Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Зайві в "Динамо", або Кого ще треба придбати

2013-07-09 13:53 Із появою нових гравців у стані київського клубу виник дисбаланс. За останні два роки трансферна діяльність ...

Із появою нових гравців у стані київського клубу виник дисбаланс.

За останні два роки трансферна діяльність київського "Динамо" набула чималого розмаху. Президент столичного гранда Ігор Суркіс не тільки витрачає кошти на новачків, а й активно розлучається з тими, хто, на думку Олега Блохіна, не відповідає рівню його команди.

Проте цього сезону у складі киян виник певний дисбаланс, адже команду поповнювали винятково футболісти групи атаки (Ленс, Мбокані, Бельханда), а залишали в більшості своїй оборонці - Михалик, Тайво, Люлька. Зважаючи на це, "Український футбол" вирішив проаналізувати склад киян і визначити найбільш та найменш проблемні позиції у стані бронзового призера української першості.

Воротарі

Мабуть, найменше запитань викликає саме позиція голкіпера, адже в розпорядженні Олега Блохіна є троє сильних виконавців - Максим Коваль, Олександр Шовковський та Георгій Бущан. Наразі коуч киян віддає перевагу молодому, але надійному Максиму Ковалю. Другим номером вважається найдосвідченіший Олександр Шовковський. Попри свої 38 років, він продовжує залишатися одним із найкращих кіперів України, тож може безболісно замінити Максима в рамці. Зовсім юний Георгій Бущан робить лише перші кроки в дорослому футболі, проте вже зараз подає великі надії. У майбутньому повинен скласти серйозну конкуренцію за місце у стартовому складі.

Захисники

Лінію захисту можна вважати ахіллесовою п’ятою динамівців. У минулому, провальному для "біло-синіх", сезоні захисна ланка була чи не найвразливішою. Відсутність конкуренції, нестабільність деяких гравців призвели до того, що в протистояннях із прямими конкурентами за місце в Лізі чемпіонів захисні редути "Динамо" виглядали не найкращим чином. Як результат - п’ять поразок (по дві від "Шахтаря" та "Металіста" і ще одна від "Дніпра") та лише одна перемога.

Уже цього міжсезоння команду залишили Михалик, Тайво та Люлька. Македонець Попов, хоч і повернувся з оренди, але, скоріше за все, продов­жить кар’єру в іншому клубі.

Отже, на сьогодні в розпорядженні Олега Блохіна всього п’ятеро (!) захисників, не рахуючи футболістів молодіжного складу. Для претендента на чемпіонське звання - це не те що мало, це взагалі нічого! Позиції правого та лівого захисника практично безальтернативно займають відповідно Сільва та Селін. Те ж стосується й пари основних беків Віда - Хачериді, адже рівноцінної заміни їм керівництво "Динамо" досі не знайшло. Є ще молодий Макаренко, але його брали більше на перспективу, ніж для вирішення серйозних нагальних завдань.

Як бачимо, в захисті киян справді існують проблеми, тож вирішувати їх потрібно негайно. Керівництво клубу це розуміє, відтак уже найближчим часом збирається приступити до вирішення даного питання, про що неод­норазово заявляли і президент, і головний тренер. Таким чином, чутки про перехід до табору киян Соренсена, Гранквіста, Савича, Куяте, Тремулінаса, Шера та інших не є вже такими безпідставними. Зовсім скоро хтось із них обов’язково увіллється до складу "Динамо", адже з наявними виконавцями, перепрошуємо, "динамо-машина" довго працювати не зможе.

Півзахист

Якщо в лінії захисту конкуренція поки що відсутня, то в півзахисті накопичився значний її надлишок. Після придбання Бельханда, Ленса та повернення з оренди Вукоєвича виник певний перебір виконавців. Тепер на одну позицію претендують щонайменше троє висококласних гравців. Так, на позиції опорника Олег Блохін може розраховувати зразу на 6-х виконавців: Мігеля Велозу, Дениса Гармаша, Лукмана Аруну, Огнена Вукоєвича та Сергія Сидорчука. Є ще також Андрій Богданов, але, за словами головного тренера, цього сезону Андрій гратиме на правах оренди в іншому клубі. Виходячи з контрольних поєдинків та досвіду минулого сезону, найбільше шансів стати футболістом основного складу мають португалець Велозу та українець Гармаш. Лукману Аруні все частіше тренер довіряє місце ближче до атаки. Це означає, що Вукоєвич і Сидорчук будуть скоріше футболістами для глибини лави запасних. Можливо, до них приєднається ще й Аруна, якщо динамівці оберуть більш атакувальну модель гри.

На правому фланзі півзахисту, крім Гусєва, Мехмеді (хоча його рідна позиція - відтягнутий форвард, у "Динамо" його Блохін використовує саме на правому фланзі), з’явився ще й Ленс. Голландець - гравець більш універсальний і може діяти по всьому фронту атаки. Та, бачиться, Джермейна брали для підсилення все ж таки правого флангу, де нестабільний Мехмеді та немолодий Гусєв неспроможні якісно виступати впродовж усього сезону.

Ліворуч грає Ярмоленко, Дуду та молодий Цуріков. Тут усе без змін, якщо порівнювати з минулим чемпіонатом. Андрій Ярмоленко є провідним гравцем "біло-синіх", який прогресує шаленими темпами. Його кандидатура на цій позиції - недоторканна. Дуду та Андрія Цурікова Олег Володимирович використовуватиме для ротації складу, причому частіше на полі, прогнозуємо, з’являтиметься саме бразилець, адже йому довіряють більше. За необхідності туди можуть перевести ще й Сергія Сидорчука, але його рідна позиція - гра під нападниками.

Нарешті центр півзахисту. Кому віддасть перевагу керманич "Динамо"? Судіть самі: на так звану "десятку" претендували відразу семеро гравців. Той же Сергій Сидорчук, Олександр Алієв, Владислав Калитвинцев, Роман Безус, Ніко Кранчар, Юнес Бельханда та Віталій Буяльський! Якщо Олег Блохін й надалі впроваджуватиме схему 4-2-3-1, то вакантне місце дістанеться лише одному. Чомусь здається, що саме марокканському новачку Юнесу Бельханді, адже брали його не за красиві очі. Його дублерами, скоріше за все, стануть Ніко Кранчар і Роман Безус (якщо, звісно, хорват погодиться на роль запасного й не залишить столичний клуб). У всіх інших зіграти на цій позиції шансів практично немає.

Тому й не дивно, що Алієва вже перевели в дублюючий склад, Калитвинцева віддали в оренду чеському "Словану" (де грає ще один півзахисник "Динамо" Сергій Рибалка). А ось молодим Віталію Буяльському та Сергію Сидорчуку доведеться підтримувати форму або в дублюючому складі, або в "Динамо-2". Грати в основі вони зможуть хіба що в товариських зустрічах і на ранніх стадіях Кубка України.

Напад

Після придбання Мбокані, в атакувальній ланці киян нарешті з’явився вибір. Тепер, окрім Брауна Ідейє та вічно перспективного Артема Кравця, Олег Блохін матиме у своєму розпорядженні й забивного голеадора. Придбання конголезця було необхідним не тільки з точки зору підсилення нападу, а й створення на цій позиції потужної конкуренції. Адже тренерський штаб і керівники "Динамо" доб­ре запам’ятали, як натужно грала їхня команда за відсутності Ідейє. Тепер цей недолік виправлено, й Олег Володимирович може розраховувати зразу на трьох виконавців. Щоправда, "наконечником" команди ми більше бачитимемо Мбокані та Ідейє. Кравець виконуватиме роль запасного гравця (я спеціально не згадав про Артема Мілевського, на якого в столиці України вже давно не розраховують).

Отже, попри витрачені за 2 роки понад 60 мільйонів євро, в "Динамо" й досі є певні проблеми зі складом. Лінія захисту залишається найслабшою ланкою в команді, не підсиливши яку, про чемпіонські амбіції й годі говорити. Та якщо із захистом усе більш-менш ясно, то в півзахисті виник перебір виконавців. Ігорю Суркісу разом із Олегом Блохіним доведеться проробити колосальну роботу, щоби досягти нормального збалансування складу майже на кожній із позицій.


Роман КИРІЄНКО, "Український футбол".

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

09.07.2013, 13:53
KontuR
Автор:
(KontuR)
Статус:
Начинающий писатель (91 комментарий)
Подписчиков:
4
Медали:
Выбор редакции × 3
Топ-матчи
Лига чемпионов Реал Бавария 2 : 1 Закончился
Чемпионат Украины Колос Заря - : - 9 мая 15:30
Лига Европы Аталанта Марсель - : - 9 мая 22:00
Байер Рома - : - 9 мая 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть