Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Список ФФУ: 30 імен - хто ці люди?

2012-11-29 11:05 До найближчого офіційного матчу у відборі на чемпіонат світу 2014 збірної України залишилося менше чотирьох місяців. ...

До найближчого офіційного матчу у відборі на чемпіонат світу 2014 збірної України залишилося менше чотирьох місяців. 22 березня 2013 в Польщі наша національна команда вже під керівництвом нового фахівця спробує зачепитися за шанси пробитися у фінальну частину чемпіонату світу, що пройде в Бразилії. Завдання, честно кажучі, складно здійсненне, і навряд чи знайдеться тренер високого класу, який з ходу погодиться стати біля керма команди, перед якою стоять великі завдання, але яка має не настільки великий потенціал.



Якщо бути відвертими, Україна не володіє такою армією гравців, щоб на кожен матч можна було вигадувати окремі схеми гри, випустивши, наприклад, більш атакуючий або оборонний склад. Як правило, в групі претендентів на потрапляння до збірної України - 22-25 футболістів, імена яких змінюються дуже і дуже рідко. Чекати поповнень в головну команду нашої країни доводиться дуже довго і, як правило, приходить це поповнення з молодіжної команди, де Павло Яковенко робить все можливе, щоб зробити з учорашніх хлопчиськ готових бійців.

Не дивно, що англієць Харрі Реднапп віддав перевагу потопаючому в Прем'єр-лізі КПР, перед яким хай і не стоять завдання настільки значущі, як перед збірною України, але в клубі, як відомо, завжди можна придбати футболіста на ту чи іншу позицію, витягнути молодого гравця з резерву або, врешті-решт, награти виконавця на новій для нього позиції. А що в збірній? .. Вибору тут особливого немає - доводиться працювати з тим матеріалом, який готує клубний тренер, а він у нас воліє товар закордонний.

Учора в Будинку футболу на черговому Виконкомі перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов, відповідаючи на запитання журналістів, повідав про якийсь список з прізвищами 30 претендентів на посаду головного тренера збірної України. За словами Анатолія Володимировича, в розширеному списку Комітету збірних присутній рівну кількість вітчизняних і зарубіжних тренерів, кандидатури яких найближчим часом будуть розглядатися Федерацією з можливістю подальшого співробітництва. Список підбирався і визначався главою Комітету збірних Михайлом Фоменком, відомим фахівцем, ім'я якого також присутній в переліку можливих кандидатів ...

Давайте спробуємо розібратися, як складався «тренерський список» і чиї імена були до нього внесені. І якщо з вітчизняним тренерами більш-менш все ясно (тут і в пошуках битися не треба, необхідно просто відкрити свій телефонний довідник), то пошук іноземного тренера зайняв у керівництва ФФУ, скоріш за все, чимало часу. Підемо по тому ж шляху і спробуємо визначити всіх іноземних тренерів, які в перспективі могли б стати біля керма збірної.

Заходимо на популярний німецький сайт Тransfermarkt.de, який володіє багатою картотекою всіляких футболістів, тренерів, агентів та інших футбольних функціонерів. У пошуку вбиваємо «безробітні тренери» і тиснемо «пуск». Таких виявляється більше тисячі, але не цураємось монотонної роботи і обробляємо весь список. Відкидаємо маловідомі і підозрілі кандидатури (типу Патріка Макаки з Нігерії) і отримуємо досить таки великий список безробітних фахівців, багато з яких в свій час домагалися успіху не тільки з клубами, але і зі збірними, і донині вважаються провідними тренерами у всьому світі.

Відкидаємо також і нереальні варіанти, як, наприклад, з екс-тренером «Барселони» Пепом Гвардіолою, який заявляв раніше про те, що не має наміру працювати зі збірними командами, якщо це тільки не буде Бразилія. Прибираємо із списку і Мирона Маркевича, якого не розглядає ФФУ, і Миколу Павлова, який відмовився від можливості тренувати збірну.

З урахуванням спрямованості керівництва ФФУ на досвідчених і навчених досвідом фахівців (беремо до уваги фігурували до цього прізвища Харрі Реднаппа і Свена-Йорана Ерікссона), отримуємо більш-менш ясну картину, з якої вимальовуються такі, головні, кандидатури:

Свен-Йоран Ерікссон, Швеція (нинішнє місце роботи - Теро Саса, Таїланд) - 64 роки

Досвід роботи з клубами: «Дегерфорс», «Гетеборг», «Бенфіка», «Рома», «Фіорентина», «Сампдорія», «Лаціо», «Манчестер Сіті», «Ноттс Каунті», «Лестер».
Досвід роботи зі збірними: Англія, Мексика, Кот-д'Івуар.


Фелікс Магат, Німеччина (без клубу) - 59 років

Досвід роботи з клубами: «Гамбург», «Нюрнберг», «Вердер», «Штутгарт», «Айнтрахт», «Баварія», «Вольфсбург», «Шальке».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.

Берт ван Марвейк, Голландія (без клубу) - 60 років

Досвід роботи з клубами: «Мессен», «Фортуна», «Фейєноорд», «Боруссія» Д.
Досвід роботи зі збірними: Голландія (52 матчі)


Бернд Шустер, Німеччина (без клубу) - 52 роки

Досвід роботи з клубами: «Фортуна», «Кельн», «Херес», «Шахтар», «Леванте», «Хетафе», «Реал» Мадрид, «Бешикташ».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Луїс Феліпе Сколарі, Бразилія (без клубу) - 64 роки

Досвід роботи з клубами: «Греміо», «Юбіло», «Палмейрас», «Крузейро», «Челсі», «Бунедкор».
Досвід роботи зі збірними: Бразилія, Португалія.


Авраам Грант, Ізраїль (без клубу) - 57 років

Досвід роботи з клубами: «Хапоель» Петах Гарбуз, «Маккабі» Тель Авів, «Маккабі» Хайфа, «Портсмут», «Челсі», «Вест Хем», «Партизан».
Досвід роботи зі збірними: Ізраїль.


Отто Рехагель, Німеччина (без клубу) - 74 роки

Досвід роботи з клубами: «Кіккерс», «Вердер», «Боруссія» Д., «Армінія», «Фортуна», «Баварія», «Кайзерслаутерн», «Герта».
Досвід роботи зі збірними: Греція (107 матчів).

 Серед цих сімох фахівців слід виділити, звичайно ж, названого в числі кандидатів Ерікссона, який нині працює в одному з таїландських клубів і горя не знає. До речі, хто говорив після того, як було оголошено про можливе призначення на пост головного тренера збірної України Марчелло Ліппі, що, мовляв, цьому фахівцю доведеться відвалити чималий гонорар, то що вже говорити про Ерікссона! Як відомо, в таїландський футбол зараз вливаються великі гроші, і у шведського фахівця у контракті також чимало нулів. От тільки якщо з Ліппі був один вагомий аргумент, який вже працює в нашій країні (натяк на П'єрлуїджі Колліну), то чим привернути екс-наставника збірної Англії - поки що не зовсім ясно.

До того ж, Ерікссон після роботи з родоначальниками футболу давно не привертає до себе інтересу. Його робота в «Ноттс Каунті» і «Лестері» зайвий раз підтверджують думку, що золоті роки шведа далеко позаду. Була спроба Свена зарекомендувати себе зі збірною Кот-д'Івуару на чемпіонаті світу 2010, але його досвід там також виявився марний. У свої 64 роки Ерікссон, судячи з усього, задумався про благополучну пенсії, тільки цим можна виправдати його контракт з «Теро Саса».

 Інша справа Фелікс Магат! Пройшов школу німецького футболу від низів турнірної таблиці до чемпіонських висот. «Німецька дисципліна - ось, що необхідно українським футболістам», - часто чується в нашій країні, і якраз це може дати збірної України Магат, досвіду у якого не віднімати. Те ж можна сказати і про екс-наставника збірної Голландії Берт ван Марвейк. Так, провалився на Євро-2012, але як вистрілив на ЧС-2010, де в рівній фінальної боротьбі поступився лише іспанцям!

 Чим не варіант Бернд Шустер? Ще один німець, який вже мав досвід роботи в Україні. І домовитися з екс-наставником мадридського «Реала» було б легше простого. От тільки зі збірними колишній наставник «Шахтаря» не працював, та й вік німця не дозволяє говорити про те, що Шустер володіє достатнім досвідом.

 Як варіант існують кандидатури Луїса Феліпе Сколарі і Отто Рехагеля. У цьому списку ці два фахівці - найтитулованіші. Перший приводив Бразилію до чемпіонства на Мундіалі, другий робив чемпіоном Європи скромну збірну Греції. Правда, вік Рехагеля, який після Греції встиг відпрацювати з німецькою «Гертою», говорить, скоріше про те, що пора вже задуматися про заслужену пенсію.

 Авраам Грант здається чи не оптимальною кандидатурою. Російську мову знає, з українським футболом знайомий, досвід роботи з великою командою є, працював зі збірною своєї країни! Ось тільки кваліфікація цього фахівця поки що залишає багато питань. Особливих успіхів ізраїльтянин так і не добився, а в останній раз не дуже добре виходила у нього робота з сербським «Партизаном».

 Оптимальною здається на пост наставника збірної кандидатура Лорана Блана, хорошого друга Андрія Шевченка, що може позитивно вплинути на переговори з французом. Молодий, спраглий великих перемог, авторитет у світовому футболі і дуже, я б сказав, украй талановитий фахівець, що доводив з «Бордо»! Є й досвід, нехай і гіркий, роботи з національною командою Франції, яка запам'яталася українським уболівальникам за Євро-2012. Ця кандидатура на сьогоднішній день виглядає краще за всіх інших.

Лоран Блан, Франція (без клубу) - 47 років

Досвід роботи з клубами: «Бордо».
Досвід роботи зі збірними: Франція.

 З «молоді» можна відзначити й інших тренерів, які поки що тільки набираються досвіду.

Рууд Гулліт, Голландія (без клубу) - 50 років

Досвід роботи з клубами: «Челсі», «Ньюкасл», «Фейєнорд», «ЛА Гелексі», «Терек».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Міхаель Скіббе, Німеччина (без клубу) - 47 років

Досвід роботи з клубами: «Боруссія» Д., «Байєр», «Галатасарай», «Айнтрахт», «Герта», «Кардемір».
Досвід роботи зі збірними: Німеччина (асистент тренера).


Гордон Страчан, Шотландія (без клубу) - 55 років

Досвід роботи з клубами: «Кавентрі», «Саутгемптон», «Селтік», «Міддлсбро».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Глен Ходдл, Англія (без клубу) - 55 років

Досвід роботи з клубами: «Челсі», «Свіндон», «Саутгемптон», «Тоттенхем», «Вулверхемптон».
Досвід роботи зі збірними: Англія (19 матчів).


Деліо Россі, Італія (без клубу) - 52 роки

Досвід роботи з клубами: «Дженоа», «Лечче», «Аталанта», «Лаціо», «Палермо», «Фіорентина» та інші.
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Ернесто Вальверде, Іспанія (без клубу) - 48 років

Досвід роботи з клубами: «Атлетик», «Еспаньол», «Олімпіакос», «Вільярреал».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Роберто Ді Маттео, Італія (без клубу) - 42 роки

Досвід роботи з клубами: «МК Донс», ВБА, «Челсі».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.

Але їх імена - більше з області фантастики. У цілому не можна не погодитися зі словами Юрія Розанова, сказаними в програмі «Великий футбол», який вважає, що збірній потрібен молодий наставник, ватажок, який здатний організувати банду, налаштувати її на бій з будь-яким суперником. Тонкий психолог, який би міг налагодити мікроклімат. Як приклад, Славен Біліч, який нині працює в московському «Локомотиві», а раніше прославився по роботі зі збірною Хорватії. Але повернемося до нашого списку.

Нижче представлений перелік менш відомих фахівців, багато з яких на даний момент є безробітними або контракт яких з клубом закінчується найближчим часом. Як наприклад, Фатіх Терім з турецького «Галатасарая».


Фатіх Терім, Туреччина («Галатасарай») - 59 років

Досвід роботи з клубами: «Анкарагучу», «Галатасарай», «Фіорентина», «Мілан».
Досвід роботи зі збірними: Туреччина (61 матч).


Клаус Топпмеллер, Німеччина (без клубу) - 61 рік

Досвід роботи з клубами: «Айнтрахт», «Бохум», «Байєр», «Гамбург», «Кайзерслаутерн» та інші.
Досвід роботи зі збірними: Грузія (16 матчів).


Альберто Малезані, Італія (без клубу) - 58 років

Досвід роботи з клубами: «К'єво», «Фіорентина», «Парма», «Верона», «Модена», «Панатінаїкос», «Емполі», «Сієна», «Болонья», «Дженоа».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Хав'єр Ірурета, Іспанія (без клубу) - 64 роки

Досвід роботи з клубами: «Расинг», «Атлетик», «Реал Сосьєдад», «Сельта», «Депортіво», «Бетіс», «Сарагоса».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Хав'єр Клементе, Іспанія (без клубу) - 62 роки

Досвід роботи з клубами: «Атлетик», «Еспаньол», «Атлетіко», «Бетіс», «Реал Сосьєдад», «Марсель», «Спортінг» Хіхон, «Вальядолід» та інші.
Досвід роботи зі збірними: Іспанія (13 матчів), Сербія (15 матчів), Іран, Камерун (8 матчів).


Кенні Далгліш, Шотландія (без клубу) - 61 рік

Досвід роботи з клубами: «Ліверпуль», «Блекберн», «Ньюкасл», «Селтік».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Кевін Кіган, Англія (без клубу) - 61 рік

Досвід роботи з клубами: «Ньюкасл», «Фулхем», «Манчестер Сіті».
Досвід роботи зі збірними: Англія (11 матчів).

Думається, з 22 поданих кандидатур ми вгадали як мінімум 90% з тих, хто потрапив у «закордонний» список керівництва ФФУ, а це, за словами Анатолія Попова, близько 15 фахівців.

Довго мучитися не потрібно, щоб скласти список з фахівців вітчизняних. Це вже озвучені Миколою Фоменко імена: Семен Альтман, Юрій Калитвинцев, Леонід Буряк, Олексій Михайличенко, Олександр Заваров і Павло Яковенко, а також можливі, «вільні» кандидатури. Звичайно, сюди можна було б вписати і Юрія Максимова з донецького «Металурга», і Олега Лужного з «Таврії», і Романа Григорчука з «Чорноморця», але давайте дивитися правді в очі ... Якщо вони і будуть розглядатися - то тільки як пожежний варіант.

Михайло Фоменко, Україна (без клубу) - 64 роки

Досвід роботи з клубами: «Динамо» Київ, ЦСКА Київ, «Металіст», «Таврія», «Салют».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Семен Альтман, Україна (без клубу) - 66 років

Досвід роботи з клубами: «Динамо» Москва, «Зімбру», «Металург» Донецьк, «Чорноморець», «Іллічівець», «Промінь», «Таврія».
Досвід роботи зі збірними: Україна (асистент тренера).


Сергій Ковалець, Україна (без клубу) - 44 роки

Досвід роботи з клубами: ФК «Львів», «Олександрія», «Оболонь» Київ, «Татран», «Металург» Запоріжжя.
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Юрій Калитвинцев, Україна (без клубу) - 44 роки

Досвід роботи з клубами: «Закарпаття», «Динамо Київ-2».
Досвід роботи зі збірними: Україна U-19 (5 матчів), Україна (8 матчів)


Леонід Буряк, Україна (без клубу) - 59 років

Досвід роботи з клубами: «Нива», «Чорноморець», «Динамо» Київ, «Олександрія».
Досвід роботи зі збірними: Україна (14 матчів).


Олексій Михайличенко, Україна («Динамо» Київ) - 49 років

Досвід роботи з клубами: «Динамо» Київ.
Досвід роботи зі збірними: Україна U-21, Україна (21 матч).

Володимир Безсонов, Україна (без клубу) - 54 роки

Досвід роботи з клубами: ЦСКА Київ, «Зоря», ФК «Харків», «Дніпро».
Досвід роботи зі збірними: відсутній.


Олександр Заваров, Україна (без клубу) - 51 рік

Досвід роботи з клубами: «Віль», «Астана», «Металіст», «Арсенал» Київ.
Досвід роботи зі збірними: Україна (1 матч).

Павло Яковенко, Україна (Україна U-21) - 47 років

Досвід роботи з клубами: «Хімки», «Кубань».
Досвід роботи зі збірними: Україна U-21 (45 матчів).

Таким чином, ми отримали 31-го тренера в списку, які могли б очолити нашу збірну найближчим часом. Протягом 5-7 днів Анатолій Коньков і його помічники оброблять свій список і видадуть на гора остаточний варіант, з яким доведеться попотіти представникам ФФУ (хотілося б сподіватися).

Хто стане наступним тренером збірної - можливо, хтось з цього списку фахівців. Але призначати нового керманича збірної України необхідно якнайшвидше, бо час, як пісок крізь пальці, невблаганно йде, і чим більше ми його витрачаємо на пошуки нового імені, тим менше шансів, що національну збірну України очолить фахівець високого рівня!

За матеріалами sport.ua

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

29.11.2012, 11:05
29.11.2012, 11:05
126531 2 prosto_tak, bva1971-71
Vano84
Автор:
(Vano84)
Статус:
Начинающий писатель (177 комментариев)
Подписчиков:
0
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Чемпионат Франции Брест Нант 0 : 0   4 мая 22:00
Чемпионат Украины Полесье Заря - : - 5 мая 13:00
Чемпионат Италии Кальяри Лечче - : - 5 мая 13:30
Чемпионат Испании Осасуна Бетис - : - 5 мая 15:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть