. Ну а геніальному французу тільки цього і треба було. Можливо він тільки цього і чекав, оскільки прекрасно бачив, що воротар відволікся і втратив ворота.

Якщо ви перепитаєте мене - а якби Гудйонсен стояв трохи далі, чи сказав би йому суддя відійти? – я думаю, що ні. Але коли стоять саме так близько, то таким чином змушують пробиваючого просити суддю прибрати заважаючих. І ось В ЦЕЙ МОМЕНТ тоді суддя громко каже, що розіграш по свистку, підіймає цей свисток вгору і показує його УСІМ навколо включно з воротарем, а не тільки умовному Анрі. Чому Ейдур так помилився? Я б на його місці відступав повільно ,не спускаючи очей з м′яча(і я так і роблю), не даючи змоги швидко пробити-розіграти, але й не ризикуючи карткою. І всі, хто грає у футбол-футзал на рівні «з суддями» в принципі це знають. Ну з боку виглядає, що він і сам не зорієнтувався, що важливіше – перекривати можливий удар чи кричати воротарю, щоб повернувся в рамку. Але винен в цьому аж ніяк не суддя, і сподіваюсь я зміг вас в цьому переконати.

І тепер - Матвієнко, який виявився теж достатньо обізнаним з нюансами футбольних правил, десь на рівні геніального Анрі))). Показую, що відбувалося між ним і Шандором:

Як бачите, коли футболіст підходить з м′ячем, суддя стоїть перед ним (так само як і Полл). Для особливо обдарованих – відмітка пінкою вже намальована, він зробив її ще до цього. Потім показує йому свисток (буквально на секунду), тримаючи його на рівні шиї. Тепер уже всім адекватним вболівальникам мабуть очевидно, що він не вимагав пробиття по свистку (він міг би це зробити, якби наприклад давав комусь картку і треба було б записати). Спитав він його про свисток тому, що гравець Вереса стояв близько і заважав. Ну щось на кшталт - свісток нада?))) Якби Матвієнко сказав, що треба, Шандор повідомив би всім навколо, що штрафний буде по свистку і голосом, і піднявши цей свисток, в тому числі щоби бачив воротар, і пішов би відсувати стінку. Але такого не було – Матвієнко оцінив помилку воротаря, яку я покажу вам нижче, і зрозумів, що треба бити.

Подивіться ще раз трохи ближче – як на мене очевидно, що Шандор питає, показуючи свисток (так само як і Полл), а Матвієнко робить ледь помітний кивок головою, що ні, не треба. І суддя, як тільки це бачить, просто відходить в сторону (так само як і Полл), щоб не заважати розіграшу.

Прихильникам теорії змови показую, що робили найближчі гравці Вереса в ці секунди. Прошу – подивіться уважно – в момент, коли Шандор тільки ПОЧИНАЄ підіймати руку зі свистком, з трьох найближчих гравців Вереса двоє навіть не дивляться на нього. Тому вони просто не могли бачити, що він щось там начебто показує, що удар буде по свистку. Ну і чути також. Дивився номер 7, Блізніченко. Це мене спочатку збило з толку, коли я думав, що він сказав всім своїм, що буде свисток. Але Блізніченко сказав журналісту наступне –

Пропущений гол? Не розумію, як це сталося. Я став перед м'ячем. Потім ніби чув як арбітр сказав: "По сигналу". Мене покликав Євген Паст, я озирнувся, щоб наш голкіпер зміг встановити стінку. Одразу в цей момент Матвієнко пробив по воротах.

Тобто він нічого нікому не говорив. Більше того, він і не чув. Він НІБИТО чув. А почув він скоріше за все питання до Матвієнка.

Єдиний, хто зрозумів, що відбувається – це номер 11, Дахновський, який був далеко, але при цьому стояв обличчям до судді і Матвієнка. От він якраз побачив і зрозумів, як і Гудйонсен, що свистка не буде, побіг завадити удару, але не встиг.

А тепер подивіться на воротаря і зрозумійте, чому Матвієнко забив. Момент на стоп-кадрі – це початок епізоду. Ще сам гірняк не дійшов до м′яча, ще Шандор нікому не показував свій свисток, а воротар вже відкрив ворота для удару. За що і був покараний.

Тих хто стверджує, що Матвієнко бив, коли м′яч котився, теж засмучу –

Як бачите, він зробив багато дотиків, але коли котив м′яч до судді. Бив він коли круглий вже зупинився, бо очевидно знає це правило. Особливо хочеться, щоб це побачили унікуми, які в коментах оруть, що Матвієнко покотив м′яч сам собі.

Багатьох збиває з пантелику таке формулювання - «…Якщо арбітр хоче, щоб гравець (-і) чекав (-ли) поновлення гри по свистку (наприклад, забезпечення захисниками дотримання відстані 9,15 м (10 ярдів) від м'яча, коли призначається штрафний/ вільний удар), він повинен попередити гравця(-ів) команди, що атакує, щодо сигналу свистка…». Але ви просто маєте зрозуміти, якщо не знали – не суддя вирішує, потрібна стінка чи ні. Це вирішує гравець, який буде бити. І повідомляє про це судді. Сам суддя не дасть ввести м′яч в гру без свистка, якщо ця пауза потрібна саме йому: дати комусь картку, чи перевірити може комусь потрібна допомога, чи погасити якийсь конфлікт, чи готова заміна, чи ще щось. Як ви розумієте, такого перед голом Матвієнка не було, тому від себе давати команду на удар по свистку у Шандора не було жодної причини.

Прошу всіх зрозуміти одну дуже просту річ, яку повторює вам користувач Wouah (ми не знайомі). Я розумію, що для когось це може бути дуже неочікувано, але ніде в Правилах немає вимоги, що штрафний і вільний удари розігруються суворо по свистку! Навпаки, їх можна розігрувати без свистка, якщо атакуюча команда так хоче! Є вимога, що гравці команди мають бути не ближче 9,15 м, але вже давно рекомендації для суддів встановили, що це працює проти атакуючої команди. Тому і можна ввести м′яч швидко не чекаючи, поки всі відійдуть, тому що свистка і не повинно бути! Просто зрозумійте, що за відсутності свистка захист ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ відходити, але атака НЕ ЗОБОВ'ЯЗАНА чекати. От на цьому багато хто плутається. Свисток має бути тільки тоді, коли гравець атакуючої команди САМ попросив суддю прибрати заважаючих, за виключенням нюансу з заважанням введеню м′яча в гру, про який я говорив на прикладі Гудйонсена. Або тоді, повторюся, коли судді самому потрібна пауза в грі. Звісно, про це сидячі на наваленій купі красавчєкі не розкажуть. Бо не знають. Ну, то таке, не вперше. А те що Ступар десь там помітив методологічну помилку… Знаєте, є експерти прошахтарські, яким ми всі ставимо діагнози, а є продинамівські. Отож.

Також додам з приводу того, як саме судді показують, що удар по свистку. Чіткого жесту для цього в правилах немає, тому в кожного судді може бути трохи по своєму. Загальне одне – суддя підіймає руку зі свистком, пальцями іншої руки чітко показує на свисток і при цьому обертається навкруги, щоб побачити могли всі. Ну і проговорюють, звісно. Принаймні так роблять там, де грав я.

Якщо у вас склалося враження, що я адвокатую Шахтар, то я з цим нічого не зроблю, справа ваша. Для мене очевидно, що гол чистий, і я намагався вам це показати. А також те, що такий гол це в принципі не дивина в професійному футболі, а усього лише результат чиєїсь помилки, чийогось незнання правил, ну а чиєїсь кмітливості.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

03.08.2023, 22:21
auto-zdes-dinamo-zdes2
Статус:
Наставник (2750 комментариев)
Подписчиков:
3
Медали:
Топ-матчи
Лига чемпионов Боруссия Д ПСЖ 1 : 0 Закончился
Чемпионат Англии Челси Тоттенхэм - : - 2 мая 21:30
Лига Европы Марсель Аталанта - : - 2 мая 22:00
Рома Байер - : - 2 мая 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть