Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Бої за прапор (ВІДЕО)

2013-10-29 16:44 Respect – це англійське слово за останні роки вкорінилося в сучасний футбол. Європа вчить толерантності та ...

Respect – це англійське слово за останні роки вкорінилося в сучасний футбол. Європа вчить толерантності та поваги до свого суперника. Цьогоріч Європа позбавила харківський «Металіст» права змагатися в найпрестижнішому клубному турнірі. Невже це стало причиною того, що клуб забув слово Respect?

9 жовтня 2013 року ФК «Карпати» офіційно повідомив, що червоно-чорний прапор прирівнюється із зелено-білим. Ці кольори стають офіційними символами клубу. У переддень матчу між ФК «Металістом» та ФК «Карпати» на сайті харків’ян з’явилося повідомлення, адресоване до уболівальників. У ньому йшлося про те, що на стадіон можна буде проносити банери та прапори з клубною символікою. Зважаючи на відоме, раніше чітко і неодноразово задеклароване ставлення очільників Харкова та області, а також футбольного клубу «Металіст» до червоно-чорних кольорів, здавалось би, що повідомлення з офіційного сайту ФК «Металіст» вирішує усі проблеми. На жаль, так не сталося. 


Організаційна нарада перед матчем розпочалася в суботу, о 10-ій ранку, в одному з приміщень стадіону «Металіст». Адміністратори команд визначали кольори ігрових форм, арбітри висловлювали свої побажання щодо поведінки гравців. Усе відбувалося тихо і спокійно аж поки не піднялося питання червоно-чорних прапорів, які, безперечно, долали кілометри разом з львівськими фанами. 

Делегат ФФУ Віктор Безсмертний сказав, що йому відомо про офіційний статус такого прапору і не висловлював жодних заперечень. Однак представники ФК «Металіст» одразу ж заявили, що червоно-чорні кольори на їхньому стадіоні заборонені. В якості підтвердження своїх слів вони продемонстрували копію листа з ФФУ, в якому перший заступник комітету з питань стадіонів та безпеки Олександр Чуваєв зазначає: «Інформую, що сьогодні, згідно з посібником FARE червоно-чорні прапори внесені до тих символів, які заборонено використовувати під час проведення футбольних матчів». 

Очевидно, ФК «Металіст» готувався до приїзду фанатів зі Львова і заздалегідь вирішив прикрити свою позицію сумнівним документом. У чому ж можуть полягати сумніви, якщо на листі красується герб ФФУ, а підписав його один з чиновників? Справа в тому, що представник самого FARE Павло Клименко уже кілька десятків разів в інтерв’ю наголошував одне й те ж: організація FARE не має права щось забороняти. Окрім цього, за використання червоно-чорних прапорів ще жодного разу, на жодному стадіоні і до жодного клубу не були накладені санкції. Щодо посібника FARE, то Павло Клименко називає червоно-чорний прапор «маркером», поруч з яким іноді можуть знаходитися інші символи, заборонені. Натомість на сам прапор заборони ніхто не накладав. 

Що ж виходить? ФК «Металіст» звертається до ФФУ; федерація, в свою чергу, переводить стрілку на FARE, представник якого вичерпно пояснює ситуацію. У цьому «несправному телефоні» ФК «Металіст» було вигідно скористатися не істиною, а власними дискримінаційними поглядами. Саме дискримінаційними, адже ФК «Металіст» обмежив права уболівальників «Карпат», спираючись лише на упереджене ставлення до кольорів. Пахне «дискримінацією», «расизмом»? Окрім цього пахне ще й неповагою, адже попри історичну складову, червоно-чорні кольори є офіційними клубними символами «Карпат». Нема сумнівів у тому, що ФК «Металіст» рано чи пізно повернеться до Ліги Чемпіонів. Їхнім суперником може стати «Байер» чи «Мілан». Фанати цих клубів привезуть до Харкова червоно-чорні, клубні, прапори. Чи в такому випадку спецпідрозділ «Беркута» наважиться зайти в гостьовий сектор зі спробами їх здерти? Саме такий гостинний прийом чекав на сотню фанатів «Карпат», але це станеться згодом, після початку самого матчу. 

Повернімося на організаційну нараду. Отримавши листа Віктор Безсмертний не став полемізувати і заявив, що проносити червоно-чорні прапори на суботній матч заборонено. Однак згодом, після розмови з представниками федерації та керівництвом клубу, делегат ФФУ звернувся до офіцера безпеки ФК «Карпати», зазначивши, що він не забороняє пронесення на стадіон червоно-чорних прапорів. Також Віктор Безсмертний повідомив, що проведе розмову з представниками міліції з метою уникнення конфліктів. Здавалось, що на цьому інцидент вичерпається, але для ФК «Металіст», схоже, закони не писані. 

Проігнорувавши звернення делегата ФФУ, на вході до стадіону один з керівників стюардів звернувся до фанатів «Карпат», демонструючи листа, за його словами від УЄФА.

 
Стюарда підтримав представник клубної служби безпеки, який запропонував фанатам «скласти зброю», точніше, залишити червоно-чорні прапори та шалики на вході. Ясна річ, жоден з фанатів «Карпат» прапора не здав. Хлопці та дівчата, хоч і молоді, але калачами виявилися тертими. Три ряди охорони та перевірок не виявили «забороненої» символіки, тож перед самим початком матчу на фан-секторі з’явилося кілька червоно-чорних прапорів. 

З усього стадіону, наче мурахи, до гостьового сектору почали збігатися стюарди. Фанати «Карпат» спершу переконували «людей в маніжках» у тому, що це клубні кольори і забороняти їх ніхто права не має. Той самий стюард, який демонстрував фанатам «лист від УЄФА» звернувся до офіцера безпеки з наполегливим проханням зняти прапор, бо це «вказівка керівництва, директора клубу». 

 

 
В цей час до сектору підійшов делегат ФФУ Віктор Безсмертний, який звернувся до стюардів з проханням залишити сектор. Карпатівські фани відмовилися віддавати прапори стюардам, стюарди відмовилися йти з сектора, вкотре проігнорувавши звернення делегата матчу. 

ФК «Металіст» перейшов до радикальних дії: на секторі з’явилися бійці «Беркута». Відповідно до регламентних документів «Беркут» має право пройти на сектор виключно після письмового звернення офіцера безпеки приймаючої сторони, якщо є небезпека масових заворушень. Чи можна розглядати атаку стюардів на фанатів «Карпат» масовим заворушенням? На думку ФК «Металіст», можна.

 

 
Тиск, штовханина, удари в голову кільком найактивнішим фанам та погрози на кшталт «ви з Харкова не виїдете», змусили на деякий час сховати прапори. Повноцінно уболівати за улюблену команду заважали і стюарди, які оточили фанів щільним кільцем, не даючи змоги бодай якось підійти до краю трибуни. Правда, вже у другому таймі львів’яни вкотре «засвітили» прапори – стюардам знову не вдалося їх забрати.

 

 
Фани «Карпат» зберегли прапори, але це не означає, що подібна ситуація не повториться на інших стадіонах. Зважаючи на це, а також з метою забезпечити своїм фанатам можливість повноцінно підтримувати команду на українських стадіонах, ФК «Карпати» вже найближчим часом звернеться до КДК ФФУ з заявою про протиправні дії організаторів матчів (ФК «Металіст» та правоохоронні органи) щодо неналежного забезпечення громадського порядку на стадіоні та вчинення протиправних дій: побиття фанатів та намагання вилучити в них клубну символіку. Окрім цього ФК «Карпати» звернеться до органів Прокуратури зі скаргою на дії представників правоохоронних органів, які, на думку ФК «Карпати», перевищили свої повноваження. Нарешті, клуб звернеться до ФФУ за роз’ясненнями та наданням чіткої і конкретної відповіді: «Чи мають право організатори футбольних матчів (клуби, офіційні особи ФФУ, представники правоохоронних органів) забороняти клубну символіку і якщо так, то на якій підставі?».


Інформаційний центр ФК «Карпати», www.fckarpaty.lviv.ua

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

29.10.2013, 16:44
FCKLandFCDK
Автор:
(FCKLandFCDK)
Статус:
Начинающий писатель (106 комментариев)
Подписчиков:
2
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Монпелье Нант 1 : 1   26 апреля 22:00
Чемпионат Украины Минай Черноморец - : - 27 апреля 13:00
Днепр-1 Динамо - : - 27 апреля 13:00
Чемпионат Англии Вест Хэм Ливерпуль - : - 27 апреля 14:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть