Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Черкаський футбол: невже знову “гуд бай”?

2017-05-01 22:10 Історія професіонального футболу Черкащини – це історія стрімких злетів та не менш гучних падінь та поневірянь ...

Історія професіонального футболу Черкащини – це історія стрімких злетів та не менш гучних падінь та поневірянь команди майстрів міста Черкаси.

Останнім часом спостерігається бажання місцевої влади підтримати розвиток футболу в області. Особливо це стосується почесного президента «Футбольного клубу «Черкаський Дніпро» Анатолія Васильовича Бондаренка.

Однак благих намірів не достатньо для утримання професіональної команди та інфраструктури на належному рівні.

Не виключено, що незабаром вболівальники стануть свідками чергової трагічної події в історії футболу міста і області. Все розвивається за звичною схемою: новий інвестор витягує футбольний клуб із боргової ями, вкладає значні власні кошти (трансфери футболістів, проведення навчально-тренувальних зборів, клубна інфраструктура), команда зупиняється за крок до виходу в Прем’єр-лігу, міська та обласна влада не виконують обіцянки та домовленості – клуб припиняє своє існування.

Історія №1: Григорій Коломієць («Дніпро» Черкаси, 1992-1994 рр.)

Після закінчення сезону 1991 року стало відомо, що головна черкаська команда збанкрутіла. Завод «Фотоприлад», який з 1967 року ніс основний тягар витрат, пов’язаних з існуванням футбольної команди майстрів, у нових економічних умовах втратив ринки збуту. Постало питання про розпуск команди майстрів. Проте у вирішальний момент підставила своє плече виробничо-комерційна фірма «Черкаський бізнес-центр» на чолі з Григорієм Дмитровичем Коломійцем, яка і стала засновником професіонального клубу. «Дніпро».

Команда стає переможцем чемпіонату України серед команд другої ліги в сезоні 1992/93 рр. Команда, основу якої складають вихованці черкаського футболу, успішно стартує у новому сезоні, і на зимову перерву йде в якості одноосібного лідера першолігових змагань та в ролі головного претендента на вихід до вищої ліги.

Проте вже до весни 1994 року успішне спільне українсько-польсько-американське підприємство завод шампанських вин «Італіано в Україні», яке було основним спонсором футбольного клубу, під тиском влади і фіскальних органів було визнано банкрутом, а Григорій Коломієць змушений був відмовитися від фінансування футбольного клубу.

Історія №2: Олександр Гуринович (ФК «Черкаси», 1996-2001 рр.)

У липні 1995 року за участі міськвиконкому було створено державне підприємство ДКП ФК «Дніпро» (виходячи із сьогоднішнього розвитку подій, у червні 2017 року може запрацювати аналогічний проект під назвою МФК «Черкаси»). Масовий від’їзд кращих гравців та фінансова скрута міцно утримували дніпрян на дні турнірної таблиці. Команда «назбирала» всі мислимі і немислимі антирекорди. Апогею було досягнуто в Алчевську, де черкащани поступилися місцевій “Сталі” 0:11.

У середині вересня 1996 року було зареєстроване акціонерне товариство закритого типу ФК «Черкаси», засновниками якого стали Черкаська продовольча компанія та «Нафтаенерго» (Сергій Миколайович Подобєдов). Президентом футбольного клубу став 40-річний бізнесмен, президент ЧПК (Черкаський м’ясокомбінат) Олександр Олександрович Гурінович.

Уболівальники зберігають спогади про два сезони 1998/99 та 1999/00 років, коли ФК «Черкаси» своєю грою викликав повагу футбольної України. Двічі ФК «Черкаси» перебував за крок від Вищої ліги, але «турботлива рука» ПФЛ поставила шлагбаум на шляху до еліти: спочатку черкащан змусили грати надуманий перехідний матч з івано-франківським «Прикарпаттям». А потім футбольне керівництво вирішило на один рік скоротити вищу лігу до 14-ти команд. А на місцевому рівні так і не дочекавшись обіцяного владою спеціального режиму оподаткування виробництва та виділення земельної ділянки під забудову, власник клубу вирішив припинити фінансування клубу та призупинити членство футбольного клубу в ПФЛ. Місто Черкаси на рік залишилося без професійного футболу.

Історія №3: Альберт Залялутдінов («Дніпро» Черкаси, 2005-2009 рр.)

Хоча команда на тому етапі історії черкаського футболу не ставила перед собою високих цілей, проте ситуація довкола клубу та його доля мали своє трагічне завершення.

Влітку 2005 року футбольний клуб врятував від банкрутства столичний інвестор – київська фірма САС на чолі з Альбертом Рафаелевичем Залялутдіновим. Фірма САС взяла на свій баланс ФК «Дніпро». Черкащани достроково за два тури до фінішу сезону оформили жадану перепустку до першої ліги. Президент футбольного клубу терпляче сподівався на реалізацію обіцянок влади. Проте історія мала своє сумне завершення. У травні 2009 року «Дніпро» припинив існування (почесний президент клубу – голова облдержадміністрації Олександр Володимирович Черевко). Місто Черкаси на два роки залишилося без професійного футболу.

Історія №4: Володимир Лашкул («Славутич», «Черкаський Дніпро» - з 5 листопада 2013 р.)

У листопаді 2013 року був створений виконавчий орган черкаського футбольного клубу «Славутич», який очолив голова правління ПрАТ «Україна Футбол Інтернешнл» Володимир Лашкул на той час почесний президент триразового Чемпіона Черкаської області, чотириразового володаря Кубку Черкаської області ФК «Зоря» Білозір’я. Своєчасна фінансова підтримка Володимира Лашкула врятувала клуб від неминучого банкрутства. За півтора року, уникнувши повного банкрутства, клуб отримав потужних спонсорів ПрАТ «Новокаховський річковий порт», ТМ «Імперія яхт», страхова компанія «Брокбізнес», «Банк Михайлівський», команда дійшла до півфіналу Кубка країни та впевнено виграла друголігові перегони.

На наступний рік, після завершення останнього календарного матчу чемпіонату України у місті Полтава перші особи міста й області – міський голова Анатолій Бондаренко, голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко та президент клубу Володимир Лашкул – в роздягальні стадіону у м. Полтава - привітали гравців та тренерський штаб команди з успішним завершенням сезону 2015/2016 років та пообіцяли підтримку клубу в подальшому його розвитку та утриманні інфраструктури.

«Черкаський Дніпро» досяг свого найвищого результату в новітній історії нашої держави – «срібла» чемпіонату України серед команд першої ліги. У Черкасах все частіше почали говорити про Прем’єр-лігу.

Але …, але … Атестаційний комітет Федерації футболу свідомо пішов на порушення процедури та продовжив для луцької «Волині» термін проходження атестації на наступний сезон. Попри відсутність надання фінансових гарантій клуб із Волині вольовим рішенням залишили в складі Прем’єр-ліги. Відтак, черкащани втретє у своїй історії штучно були позбавлені права перейти до вищого дивізіону.

22 листопада 2016 року було урочисто відкрито навчально-оздоровчий комплекс Білозірської академії футболу. Таким чином завершилася побудова і формування інфраструктури Корпорації «Міжнародне фізкультурно-спортивне об’єднання «Футбольний клуб «Черкаський Дніпро». Підсумки трирічної праці були зроблені під час Першого Форуму прихильників команди майстрів ФК «Черкаський Дніпро», який «відгримів» за участю керівників Федерації футболу України, Черкаської області (К.Омаргалієв, В.Коваль) і міста Черкаси (А.Бондаренко, О.Радуцький, І.Коломоєць, С.Гура та інші), а також акторів студії «Квартал-95».

Учасники Форуму були проінформовані, що Корпорація «Міжнародне фізкультурно-спортивне об’єднання «Футбольний клуб «Черкаський Дніпро», спонсори та партнери клубу з 5 листопада 2013 року вклали на утримання і розвиток клубу понад 80 мільйонів гривень. Влада і бізнес Черкащини не брали участі у фінансуванні витрат, адже засновники, спонсори та партнери клубу і до цього часу знаходяться за межами Черкаської області.

Безумовно зроблене футбольним клубом заслуговує на повагу і підтримку. Але вже відомо, що Корпорація не зможе надалі самотужки фінансувати поточні витрати на утримання команди та інвестувати кошти на подальший розвиток інфраструктури футболу в Черкаській області. Про це Лашкул В.Г. проінформував керівників області і міста ще 20 лютого 2017 року. Адже на утримання створеної інфраструктури футбольного клубу і забезпечення участі команди майстрів в змаганнях різних рівнів в середньому, щомісяця потрібно понад 1,5 млн. гривень. Дотепер такі кошти вкладаються щомісячно фактично однією особою – Лашкулом В.Г.

На даному етапі спостерігається розподіл думок і дій чиновників різних рівнів в Черкаській міській та обласній радах і Черкаській обласній адміністрації. Одна група підтримує бажання місцевої влади співпрацювати з Корпорацією та продовжувати розвивати створене. Інша група можновладців і неформальних лідерів черкаського бомонду вбачає у футбольному клубі «Черкаський Дніпро» свого найактивнішого і реального конкурента у боротьбі за розподіл бюджетних, спонсорських та інших фінансових ресурсів, які існують у місті та області.

Ця група, використовуючи пасивність місцевих керівників різних рівнів області, мріє про те, щоб Володимир Лашкул припинив свої повноваження Президента футбольного клубу та депортувався до малої батьківщини в село Білозір’я, або до столиці, до офісу своєї постійної роботи в Федерації футболу України.

За 26 років державності України професійний футбол в Черкасах може зникнути вже вчетверте...

Сергій Нечитайло

http://pro-vincia.com.ua/sport/29521-cherkaskiy-futbol-nevzhe-znovu-gud-bay.html

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

01.05.2017, 22:10
01.05.2017, 22:10
270502 0
fanofdynamo
Автор:
(fanofdynamo)
Статус:
Эксперт (5649 комментариев)
Подписчиков:
4
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Франции Монпелье Нант 1 : 1   26 апреля 22:00
Чемпионат Украины Минай Черноморец - : - 27 апреля 13:00
Днепр-1 Динамо - : - 27 апреля 13:00
Чемпионат Англии Вест Хэм Ливерпуль - : - 27 апреля 14:30

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть