Регистрация, после которой вы сможете:

Писать комментарии
и сообщения, а также вести блог

Ставить прогнозы
и выигрывать

Быть участником
фан-зоны

Зарегистрироваться Это займет 30 секунд, мы проверяли
Вход

Дніпро. Приклад Вереса

2016-06-29 16:05 Народна команда - міф чи реальність? Перед Великоднем у двох сусідніх волинських обласних центрах був футбол. ...

Народна команда - міф чи реальність?

Перед Великоднем у двох сусідніх волинських обласних центрах був футбол. У Луцьку «Волинь» грала матч «прем'єр-ліги» проти «Олександрії». У Рівному «Верес», який грає в другій лізі, брав «Мир» з Горностаївки.

У Луцьку був практично порожній стадіон, якщо не брати до уваги нечисленну трибуну місцевих «ультрас».

У Рівному на стадіоні майже не було вільних місць. В чому причина? Що змушує чотири з гаком тисячі людей ходити в Рівному на кожен (!) Матч другої ліги, купуючи квитки в касі?

Відповісти можна коротко і довго. Коротко - в Рівному створена перша в історії України народна команда. Довго і детально - читайте нижче. Буде цікаво.

Смерть і відродження «Професійний» футбол у Рівному формально «помер» ще в 2011-му, на Насправді ж це сталося ще в 1995-му, коли тодішній місцевий багатій Валерій Коротков перестав фінансувати команду. Без «шалених» грошей команда почала повільно загинатися, пройшовши сумний шлях з вищої ліги до другої і, нарешті, припинила своє напівголодне і нікому не потрібне існування. З тих пір найбільшу аудиторію на руїнах міського стадіону збирав раз на рік фінал дитячого турніру, на який приїжджали Ребров, Шовковський, Михалик, Дем'яненко, Онищенко, Євтушенко та інші знаменитості. Кілька сотень дітей і їх батьків з захопленням дивилися на знаменитих футбольних зірок і мріяли про повернення в місто великого футболу.

Повернення відбулося минулого літа. Воно було несхожим на те, що відбувалося в інших містах, де місцеву команду «відроджував» той чи інший багатий чоловік, який вирішив «пограти в футбол». У Рівному створили «народний клуб». Клуб, який не належить тому чи іншому офіційному або неофіційному «інвестору». Клуб, який належить уболівальникам.

Почалося все з несподіваного обрання керівником обласної федерації футболу якогось Олексія Хахльова, якого до цього знали як колишнього зятя Віктора Ющенка і місцевого бізнесмена середньої руки. Це сталося взимку, а вже навесні по місту понеслася реклама місцевої «Барселони», тобто команди, подібно іспанським, що належить членам клубу. Залишилося зібрати цих членів. Місцеві вболівальники спочатку тихо посміювалися, але потроху реклама робила свою справу. Ідеш, бувало, в суботу по базару, і на кожному кроці питання: «Миколо, а ти Вже здав сто гривень на народний клуб? Я здав Двісті (сто, триста, сто п'ятдесят), может действительно Щось Із цього Вийди! ». Місто невелике - всі один одного знають.

Коротше, до літа зібралося таких трохи більше двох тисяч. Головним питанням була заявка до другої ліги, мало хто вірив, що команді дозволять грати. Не знаю як, але Хахльов цю справу «пробив». Залишилося зібрати команду.

Зібрали. Тренером взяли Луткова, відомого по запорізькому «Металургу». Гравці все були невідомі - але відвертих «збитих льотчиків» в команді не було. У першій виїзній грі на кубок і двох стартових іграх чемпіонату, теж на виїзді, команда виглядала, м'яко кажучи, непереконливо. Але на першій же домашній грі команду «Верес» зустріли повні трибуни. Футболісти, серед яких були хлопці, які пограли навіть у вищій лізі, були шоковані. Так і говорили - вперше в житті граю при такій аудиторії!

Пішли натужні перемоги і нічиї, і до зими команда вибралася на друге місце. Весну будинку почали з програшу, програли і на виїзді, але вдома знову повні трибуни! Тут і новий тренер підоспів - Володимир Мазяр. Той самий, якого з «Сталі" не дуже ввічливо попросили. І команда побігла! Чомусь не сумніваюся, що «Верес» вийде в першу лігу. Але не це головне!

Йдуть на своїх! Не дивуйтеся, але «Верес» на сьогодні на своєму полі найвідвідуваніший клуб України! Це якщо бути до кінця чесними перед собою. Адже в Києві, як це не сумно, народ масово йде не на «Динамо», а на «Челсі», «Порту», ​​«Манчестер Сіті» ... В гіршому випадку на «Шахтар». Товариський матч «Динамо» з «Олімпіком» при безкоштовному вході пройшов практично при порожніх трибунах. На «Волинь» прийшло всього пару тисяч ... І так у нас у всіх інших містах, просто там, куди не їздить «Челсі», йдуть на «Динамо» чи «Шахтар» ... Так у нас відбувається давно і всюди. Але не в Рівному!

Ну правда, не на Нову Каховку же йдуть в Рівному вболівальники, і не на Горностаївка, і не на Нікополь. Йдуть на свою (!!!) команду «Верес», нехай вона поки грає так собі, і суперники теж дуже навіть скромні. І це, як мені здається, найголовніше!

І не треба говорити, що в Рівному люди якісь не такі. Такі, як і всюди, повірте мені на слово. Але чому тоді в сусідньому «місті-близнюка» Луцьку такі ж люди не йдуть на «прем'єр-лігу»? А тому що в Луцьку і всюди, крім Рівне, футбольна команда для місцевих людей чужа! Спасибі, звичайно, добрим людям, які фінансують наші «професійні клуби». Але людям цим вболівальники потрібні більше на словах. Людей наших не обдуриш! І коли найдобріший і найщедріший президент клубу публічно заявляє, що витрачає на команду свої гроші (тобто міг би і не витрачати), і тому буде сам вирішувати що робити і як керувати, люди приймають це з розумінням. І навіть задарма дивитися на цю команду не йдуть.

Ви бачили, як рівненський дядько дістає червоно-чорну картку члена народного клубу і пред'являє її в касі, щоб отримати знижку на квиток? Я бачив! І дядько цей не жлоб, що економить двадцять гривень. Цей дядько - господар команди, який одержує своє по праву! І господарів таких у «Вереса» сьогодні вже майже чотири тисячі! На футбол у Рівному тепер ходити почесно і престижно - все дивляться один на одного як господарі футбольного видовища. Ніякої добрий дядько їм цей футбол не «дарує». Тим більше, що перед грою на полі танцюють сотні місцевих хлопчиків і дівчаток - їх батьки теж на трибунах! У них у всіх - свято! Як все це не схоже на картину в інших містах. Так що я розповідаю, самі знаєте!

добрий дядя Зрозуміло, що все не так просто. Добрий дядя є і в Рівному. Але на відміну від своїх колег він не величається, витративши трохи своїх грошей на футбольну команду, а кричить на кожному розі: «Люди! Це ваша команда! Несіть нам свої мізерні гривні і будемо разом її будувати! »І, ви знаєте, працює! І навіть не дуже почесне нині звання «зятя Юшенко» в Рівному вже починають забувати. Хоча продовжують дивитися на Хахльова з підозрою - видно він задумав щось. Але на футбол все одно йдуть. Що ж Хахльов задумав?

У нас в футболі як прийнято? Говоримо лише про те, що можна. Той же «правдоруб» Кварцяний жодного разу ні словом не обмовився про свою зарплату або про зарплати гравців «Волині». Все на матючкі зводить, а як правду сказати - ухиляється. Та й не питає ніхто - не прийнято у нас. А ось в Рівному прийнято.

Кілька тижнів тому викликав я нашого «доброго дядю», тобто Олексія Хахльова на прямий ефір в одному з рівненських ЗМІ. Сідай, мовляв, Олексій, перед камерами і розповідай членам клубу, і до решти народу куди гроші витрачаєш, де їх береш і все інше! І що ви думаєте? Розповів. Приніс з собою два ящика клубної документації для підтвердження. Якщо коротко, розповім, кому цікаво.

Зарплату гравці і тренери народної команди офіційно отримують мінімальну. Тому що не можна більше платити, все на податки піде, а гроші ж наші! Що зверху - від спонсорів. Неофіційно і дуже небагато - від п'яти до п'ятнадцяти тисяч гривень. Кому не подобається - не затримуємо. Квитки на футбол теж неофіційні - клуб зареєстрований як громадське об'єднання і покупка квитка виглядає як добровільне пожертвування. Теж економія і порятунок від податків. Автобус дали спонсори. Правда поламаний. Нічого, самі вручну перебрали і поїхав! Годують теж спонсори - місцеві ресторани не те щоб в черзі стоять, але погодувати свою команду не відмовляються. З житлом те ж саме - приватні готелі, яких чимало в місті, допомагають. Офісу у клубу немає - нічого страшного. У всіх з собою ноутбук. Будинки сидимо. Коротше, любителям грошенят по легкому зрубати в «Вересі» робити нічого. А тих, хто хоче себе показати в футболі - ласкаво просимо!

І це ще далеко не все. Тобто немає у народного клубу секретів від своїх власників, тих самих майже чотирьох тисяч. Разом йдемо вперед крок за кроком. Хто хоче - допомагайте! І допомагають!

Спонсори «Верес» - чи не єдиний наш футбольний клуб зі справжніми спонсорами. Чи не тими, хто перекладає під виглядом спонсорства гроші з однієї своєї кишені до іншої, а з справжніми! Титульний спонсор - марка «Лімо», та що львівське морозиво. Б'ється ця марка за ринок рівненський з житомирської маркою «Рудь». І вважає за потрібне підтримати з цією метою місцеву футбольну команду. Причому грошей «Вересу» дає більше, ніж «Карпатам»! Ну прямо Європа якась!

Серед читачів є, напевно ті, хто має справу з рекламою. Їм не треба пояснювати як непросто урвати у рекламодавця зайву гривню. Аргументи потрібні. У «Вереса» вони є - повний стадіон! Плюс трансляції якісні зі всіх матчів на місцевому каналі і в Інтернеті. Не те щоб сервери рвуть, але дивляться точно!

До речі, мало не забув. Дні і час домашніх матчів «Вереса» визначають ... вболівальники. За два тижні до гри на сайті клубу голосують. Як проголосують - тоді і будуть грати. Адже для глядачів же! Це вам не «професіонали» з відомих телеканалів, які заганяють початок матчів «прем'єр-ліги» куди їм зручно. Але до «прем'єр-ліги» народної команді ще дуже далеко, може поки дійдуть, зміниться щось в нашому футболі? Що, на жаль, навряд чи ...

помічники Головною проблемою «Вереса» є стадіон, точніше його руїни. Прийняти глядачів може лише четверта частина трибун. Решта розвалені «ще до нас». Стадіон належить міській та обласній владі, яка поки «не свербить». Ну не цікаво їм поки відновлювати стадіон. Ні сотень мільйонів, які можна вигідно «освоїти» як на відомих усім стадіонах до Євро-2012. Навіть поле для матчів клуб готує за свій рахунок. А місто думає. Хочеться вірити, що виборці, ті, що члени клубу та інші, довго думати не дадуть. А поки що в Федерації і в ПФЛ до народного клубу претензії висувають «по інфраструктурі». Правильно висувають. Ну немає у «Вереса» інфраструктури. І взяти ніде. Цікава ситуація виходить - тисячі глядачів на кожній грі є, а інфраструктури - немає! Непорядок! Зате є, видно, інфраструктура у київського «Арсеналу», до якого претензій немає. Глядачів, правда на його матчах, теж немає, але кого це цікавить в нашому футболі?

Не можна сказати, що все у народного клубу так вже добре. Є ще купа «незрозумілостей» в його діяльності, багато питань. Але в Рівне вони вирішуються не сумнівними публікаціями з сумнівними звинуваченнями, а так, як це повинно бути.

Ось, наприклад, нещодавно енергійний Олексій Хахльов заявив, що всі члени народного клубу залишаться ними назавжди. Розтрубив про це як міг, думав краще буде. А у відповідь ці ж члени клубу сказали - в статуті немає такого, так що не перевищуй, люб'язний Хахльов, своїх повноважень. Заодно змусили і за іншими пунктами в статут заглянути. В результаті намічене віце-президентство відомого Дедишина довелося відкласти. Ось він - народний контроль в дії!

До речі, в статуті народного клубу записано, що бути його членами можуть тільки уродженці або мешканці Рівненської області. Дурість? Щоб ви не сказали! А раптом прийде через рік-другий в клуб якийсь інший дядько, покаже десять тисяч викуплених карток члена клубу (для багатьох це не дорого) і захоче клуб забрати собі, провівши фіктивне збори (це рейдерством у нас називається). Чи не вийде - серед місцевих таких дядь поки немає, і не передбачається, а не місцевих ми не беремо - в статуті записано!

Міг би ще багато чого написати, але закінчу епізодом з життя. Минулої осені за півгодини до гри «Вереса» у Рівному підходить до мене на вулиці юнак з рюкзаком, явно не місцевий: «Де тут у вас сегодня футбол?» - «Чуєш, де музика грає? Туди й поспішай, если місця вистача », - відповів я йому. І захотілося мені в той момент пишатися рідним містом Рівне та його народним клубом. Але не став я пишатися. Рано ще. Дуже рано.

Микола НЕСЕНЮК

Подписывайтесь на Dynamo.kiev.ua в Telegram: @dynamo_kiev_ua! Только самые горячие новости

29.06.2016, 16:05
29.06.2016, 16:05
243463 3 DIARO, alex990, BruceWillis
Ariy1
Автор:
(Ariy1)
Статус:
Наставник (3382 комментария)
Подписчиков:
0
Медали:
Топ-матчи
Чемпионат Италии Лечче Аталанта 0 : 2 Закончился
Торино Милан - : - 18 мая 21:45
Чемпионат Испании Алавес Хетафе - : - 18 мая 22:00
Чемпионат Украины ЛНЗ Заря - : - 19 мая 13:00

Еще на эту тему

Лучшие блоги
Loading...
Пополнение счета
1
Сумма к оплате (грн):
=
(шурики)
2
Закрыть