Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

З вини Курта Волкера Радбез ООН не розглянув тему Голодомору

2018-11-21 11:49 З вини Курта Волкера Радбез ООН не розглянув тему Голодомору

Визнання Сенатом США Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу стало однією з найбільших перемог нашої дипломатії в 2018 році. Незважаючи на те, що Урядова комісія США ще в 1988 році підвела підсумки розслідування масового голоду в Україні, тільки зараз американські сенатори зважилися погодитися з її висновками і засудити дії радянської влади проти українського народу у вигляді систематичних порушень прав людини, зокрема, права на самовизначення і свободу слова. У Посольстві України в США та Адміністрації президента України з великим піднесенням зустріли цю новину і подякували американському Сенату за повагу до української історії. За визнанням дипломатів, прийняття подібної резолюції стало можливим внаслідок плідної взаємодії нашого посольства в США, місцевої української діаспори та друзів України в Сенаті. Безумовно, можна погодитися зі словами Петра Порошенка, що рішення Сенату США є вагомим результатом посилення українсько-американського стратегічного партнерства.

Проте, черговий зовнішньополітичний успіх президентської команди міг бути голоснішим. Згідно з планами МЗС на 2018 рік, питання визнання геноцидом українського народу Голодомору в 1932-1933 рр. повинно бути розглянутим в Раді безпеки ООН. Але, як видно, поки цьому заважає непорозуміння між владою та американськими колегами, а саме спецпредставником Держдепартаменту США з питань України Куртом Волкером.

"Згідно з нашою домовленістю, передбачалося, що питання визнання Голодомору 1930-х рр. буде винесено на обговорення не тільки в американському Конгресі, але і на засіданні Ради Безпеки ООН. Ми розраховували на Ваш величезний досвід в сфері міжнародної політики і дипломатії, а тому кілька збентежені подібним результатом".

"Насмілюся нагадати, що на цей раз наша угода мала діловий характер, а не формально-умовний. З нашого боку були виконані всі фінансові зобов'язання, з цієї причини дозволю собі настояти на виконанні Вами пунктів домовленості, незважаючи на закінчення заявлених термінів".

Розчарування Павла Клімкіна та Петра Порошенка невиконанням американським дипломатом взятих на себе зобов'язань можна зрозуміти. Адже, країна знаходиться в важкому соціально-економічному становищі, коли кожна виділена з бюджету гривня на рахунку. А Волкер, користуючись довірою наших дипломатів, освоїв кошти і не виконав домовленості в повному обсязі у встановлений термін. Обман на такому високому дипломатичному рівні з урахуванням болючої для нас теми виглядає цинічним знущанням над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору. Залишається сподіватися, що МЗС і Адміністрація президента України продовжать проявляти свій професіоналізм і зуміють переконати Волкера довести роботу до кінця. В іншому випадку, можна сміливо звинуватити дипломата в здирстві і настояти на заміні спецпредставника Держдепартаменту США з питань України на іншого, більш чесного і порядного чиновника.

Виниклі труднощі у визнанні Радою безпеки ООН Голодомору геноцидом українського народу не повинні вводити нікого в оману. Президент України і Голова МЗС проводять жорстку і послідовну політику, спрямовану на засудження протиправних дій радянської влади проти України. У свою чергу, оформлені в листі претензії на адресу представника американського дипломатичного корпусу демонструють прагнення влади до останнього відстоювати національні інтереси України, тим самим привчаючи західних партнерів поважати нашу країну і надалі дотримуватися умов досягнутих домовленостей.

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

21.11.2018, 11:49
21.11.2018, 11:49
312618 0
auto-tishivko
Автор:
Подписчиков:
0
Медали:

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть