Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Останній багаж "Шахтаря"

2016-11-04 15:10 Не поділяю оптимізму та навіть місцями ейфорії, яка зараз відбувається навколо "Шахтаря". Моя точка зору, що ...

Не поділяю оптимізму та навіть місцями ейфорії, яка зараз відбувається навколо "Шахтаря". Моя точка зору, що "гірники" доїдають останні запаси, які були створені ще в мирний час, а за цим послідують великі проблеми. Все-таки, система розпадається набагато довше. Потрібно бути об’єктивним – в Донецьку в певному напрямку працювали доволі довго.

Тренер

Цього літа три молодих спеціалісти були запрошенні до відомих команд із сподіванням вивести команди на новий кращий рівень. Мова про Пепа Гвардіолу та "Манчестер Сіті", Унаї Емері та ПСЖ і Паулу Фонсеку та "Шахтар". В деяких випадках – краще б все залишалося, як воно було. Я маю на увазі результати та гру Парижа.

У випадку із Фонсекою – це, скоріше, був крок менеджерів "Шахтаря" зіграти на випередження. Луческу був в команді вже дуже довго, можливості запрошувати сильних гравців немає. Тому можливість спаду була дуже ймовірна. Така собі можливість по-новому подивитись на старих гравців, принести нові ідеї.

За три місяці роботи в Україні Фонсека відмовився від всіх своїх ідей та бачень, і просто використовує спадок Луческу. Абсолютно нічого немає нового в тактичному плані, нічого нового в організації гри та гравцях. "Шахтар" грає у свій звичний та зрозумілий для гравців футбол. Тільки от будь-яка копія завжди є гіршою від оригіналу. Крок за кроком "Шахтар" починає втрачати в грі. При Луческу дуже рідко зустрічалися перемоги 1:0, а при новому тренері команда так зіграла із "Коньяспором", "Ворсклою", "Зорею", "Сталлю".

Жодного важливого матчу Фонсека поки не виграв. У Берні Аді Гюттер знайшов шпаринку, куди можна було покласти два м’ячі. Далі вже була справа техніки. Тому без ЛЧ. Сергій Ребров у Харкові, на мою думку, теж переграв Фонсеку. Для "Шахтаря" була великою несподіванкою активність "Динамо" на перших хвилинах. Не вистачило концентрації та майстерності, щоб довести матч до кінця. Великий привіт Морозюку.

Команда

Шевчуку – 37, Кучеру та Срні – по 34, Едуардо – 33, Пятову – 32. Лідерам Тайсону та Марлосу йде 29-ий рік. При чому Тайсону стукне 29 в січні.

Наступного літа завершуються угоди в Срни, Дентінью, Шевчука. Точно не можу сказати, але угоди Тайсона, Марлоса, Бернарда розраховані максимум ще на півтора року. Той же Бернард неодноразово заявляв, що дуже хоче залишити "Шахтар". Тайсона та Марлоса потрібно продавати, якщо клуб хоче на них хоч щось заробити. Альтернативи цим гравцям дуже мало. Вже зрозуміло, що Бутко замінить Срну. По ігрових якостях Богдан це вже робить, а на рахунок лідерських є величезні сумніви. По інших гравцях – здебільшого гравці, яких виховала "Зоря". Але в цих гравцях є один сильний мінус – вони грають тільки при Вернидубі. Петряк, Танковський, Соболь, Караваєв їздили влітку на збори із "Шахтарем", але ніхто там і близько не зміг закріпитися. Не думаю, що Фонсека в них зможе побачити щось нове.

Фінанси

Не так давно один провідний спортивний ресурс країни робив рейтинг найбільших зарплат в нашому футболі серед гравців. В першій десятці – 8-м гравців "Шахтаря" і тільки двоє "Динамо". За приблизними розрахунками донецькій команді на зарплату першій команді потрібно в районі 30-ти мільйонів доларів. А ще є тренерський штаб, який складається із 5-ти чоловік. Тільки зарплата головного тренера складає 2 мільйони на сезон. Є молодіжні команди, є академія, побутові питання, тренувальний процес, штат працівників, утримання стадіону та інфраструктури в Донецьку, оренда стадіону у Льовові, оренда бази в Щасливому для молодіжних команд, постійні перельоти. На противагу цьому, продавати вже не має кого. В сучасному "Шахтарі" гравців, за яких можна було виручити серйозні гроші, як це було із Вілліаном, Дугласом Костою, Фернандінью, вже не залишилося. Максимум 10-ка. Не думаю, що знайдеться багато охочих платити більше десяти мільйонів за 28-29-річних Марлоса і Тайсона. Велику перспективу має Коваленко, але його поки ніхто не відпустить.

Проблеми

Вже зараз можна говорити, що наступного сезону буде проблема в центрі оборони. Кучер починає втрачати швидкість. На Кривцова, я так розумію, особливо вже не розраховують. Пара Ракицький – Ордець є далеко недосконалою. Проблема нападника нікуди не поділася. Селезньов відверто не тягне рівень "Шахтаря", Едуардо – постарів та втратив в швидкості, Феррейрі голи даються дуже важко. Сподіваюся, що вистрелить юний Борячук. На флангах теж можуть бути проблеми: Марлос і Тайсон наближаються до 30-річного віку, а Бернард хоче піти. Не думаю, що команду залишають всі троє, але точно хтось піде. Заміни їм, я так розумію, окрім Краваєва та Петряка немає ніякої.

Академія

"Шахтар" зібрав останні плоди власної школи, які були вирощені ще в мирний час. Це покоління гравців 1996 року народження, яке свого часу грало в фіналі юнацької ЛЧ. Коваленко грає в основі "Шахтаря". Зінченко, Вечіберадзе та Білоніг пробують свої сили в інших командах. Борячук ще намагається закріпитися в першій команді. Арендарук (свого часу "Динамо" його дуже хотіло), Коробенко, Зубков, Матвієнко – вже майже відпрацьований матеріал, або привіт Маріуполь. Бо із "Зорею" вже не складається. За цим поколінням – прірва. Бачив юнацьку збірну України U-19 Циткіна. Там тільки один представник "Шахтаря- " . Форвард, який за три матчі еліт-раунду не спромігся навіть на момент біля чужих воріт. Дивлюся за кандидатами до інших юнацьких збірних, так там картина ідентична. Представників "Шахтаря" дуже мало. Покоління 1997-1999 без особливих талантів.

Майбутнє

Певні проблеми в "Шахтарі" розпочалися влітку, коли Фонсека проводив збори. Зимою на команду чекають майже двомісячні збори. Фонсека ніколи не мав такої практики зимою, не думаю, що він знає та розуміє специфіку зимової підготовки, і зможе вивести команду без офіційних матчів на хорошу форму на початку зими. В плей-офф суперники будуть організованішими та сильнішими, ніж "Брага" та "Гент". При Луческу форма набиралася через товариські зустрічі та турніри. Зовсім не відомо, як до цього поставиться теперішній головний тренер. Продовження награвання двох нападників та зонного захисту дуже вірогідне.

Потрібна нова кров. Частина гравців "Шахтаря" перебуває на заході кар’єри. Мова про Срну, Кучера та Едуардо. Трансфери – поки не дуже реальні. Потрібно вводити молодих власних гравців та орендованих. А Фонсека ніколи не був великим фахівцем по молоді.

Особливо не потрібно вішати ніс. Головне, що в "Динамо" були вирішенні свої проблеми. А шанси на чемпіонство ще будуть

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

04.11.2016, 15:10
tyschenko
Автор:
(tyschenko)
Статус:
Наставник (1047 комментариев)
Подписчиков:
24
Медали:
Выбор редакции × 90
Топ-матчи
Чемпионат Англии Брайтон Ман.Сити 0 : 4 Закончился
Чемпионат Германии Бохум Хоффенхайм - : - 26 апреля 21:30
Чемпионат Италии Фрозиноне Салернитана - : - 26 апреля 21:45
Чемпионат Франции Монпелье Нант - : - 26 апреля 22:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть